Οι Γερμανοί λοιπόν ξέχασαν ότι μας αιματοκύλισαν σε δυο παγκοσμίους πολέμους και μας οδήγησαν σε πείνα, δυστυχία και θάνατο, με αποκορύφωμα στη κατοχή, κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, να αδειάσουν τα θησαυροφυλάκια της χώρας και το λεηλατημένο  χρυσό να το στείλουν στη Γερμανία για τους πολεμοχαρείς σκοπούς τους.

Πολύ προβληματίστηκα τον τελευταίο καιρό με την Eνωμένη Ευρώπη. Τη σημαίνει αλήθεια; Δεν σημαίνει μια ένωση κρατών όπου η αλληλεγγύη, σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, οικονομικό και ασφάλειας αποτελεί την πρωταρχική συνδετική ύλη και την ουσία αυτής της Ένωσης; Κάτι ας πούμε σαν τους Τρεις Σωματοφύλακες. «Όλοι για έναν και ένας για όλους». Όταν δεν μας υποστηρίξει τώρα στα δύσκολα, πότε θα το κάνει η Ενωμένη Ευρώπη;
Αντίθετα, η μέχρι σήμερα συμπεριφορά των εταίρων μας, με την έλλειψη συντονισμού,  και με ανοχή προηγούμενων κυβερνητικών τακτικών, μας έφερε στο σημερινό χείλος του γκρεμού. Και  σαν να μη ξέρουν τίποτα για τους λόγους και τα αίτια, μας λοιδορούν και μας απαξιώνουν.
Αλήθεια, κύριοι εταίροι, τι ακριβώς θέλετε να πείτε με τη δήλωση σας: «Δεν θα δουλεύουμε εμείς για να καλοπερνούν οι Έλληνες;»
Και μάλιστα με ύφος υπεροπτικό, σαν να απευθύνεστε σε φτωχούς συγγενείς και από θέση ισχύος!
Δεν σας ζητήσαμε δανεικά , πολιτική στήριξη και τον καλό σας λόγο μόνο θέλαμε από εσάς τους αλάνθαστους και αναμάρτητους.
Φαίνεται, ότι σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες  το αλτσχάιμερ έχει αποκτήσει επιδημικές διαστάσεις.
Οι Γερμανοί λοιπόν ξέχασαν ότι μας αιματοκύλισαν σε δυο παγκοσμίους πολέμους και μας οδήγησαν σε πείνα, δυστυχία και θάνατο, με αποκορύφωμα στη κατοχή, κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, να αδειάσουν τα θησαυροφυλάκια της χώρας και το λεηλατημένο  χρυσό να το στείλουν στη Γερμανία για τους πολεμοχαρείς σκοπούς τους.
Και οι Έλληνες:
«νιώσανε πάνω τους μαβιά μεγάλα
τα μάτια της ολόκληρης καταστροφής»1
Ξεχάσανε, οι υπόλοιποι αποικιοκράτες, με ποιο τρόπο έστησαν τις αυτοκρατορίες τους και με πόσο αίμα σκλάβων, πλούτισαν τα ταμεία της χώρας τους και των «ευγενών» αξιωματούχων της
Η μεγάλη Βρετανία, δημιούργησε σ? όλο τον κόσμο αποικίες και δουλοπάροικους. Απέκτησε  πλούτη και φήμη κοσμοκρατόρισσας καταπιέζοντας τους λαούς  και επιβάλλοντας με βία την κατοχή της.
Και εμείς ακόμη  προσπαθούμε να ορθοποδήσουμε από τα δεινά που μας προξένησαν οι πόλεμοι, που δεν τους προκαλέσαμε, αλλά βρεθήκαμε στην δίνη τους. Όπως η γερμανική κατοχή, που της αντισταθήκαμε αλλά δεν την αποφύγαμε  και τέλος ένα εμφύλιος σπαραγμός, που ήταν κατευθυνόμενος, μας άφησε πληγωμένους, αποδεκατισμένους και πάμφτωχους.
Μετά το ?50 πήραμε μια ανάσα και πάλι δικτατορία, ξενόφερτη και αυτή.
Σήμερα, οι εταίροι και φίλοι μας κουνάνε το δάκτυλο και απαιτούν από εμάς σκληρά οικονομικά μέτρα με ιταμό ύφος και τρόπο.
Τιμητές μας είναι εκείνοι που χώρισαν την Ευρώπη σε ζώνες επιρροής σαν να επρόκειτο για άψυχα λάφυρα πολέμου. Βλέπετε το δίκιο ανήκει στους δυνατούς . Μας το παίξανε προστάτες. Το μυρίσαμε αυτό τους το προστατευτικό χνώτο και το σιχαθήκαμε.
Μια λοιπόν και μιλάμε για  τη δύναμη των χρημάτων, ας μας επιστρέψουν οι Γερμανοί το  κλεμμένο χρυσό της κατοχής με τόκο και προσαυξήσεις και μετά ας λένε ό,τι θέλουν.
