Η Νέα Ερυθραία την τελευταία δεκαετία γνωρίζει  μεγάλη ανάπτυξη στην εμπορική δραστηριότητα. Εκεί που παλιά ήταν χωράφια τώρα υπάρχουν εμπορικά κέντρα με δεκάδες καταστήματα και συναφείς δραστηριότητες. Η Ερυθραία των περασμένων δεκαετιών ,της γειτονιάς και των προσφύγων μόνο σε φωτογραφίες πια την συναντούμε.
Η λαϊκή αγορά λαμβάνει χωρά κάθε Δευτέρα και για αρκετές δεκαετίες σε 2 συγκεκριμένες γειτονιές ,στην οδό ευαγγελίστριας και Κύπρου και εναλλάξ στην Σεβδικιου και τους γύρω δρόμους .Είναι μια αγορά όπου πέραν της ”μαναβικής” περιλαμβάνει και το παζάρι με τους μικροπωλητές διαφόρων ειδών .Θεωρείται με λίγα λόγια μεγάλη και σε αριθμό θέσεων αλλά και όσον αφορά στην προσέλευση του κόσμου. Δεν  είναι όμως η παρουσία της χωρίς προβλήματα και δυσκολίες. Η θέση της δεν έχει αλλάξει όπως προβλεπόταν (εξάμηνο η οκτάμηνο συνήθως)και έχουν αρχίσει τα παράπονα. Η ιστορία της λαϊκής αγοράς της πόλης μας και των παράπονων βεβαία έχουν ρίζες παλιές αλλά τώρα είναι περισσότερο φανερά λογω του ότι αυξήθηκε ο πληθυσμός και δυσκόλεψε το κυκλοφοριακό με τις παρεμβάσεις που έγιναν  τελευταίως.
Οι κάτοικοι και ενοχλούνται και διαμαρτύρονται πρωτίστως ότι έχει ”κολλήσει” στο σημείο που είναι τώρα γι’ αρκετό καιρό αλλά και ότι βρίσκεται αρκετά χρόνια σε 2 περιοχές και ποτέ δεν έχει μετακινηθεί σε άλλη τοποθεσία.
Τα παράπονα βεβαία δεν σταματούν μόνον για τον λόγο αυτό αλλά και έχουν να κάνουν με θέματα καθαριότητος και υγιεινής. Πιο συγκεκριμένα σε κήπους και γωνίες πάνε διάφοροι για την «ανάγκη» τους και ένα άλλο θέμα είναι ότι ναι μεν τα συνεργεία καθαρίζουν όταν τελειώνει η λαϊκή αλλά μένουν υπολείμματα και σκουπίδια σε διάφορα σημεία.
\Οι κάτοικοι βεβαία αναγκάζονται να καθαρίζουν μετά μόνοι τους. Το κυκλοφοριακό κάθε δευτέρα είναι σαν τον λαβύρινθο του Μινώταυρου. Η Ερυθραία έγινε απροσπέλαστη λόγω των ρυθμίσεων της τελευταίας διοίκησης αλλά κάθε δευτέρα είναι πολύ δύσκολο να κυκλοφορήσεις. ΜΠΑΧΑΛΟ!
Η φασαρία της αγοράς ξεκινά από τις 4.00 το πρωί και ενοχλεί πολλά σπίτια αλλά και οι κάτοικοι δεν μπορούν να παρκάρουν και αναγκάζονται να αφήσουν τα αυτοκίνητα πολύ μακριά αφού και τα γκαράζ τους είναι μπλοκαρισμένα. Τελευταίως έχουν γίνει και αναφορές για κλοπές αντικειμένων από κήπους και οικίες.
Οι κάτοικοι όχι μόνον διαμαρτύρονται αλλά προτίθενται να μαζέψουν και υπογραφές και να καταθέσουν υπόμνημα για το θέμα της λαϊκής. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι κάτοικοι δεν έχουν τίποτε εναντίον των επαγγελματιών της λαϊκής. Άνθρωποι και αυτοί στον καθημερινό αγώνα είναι ,με οικογένειες και υποχρεώσεις .Αναφέρω μάλιστα ότι πολλοί από τους πωλητές παραπονούνται ότι δεν βγάζουν ούτε το μεροκάματο λόγο της οικονομικής κρίσεως! Το θέμα είναι διοικητικό και χωροταξικό. Η λαϊκή πρέπει να εξυπηρετεί και να προσφέρει, όχι να εμποδίζει και να κουράζει.
Κάνει βέβαια εντύπωση το γεγονός ότι ποτέ η αγορά αυτή δεν εγκαταστάθηκε σε δρόμους άλλους η και αν αυτό έγινε δεν παρέμεινε εκεί για πολύ χρονικό διάστημα.(Στην οδό Παπαναστασίου έγινε κάποτε μήνυση από κάτοικο για «υποβάθμιση της ποιότητας ζωής», στην Γεωργίου Παπανδρέου και Βάρναλη έμεινε πολύ λίγο καιρό.
Η λαϊκή είναι ένας ”φασαριόζος” γείτονας κάθε δευτέρα αλλά σίγουρα υπάρχει λύση και αυτήν καλείται το δημοτικό συμβούλιο να βρει σύντομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.