laiki syspeirosi

Τοποθέτηση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου σε δράση του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς της 16-7-2014 αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου στη δράση χρηματοδότησης παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών «Εναρμόνιση Οικογενειακής κι Επαγγελματικής Ζωής», με κονδύλια προερχόμενα από το ΕΣΠΑ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κηφισιάς τοποθετήθηκε κατ’ αρχήν θετικά, δεδομένου ότι

– τα κονδύλια αυτά προέρχονται από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και των υπόλοιπων λαών της Ε.Ε. κι άρα, ανήκουν σε αυτούς,

– εξασφαλίζεται, έστω και προσωρινά, η πρόσβαση στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ορισμένων από τα παιδιά που, υπό άλλες συνθήκες, αποκλείονται από αυτούς (παιδιά ανέργων κ.λπ.).

Ωστόσο, θα πρέπει να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα:

 1.   Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των  160.000.000 ευρώ που, αν και προέρχεται από τις τσέπες των εργαζομένων, δεν κατευθύνεται στην ενίσχυση των δημόσιων δομών προσχολικής και ειδικής αγωγής. Δεν αποσκοπεί στη δημιουργία δημοσίων, δωρεάν, επαρκών, ποιοτικών, σύγχρονων κι ασφαλών παιδικών σταθμών, αλλά κυρίως, στην παροχή ζεστού κρατικού χρήματος στους ιδιώτες του κλάδου. Το ίδιο ισχύει άλλωστε, για το σύνολο των δράσεων του ΕΣΠΑ, που εξαρτούν την κάλυψη των λαϊκών αναγκών από το κατά πόσο ενισχύεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Προωθείται με τον τρόπο αυτή η παραπέρα εμπορευματοποίηση των παιδικών σταθμών, η μετατροπή μίας απαραίτητης δομής από σταθερή υπηρεσία σε εκ περιτροπής κι επί πληρωμή.

 1. Σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται η επαρκής χρηματοδότηση κάθε χρόνο. Ήδη, σε σχέση με πέρυσι, οι περικοπές ανήλθαν στα 20 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι δικαιούχοι, παρότι οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν πανελλαδικά τις 100.000. Παράλληλα, υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες, η διατροφή των παιδιών, η ιατρική τους παρακολούθηση κ.λπ. Μειώνονται ή καταργούνται άλλες δραστηριότητες, όπως επισκέψεις σε μουσεία, δωρεάν παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή άλλων εκδηλώσεων.
 2. Χαρακτηριστικό του πώς αντιμετωπίζεται η μόρφωση και η ανάγκη κοινωνικοποίησης των παιδιών από το καπιταλιστικό κράτος είναι το γεγονός ότι η δράση αφορά την «εναρμόνιση της οικογενειακής κι επαγγελματικής ζωής». Τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως «βαρίδια» στην επαγγελματική σταδιοδρομία των γονιών. Ως εκ τούτου, προγράμματα όπως αυτό, θα συνεχίζουν να υπάρχουν όσο επιτελούν το ρόλο τους ως εργαλεία στην αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων – γονέων, την απόσπαση υπεραξίας από την εργασία τους και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Ενισχύεται έτσι, ο ρόλος των παιδικών σταθμών ως «babyparking», με προτεραιότητα τη φύλαξη των παιδιών κι όχι τη δραστηριοποίηση, τη κοινωνικοποίησή και τη μόρφωσή τους.
 3. Προωθείται το διαφοροποιημένο πρόγραμμα, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες κάθε παιδικού – βρεφονηπιακού σταθμού, με δυσμενείς επιπτώσεις για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, στα οποία θα παρέχονται υποβαθμισμένες υπηρεσίες.
 4. Δεν εξασφαλίζεται ότι οι παιδικοί σταθμοί, ιδίως οι ιδιωτικοί, δεν θα ζητούν επιπλέον χρήματα από τους γονείς. Αντιθέτως, το πρόγραμμα αφορά ένα maximum παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ προβλέπεται ρητά η οικονομική συμμετοχή των γονέων στις υπόλοιπες δραστηριότητες. Ακόμα και στο Δήμο Κηφισιάς υπήρξε περίπτωση ιδιωτικού παιδικού σταθμού που ζητούσε επιπλέον χρήματα από τους γονείς, προκειμένου να μην δέχονται τα παιδιά τους διαφοροποιημένη μεταχείριση, σε σχέση με αυτά που πλήρωναν «κανονικά».
 5. Δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση κάθε δομής να ξεπερνά το 70% της δυναμικότητάς της, ανοίγοντας το δρόμο για απολύσεις και μειώσεις προσωπικού στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 6. Τίθενται εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οικογένειες με εισόδημα άνω των 27.000 ευρώ. Πέρυσι, το αντίστοιχο όριο ήταν τα 30.000 ευρώ και πρόπερσι τα 40.000 ευρώ.
 7. Αποκλείονται από το πρόγραμμα οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι.