Τώρα μας καταγγέλλουν και ζητούν να μας επιβάλλουν τους όρους τους, σαν να είμαστε εμείς οι μόνοι φταίχτες για αυτή την οικονομική ύφεση.
Ας μας εξηγήσουν όμως, οι κύριοι εταίροι μας, πως θα λειτουργήσει αναπτυξιακά η χώρα αν ο κόσμος δεν έχει χρήματα να καταναλώσει; Θα  βράσουμε στο ζουμί μας.
Αν αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι,  στα καύσιμα και στα είδη πολυτελείας, μικρό το κακό , αν όμως γενικευθεί θα εξαναγκαστούν οι χρήστες να «μειώσουν» τη κατανάλωση οπότε θα μειωθούν και τα έσοδα
από τον ΦΠΑ. Στην  καλύτερη περίπτωση θα επιτύχουμε τα προηγούμενα αποτελέσματα δηλαδή θα βρεθούμε σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού, που λένε οι ειδικοί, και αυτό θα είναι ό,τι το χειρότερο.
Αυτή η μείωση κατανάλωσης θα προκαλέσει μείωση παραγωγής, μείωση θέσεων εργασίας, αύξηση ανεργείας και δεν θα έχει σταματημό αυτή η κατηφόρα, με φόβο να λειτουργήσει ως ντόμινο στην οικονομία της χώρας και όχι μόνο.
Εάν δεν ξεπαγώσει το ΕΣΠΑ και δεν υπάρξουν μέτρα για να κινηθεί η αγορά, τότε μας περιμένει χειρότερη ύφεση και καταστάσεις ανεξέλεγκτες. Θα πληγεί εκτός από την οικονομία, η κοινωνική συνοχή ακόμη ίσως και το πολιτικό σύστημα.
Δηλαδή όλα εκείνα που θα εξασφαλίζαμε με την ένταξη μας στην Ευρώπη.
Δεν προσπαθώ να κάνω καμιά οικονομική ανάλυση, με ποια φόντα και ποιες εξειδικευμένες γνώσεις άλλωστε. Απλά προσπαθώ να ερμηνεύσω κάποια γεγονότα και καταστάσεις με την δυνατότητα που μου επιτρέπει το μέσο μυαλό μου, ώστε να κρίνω πολιτικά τα γενόμενα.
Δεν μπορώ να εξηγήσω λογικά τη συμπεριφορά του κυρίου Αλμούνια, ο οποίος κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του λέει πράγματα ανομολόγητα, σαν κουτσομπόλα, και προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην  οικονομία. Ανεβαίνουν τα σπρέντς, τα μάθαμε κι αυτά, που μου θυμίζουν πυρετό, όσο ανεβαίνει τόσο χειροτερεύει ο ασθενής.
Ο κύριος Αλμούνια ή αφελής είναι ή ανίκανος ή βαλτός. Σε κάθε περίπτωση είναι επικίνδυνος. Οι διάφορες «απροσεξίες»του, με βάζουν σε υποψίες. Όταν δήλωσε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα οδήγησε τους κερδοσκόπους να επιδοθούν στο αγαπημένο τους σπορ, της ληστρικής εκμετάλλευσης της κρίσης, όπως έγινε και με την Ελλάδα.
Μήπως κάποιοι επιδιώκουν την υποτίμηση του ευρώ, για δικούς τους ιδιοτελείς λόγους; Άρχισα να πονηρεύω με όλα αυτά τα καμώματα τον κατά τα άλλα σοβαρών εταίρων μας.
« ?ανεξήγητο? είπες ?ανεξήγητο?
Δεν καταλαβαίνω τους ανθρώπους
Όσο και να παίζουν με τα χρώματα
είναι όλοι τους μαύροι»2.
Διάβασα στον «Κόσμο του Επενδυτή» της 13ης Φεβρουαρίου ένα άρθρο του Νίκου Φελέκη που μεταξύ άλλων έγραφε: «Η πρώτη διαπίστωση είναι ευτυχώς που έγιναν εκλογές τον Οκτώβριο, ευτυχώς που τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ και ευτυχώς που πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου. Εάν συνεχίζαμε με την ίδια κυβέρνηση και τον ίδιο πρωθυπουργό, η χώρα θα είχε ήδη πτωχεύσει και πιθανότατα θα είχαμε πεταχτεί στον κάλαθο των Ευρωπαϊκών αχρήστων».
Με αυτή τη θέση του κυρίου Φελέκη, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις συμφωνεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Ο σημερινός πρωθυπουργός, αντιμετώπισε τους εταίρους μας με παρρησία και αξιοπρέπεια.
Τους διαβεβαίωσε ότι και σ? αυτή μας την Οδύσσεια θα φτάσουμε στην Ιθάκη.
Συμφωνώ και προσθέτω ότι αυτός ο λαός, άλλωστε, γέννησε τον Οδυσσέα.

