ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ο θείος, δηλαδή, ο θεϊκός Πλάτων, από πολύ νωρίς είχε δείξει τις πνευματικές του ικανότητες. Είχε γράψει συγγράμματα, ποιήματα και θεατρικά έργα. Όταν γνώρισε τον προ-προπάππου μου το Σωκράτη, κάλεσε τους φίλους του στο σπίτι του και έκαψε όλα τα συγγράμματά του, λέγοντάς τους ότι σήμερα ο παλιός Πλάτων πέθανε και γεννήθηκε ένας νέος. Ακολούθησε το Σωκράτη και διδάχθηκε απ αυτόν μέχρι την ημέρα του θανάτου του Σωκράτη. Ταξίδεψε στην Αίγυπτο, έμεινε τρία χρόνια και μελέτησε τον πολιτισμό της. Ταξίδεψε στις Συρακούσες. Δυο φορές επί τυραννίας του Διονυσίου του Α και μια φορά προσκεκλημένος από το γιο του το Διονύσιο Β .
Στην Αθήνα ίδρυσε τη μεγαλύτερη και σπουδαιότερη μέχρι σήμερα σχολή, την Ακαδημία. Γέρος πλέον, κάνει περίπατο στους θαυμάσιους κήπους της Ακαδημίας και συζητούν με τους δυο γεροντότερους μαθητές του, το Σπεύσιππο και τον Ξενοκράτη (οι οποίοι επρόκειτο να τον διαδεχθούν). Εκείνη την ώρα δυο νέοι τους χαιρέτησαν, τους προσπέρασαν και προχώρησαν προς το κτίριο της σχολής. Ο Πλάτων είπε προς τον Σπεύσιππο: «Από μέρες ήθελα να σε ρωτήσω ποιοι είναι αυτοί οι δυο νέοι που μας ήρθαν στη σχολή». Ο Σπεύσιππος χαμογέλασε. «Γιατί χαμογελάς;», του είπε ο Πλάτων. «Μου φαίνονται πολύ παράξενοι».
Σπεύσιππος: «Δεν είναι νέοι Πλάτων αλλά δυο νέες».
Πλάτων: «Νέες! Και γιατί είναι ντυμένες ανδρικά»;
Σπεύσιππος: «Φοβόντουσαν μήπως δεν τις δεχθείς και φόρεσαν ανδρικά για να τις πάρεις στη σχολή, όπως και τις πήρες γιατί νόμιζες ότι ήταν νέοι».
Ο Πλάτων γέλασε και αφού σκέφτηκε λίγο είπε: «Άφησέ τες να νομίζουν ότι με ξεγελούν πως δεν το ξέρω. Έτσι θα προσπαθούν να είναι αντάξιες των νέων. Είναι Αθηναίες τουλάχιστον»;
Σπεύσιππος: «Όχι, η μια είναι από τη Μαντίνεια και η άλλη από τη Φλειούντα».
Πλάτων: «Έστω και ξένες είναι καλό σημάδι αλλά γιατί να πάρουν έτσι το πράγμα και να μην εμφανιστούν σαν γυναίκες»;
Σπεύσιππος: «Μην παραξενεύεσαι γιατί η γνώμη σου για τις γυναίκες δεν υπήρξε ποτέ συμπαθής. Και αυτό δεν αποδεικνύεται από τα λεγόμενά σου αλλά και από τα κείμενά σου. Αν και οι γνώμες είναι διχασμένες. Άλλοι νομίζουν ότι είσαι ο μόνος που ενδιαφέρθηκε για τη γυναίκα και άλλοι ότι δεν τις χωνεύεις και δεν τους έχεις καμία εκτίμηση».
Πλάτων: «Τις γυναίκες πρέπει να τις φροντίζουμε επειδή ακριβώς δεν τις αγαπάμε και δεν τις εκτιμούμε. Και δεν τις εκτιμούμε γιατί από τη φύση τους ρέπουν στο κακό. Αν δεν τις προσέξουμε και δεν τους δώσουμε τις πνευματικές δυνατότητες να σταθούν χρήσιμες δίπλα στον άνδρα, εκείνος θα χτίζει και εκείνες θα γκρεμίζουν, όπως κάνουν ίσαμε σήμερα. Όπως ο σιδεράς δεν εκτιμάει το στραβωμένο σίδερο. Δεν το πετάει όμως. Με φωτιά και σφυρί στο αμόνι το βασανίζει μέχρι να το κάνει χρήσιμο. Έτσι πρέπει κι εμείς να φροντίσουμε τις γυναίκες, γιατί ξέροντας πόσο επιζήμιες είναι στην κοινωνία έχω θεσπίσει στην Πολιτεία ειδικούς νόμους για τη γυναίκα. Τις εντάσσω και στο στράτευμα γιατί είναι οι πολυπληθέστερες. Ενώ ο Σόλων ο μεγάλος νομοθέτης δεν τις έχει λάβει καθόλου υπόψη του».
Αυτή ήταν η γνώμη του Πλάτωνα για τις γυναίκες και για να μη δημιουργήσω κανένα κακό προηγούμενο με τις αναγνώστριες, τις πληροφορώ ότι το έχω διαβάσει στο βιβλίο «Ο Πλάτων στο γεγονός και στο θρύλο». Συγγραφέας είναι η Ουράνα Διοματάρη και επειδή ακριβώς είναι γυναίκα, κάτι περισσότερο ξέρει από μένα.

Προηγούμενο άρθροΓιατί; Σαράντα μέρες μετά
Επόμενο άρθροΜε αρχή την αλήθεια και την δικαιοσύνη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.