ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Αγαπητοί μου αναγνώστες σήμερα θα αναφερθώ σ? ένα επίκαιρο θέμα στην κρίση που μαστίζει την αγορά.  Η αιτία είναι δύο δημοσιεύματα στην εφημερίδα της Νέας Ερυθραίας.  Το πρώτο στις 3 Σεπτεμβρίου και το δεύτερο στις 10 Σεπτεμβρίου.
Στο πρώτο αναφέρεται πόσο χάρηκε κάποιος που πήγε στην αγορά την είδε εν ερημώσει με πολλά καταστήματα κλειστά και ελάχιστους πελάτες και έτσι μπόρεσε να αγοράσει φθηνά προϊόντα και η άλλοτε κακοί πωλητές από το φόβο μήπως απολυθούν να του φέρονται τώρα ευγενικά.  Το δεύτερο του κ. Κανελλόπουλου που αναφέρεται στο κλείσιμο των καταστημάτων στατιστικά δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν, αγαπώ όλους τους συμπολίτες μου γιατί ζω και εγώ μαζί τους και αντιμετωπίζω τα ίδια προβλήματα, αλλά σαν έμπορος ο οποίος  γεννήθηκε σ? ένα μαγαζί και στο ίδιο μαγαζί βρίσκομαι μέχρι σήμερα 68 ολόκληρα χρόνια νομίζω ότι μπορώ να αναφερθώ σ? αυτό και να έχω μια γνώμη διαφωτιστική.
Είναι αλήθεια ότι το καθεστώς έχει πετύχει να χωρίσει τους πολίτες σε διάφορες ομάδες με διαφορετικά συμφέροντα και έτσι να τους εκμεταλλεύεται δίχως να αντιμετωπίζει καμία ουσιαστική αντίδραση.  Επίσης με τα μέσα ενημέρωσης της μάζας τους κοιμίζει τα μυαλά και με το μυαλό εν υπνώσει ο πολίτης λειτουργεί σαν υπνοβάτης τον κατευθύνει εκεί που θέλει το καθεστώς.
Πρέπει να ξέρουν όλοι όσοι δεν ασχολούνται με το εμπόριο ότι το κάθε μαγαζί πληρώνει ένα μεγάλο ενοίκιο και ότι το 40% αυτού του ενοικίου πηγαίνει στα ταμεία του κράτους.
Από τα κέρδη του επιχειρηματία που είναι ελεύθερος εργαζόμενος και όχι δημόσιος υπάλληλος υπό την προστασία του δημοσίου και όλη την ημέρα πρέπει να είναι σε εγρήγορση διότι οποιαδήποτε επιτυχία είναι προς όφελός του αλλά οποιοδήποτε σφάλμα και παράληψη είναι εις βάρος του και τα σφάλματά του τα πληρώνει ο ίδιος και όχι οι άλλοι και όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου δεν παίρνει προαγωγή και μεγαλύτερο μισθό, ένα μεγάλο μέρος των κερδών του το παίρνει η εφορία.
Ότι είναι αναγκασμένος με το πιστόλι στον κρόταφο να πληρώνει ένα ταμείο όπως το ΚΛΕΒΕ, να πρέπει να δουλέψει οπωσδήποτε 35 χρόνια να είναι άνω των 60 ετών και τότε θα του δώσει μια πενιχρή σύνταξη και μια κλοτσιά και θα τον πετάξει στο ΙΚΑ για τα προβλήματα υγείας του.  Έτσι ο δουλευτής, ο νοικοκύρης γίνεται παρακατιανός ζητιάνος στα γιατρειά του ΙΚΑ.
Έχει να πληρώσει ΔΕΗ, ΟΤΕ, αναγκαστικά το επιμελητήριο που και αυτό τον κλέβει και αν απασχολεί υπάλληλο τον έχει νοικιάσει όπως κάποτε νοίκιαζαν τους δούλους από το δημόσιο αφού το 75% του μισθού το καταβάλει στο ΙΚΑ.  Πληρώνει και τον μισθό του εργαζόμενου.
Στο τέλος κάθε τριμήνου το δημόσιο εισπράττει ανάλογα με τα είδη που εμπορεύεται ένα 13% ή 23% ΦΠΑ.   Αν υπολογίσουμε και κάποια άλλα έξοδα λειτουργίας του καταστήματος όπως επισκευές και ανακαινίσεις και αθροίσουμε όλα μαζί και κατόπιν αφαιρέσουμε κατά αναλογία από την τιμή του εμπορεύματος θα δούμε ότι τα 2/3 είναι φόροι και επιβαρύνσεις και το 1/3 είναι η αξία του εμπορεύματος και η επιχειρηματική αμοιβή.  Η επιχειρηματική αμοιβή καθώς και η αμοιβή του εργαζομένου αφού διοχετευθεί στην αγορά για να καλυφθούν οι ανάγκες επιβίωσης ξανά φορολογούνται με 13% ή 23% ΦΠΑ, άρα όλες οι αμοιβές των εργαζομένων είναι εκ των προτέρων μειωμένες όσο είναι το ποσοστό του ΦΠΑ που τους επιβαρύνει.