Σημείωση:
Γ. Σεφέρης. «ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΣ»
Γ. Σεφέρης. «ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΧΑΡΑΣ»

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nα πληρωσωουμε και τις αποζημιωσεις στους Τσαμιδες και σε οσους Τουρκους της Τουρκικης μειονοτητας που εκδιωξαμε απο Θρακη και Ροδο το ’74 και το ρατσιστικο αρθρο στο Συνταγμα που τους απαγορευε να ξαναμπουν στην Ελλαδα αν ειχαν ταξιδεψει στην Τουρκια.

  Ας μην γινομαστε λαικιστες, μου θυμιζει τον παροξισμο των μουσουλμανων με τα Δανικα καρτουνς. Η Γερμανια εχει ελευθερια εκφρασης και δεν μπορουμε να κανουμε πολιτικη μεσω λαικων περιοδικων τυπου focus ουτε και να ζηταμε απο τους πρεσβεις να παρεμβουν.

  Kαι σε μεγαλο βαθμο εχουν δικιο οι γερμανοι, γιατι να δουλευουν μια ζωη για να τους τα τρωει ο δημοσιος υπαλληλος που κανει big business, o αγροτης και ο επιχειρηματιες που εκαναν το ΚΑΠ μερσεντες και λουλουδια στα σκυλαδικα στου καμπου κλπ κλπ.

 2. Εκφράζετε όπως πιστεύω, το συναίσθημα της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας.

  Οφείλουμε ως νεοέλληνες, διαρκή σεβασμό και αξιολόγηση της ιστορίας, των αρχών της δημοκρατίας, της συνύπαρξης των λαών, της δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων, της ελευθερίας, από και προς την κάθε ανθρώπινη οντότητα των πολιτισμών και εθνών στον πλανήτη μας.

  Από τη θέση που εκφράζετε αγανάχτηση και με αίσθημα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης, οφείλουμε ως σύγχρονη πολιτική, να ορθωθούμε στο ύψος των αξιών του πανανθρώπινου δικαίου και της ιστορίας και χωρίς τις εκπτώσεις, τις παρερμηνείες, τις παραλλαγές, τις παραλείψεις, ή τις αιχμές κάθε ιδεοληψίας, να πάρουμε απλά, αυτό που μας οφείλεται και να δώσουμε ότι και αν τυχόν οφείλουμε.

  Οι κυβερνήτες, οι καιροσκόποι και οι κερδοσκόποι, οφείλουν στους λαούς δικαιοσύνη, καθώς και εξηγήσεις.

  Ο οχαδερφισμός όλων, όπως και οι ιδεοληψίες, καταργούν τον διάλογο και υποσκάπτουν τη δημοκρατία.

  • ΖΗΤΏ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΡΟΣΕΞΙΑ ΜΟΥ.
   ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ, ΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ Κ.ΜΟΥΣΤΑΚΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ Ν.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.