Οι γονείς, είτε είναι εργαζόμενοι του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, είτε αυτοαπασχολούμενοι, είτε άνεργοι  έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για την εκθεμελίωση της δημόσιας προσχολικής αγωγής και στην υποταγή της στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μόνη λύση αποτελεί ο κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για

– Δημόσιους – Δωρεάν – Σύγχρονους – Ποιοτικούς – Ασφαλείς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση, άμεση ή έμμεση των γονέων.

– Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και

– Να ανανεωθούν οι Συμβάσεις όλων των εργαζομένων και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να προσληφθεί επιπλέον μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, ώστε να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες.

– Να παρέχονται αποκλειστικά από μόνιμες κρατικές δομές αναπτυγμένες πανελλαδικά, χρηματοδοτούμενες κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό και με αξιοποίηση των κονδυλίων από την ΕΕ.

– Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις και απολύτως δωρεάν, αποσυνδεδεμένες από την ασφαλιστική, εισοδηματική κατάστασή τους, είτε είναι Ελληνες είτε μετανάστες,

– Να διεκδικηθεί από το Δήμο επαρκής κρατική χρηματοδότηση για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς και για τη δημιουργία δομών που να καλύπτουν τις ανάγκες των ΑμΕΑ (ΚΔΑΠ κ.λπ.).

17-7-2014

Λαϊκή Συσπείρωση Κηφισιάς

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Ένα σοβαρό κράτος οφείλει να παρέχει τις υπηρεσίες του σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες του και όχι να βάζει εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.
  Μία από τις υπηρεσίες που οφείλει το κράτος να παρέχει είναι και ο δημόσιος παιδικός σταθμός.
  Αναφέρεται πουθενά στο Σύνταγμα ότι θα εξαιρούνται από την χρήση των δημόσιων παιδικών σταθμών, όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα; Αναφέρεται πουθενά ότι αυτοί θα πρέπει να στείλουν τα παιδιά τους υποχρεωτικά σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς;
  Το Σύνταγμα μας εξισώνει (όσο εξισώνει τον λαό μεταξύ τους ένα αστικό σύνταγμα) και οι νόμοι αναιρούν αυτή την εξίσωση, γιατί το κράτος δεν θέλει να διαθέσει χρήματα. Για να μεριμνήσει το κράτος για κάποιον, πρέπει πρώτα να τον εξαθλιώσει, ώστε μετά ο εξαθλιωμένος να νοιώθει και υπόχρεος στο κράτος για την ευεργεσία που έλαβε και δεν καταλαβαίνει ότι αυτό που του δίνει το κράτος, είναι το ελάχιστο από αυτά που του οφείλει.
  Το κράτος οφείλει να έχει τόσους δημόσιους παιδικούς σταθμούς και τόσες θέσεις σ’ αυτούς όσα είναι τα παιδιά χωρίς να εξαιρεί κανένα.
  Μια τέτοια δυνατότητα θα υπήρχε μόνο σε μία σοσιαλιστική χώρα, όπου τα παιδιά θα αντιμετωπίζονταν σαν το μέλλον της χώρας και όχι σαν βάρος ή τεκμήριο που πρέπει να φορολογηθεί.
  Είδαμε και την αντιμετώπιση των τριτέκνων και πολυτέκνων φορολογικά από την τωρινή κυβέρνηση. Αλλά και οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι ούτε το συμφέρον τους δεν γνωρίζουν και ψηφίζουν την “δεξιά” που τους σακάτεψε μέχρι τώρα. Θα αναφέρω μόνο δύο από τα τόσα που υπέστησαν. Τους ελάττωσε τα τρόφιμα που τους μοίραζε, τους “φορολόγησε” τα παιδιά και αυτοί εξακολουθούν να σκέφτονται με την ίδια ιδεολογία και την ίδια νοοτροπία. Τελικά μάλλον την ζητάει οργανισμός τους την κορο`ι`δία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.