Πριν από δύο μήνες, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήψη των οδυνηρών οικονομικών μέτρων, ο πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν τον ενδιαφέρει η επανεκλογή του στη θέση του πρωθυπουργού, αλλά η σωτηρία της χώρας. Προφανώς, ήθελε να δείξει ότι πήρε τα μέτρα χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος που θα φορτωθεί.
Αν είσαι δύσπιστος και δικάζεις προθέσεις αντί να κρίνεις τις πράξεις των κυβερνώντων, ε τότε,  δεν θα πιστέψεις τον πρωθυπουργό. Αν όμως είσαι εφημεριδοφάγος και έχεις κλειστή την τηλεοπτική σου συσκευή, τότε πριν κρίνεις, το ψάχνεις λίγο.
Διαβάζοντας τις οικονομικές εφημερίδες (8/6/2010) μαθαίνεις ότι η Eurobank χρειάσθηκε το φιλί της ζωής από το Ελληνικό Δημόσιο με έκτακτες ενέσεις ρευστότητας 4,662 δισ. ευρώ για να ξεπεράσει το «μαύρο» δίμηνο Απριλίου – Μαΐου.
Ποιό ελληνικό δημόσιο; Αυτό το δημόσιο που προφανώς δεν έχει ν΄ αγοράσει βασικά υλικά για τα νοσοκομεία, αυτό που αφήνει γιατρούς και ωρομίσθιους καθηγητές απλήρωτους, αυτό που οδηγεί τους οδηγούς των λεωφορείων σε επίσχεση εργασία για να πάρουν το μισθό τους, το ίδιο που στέλνει τις μητέρες με ανήλικα να πάρουν σύνταξη στα 65.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δοκίμαζε τις αντοχές των συνταξιούχων, των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας, οι υπόγειες διαβουλεύσεις έδιναν και έπαιρναν για να σωθεί μια ιδιωτική τράπεζα, υπό τον φόβο (εκβιασμό;) της διάλυσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2010 εκδόθηκαν ομόλογα αξίας 3.950 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2010, η τράπεζα δανείστηκε επιπλέον ειδικά Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου ύψους 712 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι συνολικές ενέσεις ρευστότητας από το Δημόσιο έφθασαν τα 4,662 δισ. ευρώ μέσα σε ένα δίμηνο!
Έτσι η Eurobank έγινε μια από τις πιο ωφελημένες τράπεζες από τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς μαζί με τα 950 εκατ. ευρώ που έλαβε για τη διεύρυνση της κεφαλαιακής βάσης της και το 1,025 δισ. ευρώ των ειδικών ομολόγων που είχε δανειστεί έως τα τέλη Μαρτίου 2010 οι συνολικές ενισχύσεις της έφθασαν το ποσό των 6,637 δισ. ευρώ.
Έτοιμο θα είναι σε λίγες μέρες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα προικοδοτηθεί με 10 δισ. ευρώ από το γνωστό πρόγραμμα στήριξης (εφημερίδες 18/6/2010)
Δέκα δισ. που οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται. Ίσως διότι ακόμα δεν έχουν προλάβει να χωνέψουν εκείνα τα 17,5 δισ. που πήραν τη Δευτέρα του Πάσχα, κι έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Μέχρι στιγμής, οι αγαπημένες μας τράπεζες έχουν κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο σε δάνεια και εγγυήσεις 38 δισ. ευρώ (10,5 το 2009 + 17,5 της Δευτέρας του Πάσχα + 10 του Ταμείου). Με λίγα λόγια, 15% του ΑΕΠ ή 13% του συνολικού ελληνικού χρέους. Αυτή τη στιγμή ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αξίζει 15-17 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο. Έχουμε δηλαδή πληρώσει δύο φορές την αξία τους, χωρίς να πάρουμε τις αντίστοιχες μετοχές και χωρίς να έχουμε έλεγχο στο ποιοι τις διοικούν.
Αν μετά από όλα αυτά συνεχίζεις να είσαι δύσπιστος για τις προθέσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να… σώσουν τη χώρα και εύκολα συμπεραίνεις ότι όλα γίνονται απλά και μόνο για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα και να διατηρηθούν τα υπερκέρδη της  δεκαετίας ώστε η οικονομική ολιγαρχία να ξεπεράσει τη κρίση ξεζουμίζοντας τα εισοδημάτων και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ε τότε είσαι επικίνδυνος αριστεριστής, περιορίζεσαι σε ένα ξύλινο καταγγελτικό λόγο και χρειάζεται επειγόντως να ανοίξεις το δέκτη σου για μια ισχυρή δόση υπευθυνότητας και πατριωτισμού από τα δελτία των 8.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.