Η μεγάλη απάτη, η μεγάλη εκμετάλλευση του ελληνικού λαού είναι οι επενδύσεις των απατεώνων της ΕΟΚ με συμφωνίες που υπέγραψαν με τις κυβερνήσεις εγκαταστάθηκαν εδώ όχι για να δημιουργήσουν ανάπτυξη, να αυξήσουν την παραγωγή, να αυξήσουν τις εξαγωγές της χώρας και να εισέλθει συνάλλαγμα αλλά ήρθαν για να επενδύσουν στον τομέα της διατροφής και διαβίωσης των κατοίκων, σίγουροι ότι δεν διακινδυνεύουν τα χρήματά τους και ότι θα δημιουργήσουν κέρδη και μόνο κέρδη.  Τώρα λοιπόν που τον Ελληνικό λαό τον πλήττει ή κρίση, η φτώχια η ανέχεια αυτό δεν τους ενδιαφέρει.  Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα δημιουργήσουν κέρδη παρόλη την κρίση.
Οι μεγάλοι οικονομολόγοι οι πολιτικοί, οι παπαγάλοι αναγνώστες των ειδήσεων δημοσιογράφοι απορούν πως ενώ υπάρχει οικονομική κρίση και μειωμένη κατανάλωση οι τιμές των προϊόντων ανεβαίνουν.  Η απάντηση είναι απλή, μειώνεται η κατανάλωση αλλά για να μην μειωθούν τα κέρδη ανεβαίνει η τιμή των προϊόντων και θα σας το παρουσιάσω με ένα απλό παράδειγμα.  Όταν ο Έλληνας ευημερούσε είχε τη δυνατότητα να φάει τη βδομάδα δύο αυγά.
Τα αγόραζε από το μεγάλο κατάστημα   2? έτσι το κέρδος του καταστήματος ήταν 50λεπτά  τώρα που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα το ένα αυγό που μπορεί να καταναλώσει το πληρώνει 1,5?.  Το κέρδος παρά τη μείωση της κατανάλωσης αυξάνεται.
Αυτούς τους βιοπαλαιστές, τους αγωνιστές της ζωής που στηρίζουν στην ουσία την ελληνική οικονομία η δήμαρχος της Ερυθραίας η Κα Ταμβάκη έχει βάλει εδώ και πολύ καιρό στο στόχαστρο να τους εξαφανίσουν χρησιμοποιώντας τον βρόγχο που έβαλε στην αγορά τον απαίσιο ποδηλατόδρομο και τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.  Προ ημερών επισπεύτηκα τον Δήμο και μπαίνοντας από την είσοδο της οδού Αναξαγόρα αντίκρισα δύο ποδήλατα κλειδωμένα με μία χοντρή αλυσίδα. Ρε παιδιά είπα στους υπαλλήλους γιατί κλειδώσατε τα ποδήλατα; Κλειδώσαμε τα ποδήλατα είπε κάποιος για να μην τα κλέψουν και κάποιοι κλέψανε τις σέλες.  Φεύγοντας παρατήρησα ότι τα ποδήλατα δεν είχαν σέλες.  Να δούμε πότε θα καταλάβουν μερικοί ότι ο Δήμος είναι σοβαρός και δεν είναι της πλάκας.
Ή κλέβεις το ποδήλατο ή δεν κλέβεις τίποτα.  Πως είναι λοιπόν δυνατόν να ψηφίσω και συγχρόνως να σέβομαι τον εαυτό μου.

Προηγούμενο άρθροΑνοικτή επιστολή-έκκληση προς τα μέλη της δημοτικής παράταξης «Πολίτες Νέας Ερυθραίας»
Επόμενο άρθροΈγινε μαθητής…

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στην Αγγλία κλειδώνουν και την μπροστινή ρόδα του ποδηλάτου γιατί την κλέβουν και αυτή. Δεν καταλαβαίνω το νόημα της παρομείωσης.

  2. Στην Αγγλία κλειδώνουν και την μπροστινή ρόδα του ποδηλάτου γιατί την κλέβουν και αυτή. Δεν καταλαβαίνω το νόημα της παρομοίωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.