Μειωμένος κατά 2/3 σε σχέση με το 2010 ο κωδικός του κρατικού προϋπολογισμού  για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ


Οι δήμοι κινδυνεύουν «να κατεβάσουν ρολά» σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα των δήμων της χώρας, λόγω των μειωμένων κονδυλίων-πόρων από τον Προϋπολογισμό του 2012 και όπως υπογραμμίζεται, ο κωδικός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με το 2010 είναι μειωμένος κατά 2/3.
Για το λόγο αυτό, η ΚΕΔΕ θα είχε κρίσιμη συνάντηση την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και με μοναδικό θέμα συζήτησης τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για τις μεγάλες μειώσεις στις αποδόσεις στους δήμους της χώρας για το 2012. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, «με το κατατεθέν σχέδιο Προϋπολογισμού προβλέπονται μειώσεις στην επιχορήγηση των δήμων της τάξης του 32% σε σχέση με φέτος, που επίσης είναι μειωμένη κατά 35% σε σχέση με το 2010.
Ειδικότερα, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), από 3,5 δισ. φέτος, μειώνονται στα 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή, μείωση της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών πριν από λίγους μήνες είχε υπολογίσει ότι το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των δήμων ανέρχεται στα 3,8 δισ. ευρώ».
Ωστόσο, από την αναλυτική και ανά κωδικό του Προϋπολογισμού 2012 επεξεργασία προκύπτει μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. «Αν, λοιπόν, κατά την αυριανή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών δε βρεθεί λύση -με δεδομένη πάντοτε την οικονομική κατάσταση της χώρας- η ΚΕΔΕ θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, διότι αν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα οι δήμοι θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ.
Συνάντηση και με την ΠΟΕ-ΟΤΑ θα έχει την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής των αυτοδιοικητικών παρατάξεων, στα γραφεία της Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους δήμους και τους εργαζόμενους, όπως η οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ – Προϋπολογισμός 2012, η εργασιακή εφεδρεία, η κατάργηση οργανικών θέσεων, οι περικοπές αποδοχών, οι ελλείψεις προσωπικού και η διαχείριση στερεών αποβλήτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.