Η ενέργεια, το περιβάλλον και οι πυρηνικοί σταθμοί ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι Βόρειας Αττικής, τη Δευτέρα 2 Μαΐου στη Βίλα Δροσίνη.
Κύριος ομιλητής ήταν ο Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μετά την προβολή αποσπασμάτων σχετικών ντοκιμαντέρ για την πυρηνική ενέργεια, ο κ. Πετράκης αναφέρθηκε στο πυρηνικό ατύχημα της Φουκοσίμα, από ακραία φυσικά φαινόμενα και τι μπορεί να συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή η πιθανή τήξη της καρδιάς των τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων, αλλά και στη σοβαρότερη απειλή για την Ελλάδα που προέρχεται από το βουλγαρικό εργοστάσιο Κοζλοντούι, λόγω της παλαιότητας στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.
Αναλύοντας ο ίδιος ένα μοντέλο που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο, τόνισε, δεδομένου ότι οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή μας είναι κατά 80% από βόρειες διευθύνσεις, αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος στο Κοζλοντούι και δημιουργίας ραδιενεργού νέφους, η περιοχή μας θα βρίσκεται πιθανότατα στην τροχιά αυτού του νέφους, ενώ ο χρόνος που χρειάζεται για να ταξιδέψει από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα με κατάλληλο άνεμο είναι γύρω στις δυο μέρες.
Ωστόσο, ο κ. Πετράκης έθεσε τη σημερινή πραγματικότητα του υπερπληθυσμού της γης και της συνεχούς αύξησης της ζήτησης για ενέργεια, που οδηγεί στην υπερεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών.
«Όπως φαίνεται, παρά τον αντίκτυπο των πυρηνικών ατυχημάτων, αυτές οι μονάδες θα εξακολουθήσουν τη λειτουργία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι που η τεχνολογία θα δώσει μια απάντηση στο ερώτημα αν μπορούμε να έχουμε καθαρή ενέργεια όταν τη θέλουμε και όπου τη θέλουμε», τόνισε ο ίδιος.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι περισσότεροι από τους παραβρισκόμενους υπερασπίστηκαν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής με λιγότερη σπατάλη ενέργειας και ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας,  πράγμα για το οποί θα πρέπει να πιεστούν οι κυβερνήσεις, καθώς το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και όχι τεχνολογικό, όπως επεσήμαναν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.