Ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση ή «στοίχημα» με το εαυτό τους και προσωπική προσπάθεια; Στις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, το δικαίωμα επιλογής σχολής συρρικνώνεται, όπως θα πει και ο διευθυντής του Λυκείου Νέας Ερυθραίας, Ευάγγελος Αποστόλου (βλέπε σελίδα δίπλα).
Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις χαρακτηρίστηκαν από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων σε μαθήματα αιχμής και την κριτική σκέψη που χρειάζονταν από τους υποψηφίους. «Ήταν κάτι σαν ??αντίποινα?? από την περσινή χρονιά που καταργήθηκε η βάση του 10 και την πληρώσαμε εμείς», όπως τονίζεται παρακάτω. Παρόλα αυτά, κάποιοι κατάφεραν και ξεχώρισαν. Με συστηματική μελέτη, προετοιμασμένοι κατάλληλα και με επιθυμία να εκπληρώσουν το στόχο τους. Με σύμμαχο την υψηλή βαθμολογία, το Σεπτέμβριο θα διαβούν την πύλη της σχολή που επιθυμούν, αν και προβληματίζονται τελικά για το τι εστί «επιτυχία» στις μέρες μας.

Η «Ν.Ε.» παρουσιάζει σήμερα την πρώτη εξάδα των τελειόφοιτων του Λυκείου Νέας Ερυθραίας:

Νικήτας Σίσκος
19.440 μόρια

«Πρώτη σχολή που θα δηλώσω, θα είναι το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Με δεδομένη την πτώση των βάσεων πιστεύω ότι θα πιάσω το στόχο μου. Η βαθμολογία μου στις πανελλαδικές ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας όλης της χρονιάς και η κούρασή μου αυτή δικαιώθηκε. Δεν είχα ιδιαίτερο άγχος, αλλά όσο άντεχα, διάβαζα. Ξεκίνησα συστηματικά την προετοιμασία μου από το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά γενικά όλα τα χρόνια στο Λύκειο προσπαθούσα να μην αφήνω κενά. Είμαι πολύ ικανοποιημένος, αν και στην Έκθεση θα μπορούσα να γράψω και καλύτερα. Είχα όμως ένα προαίσθημα ότι τα θέματα θα ήταν πιο δύσκολα φέτος, οπότε φρόντισα να προετοιμαστώ κατάλληλα και εκτός των θεμάτων που συνήθως χαρακτηρίζονται ως ??SOS??. Δυστυχώς, πιστεύω πως χωρίς το φροντιστήριο δεν θα έφερνα τέτοιες βαθμολογίες, αν και στο σχολείο οι καθηγητές έκαναν αρκετή προσπάθεια. Οι πανελλαδικές και η είσοδος σε μια καλή σχολή δεν μπορώ να πω ότι εξασφαλίζουν το μέλλον. Υπάρχουν και άλλες επιλογές, αν και θεωρούνται προθάλαμος για επαγγελματική αποκατάσταση».


Αλεξία Πασχαλίδη
19.075 μόρια

«Μάλλον πρώτη σχολή θα δηλώσω την Κτηνιατρική, αν και δεν είμαι ακόμα σίγουρη. Μπορεί να προτιμήσω και κάποιο βιολογικό τμήμα. Σίγουρα είναι ένα θέμα για κάποιο νέο και την οικογένειά του να μετακινηθεί από την πόλη του για να σπουδάσει κάπου αλλού με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Ξεκίνησα με την καλοκαιρινή προετοιμασία πέρυσι στο φροντιστήριο, που με βοήθησε πάρα πολύ και συνέχισα με συστηματικό διάβασμα. Δε νομίζω ότι οι εξετάσεις προσφέρονται για να αποδείξουμε κάτι στον εαυτό μας. Ο στόχος είναι η επαγγελματική αποκατάσταση. Είμαι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα που έφερα. Τώρα δουλεύω ως ομαδάρχισσα σε κατασκήνωση και μετά φεύγω για διακοπές».

Πελαγία Πασά
18.802 μόρια

«Πρώτη σχολή προτίμησης για μένα είναι η Νομική Αθήνας, αλλά δεν ξέρω ακόμη αν θα δηλώσω και σε νομικές σχολές της επαρχίας, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή. Είναι και το οικονομικό ένας σημαντικός παράγοντας που θα παίξει ρόλο στην απόφασή μου. Πιθανώς, αν δεν πιάσω το στόχο μου, να προτιμήσω ως δεύτερη επιλογή το τμήμα Ψυχολογίας Αθήνας. Ξεκίνησα ουσιαστικά να διαβάζω για τις πανελλαδικές από πέρυσι το καλοκαίρι πιο εντατικά. Προσπάθησα από τη Β? Λυκείου και στο φροντιστήριο να έχω πολύ καλές βάσεις στα Αρχαία, ώστε να με βοηθήσει αυτό αργότερα. Είχα αρκετό άγχος σε κάποιο διάστημα, ειδικά στην αρχή, αλλά μετά έβλεπα πως είχα χρόνο. Διάβαζα συστηματικά και δεν άφηνα πολλά κενά. Είμαι ικανοποιημένη από την προσπάθεια και την τελική βαθμολογία μου».


Χριστίνα Κόγια
18.457 μόρια

«Πρώτος μου στόχος οι νομικές σχολές πρώτα στην Αθήνα κι έπειτα σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή. Ξεκίνησα το διάβασμά μου για τις πανελλαδικές από πέρυσι. Δεν κουράστηκα πάρα πολύ, αλλά διάβαζα οργανωμένα και έκανα ιδιαίτερα μαθήματα, κάτι που με βοήθησε πάρα πολύ. Τα θέματα ήταν δύσκολα και είμαι πολύ ικανοποιημένη από την τελική βαθμολογία μου. Αυτό που προέχει, όμως, τώρα είναι οι διακοπές και μετά βλέπουμε για τα περί επαγγελματικής αποκατάστασης».


Σταύρος Μαρκουλάκης
18.245 μόρια

«Από την πρώτη στιγμή είχα ως στόχο τη δημοσιογραφία. Θα δηλώσω πρώτη σχολή το τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πιθανώς και κάποιες νομικές σχολές και το τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σίγουρα είναι αποτρεπτικό σήμερα να σπουδάσεις στην επαρχία, αλλά αν είναι να σου δώσει αυτό κάποια επαγγελματική προοπτική για το μέλλον, καλύτερα να επενδύσεις, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα. Άγχος δεν μπορώ να πω ότι είχα, αλλά διάβαζα εντατικά. Ιδίως, μετά τα Χριστούγεννα, βγήκα 4-5 φορές από το σπίτι. Και το φροντιστήριο βοήθησε σίγουρα. Από πέρυσι το καλοκαίρι ξεκίνησα με καθημερινό τρίωρο διάβασμα. Γενικά το τι έχεις κάνει τα προηγούμενα χρόνια βοηθάει, αλλά το πιο σημαντικό είναι η τελευταία χρονιά και το συστηματικό διάβασμα. Είμαι ικανοποιημένος από τη βαθμολογία μου, εκτός ίσως από τα Αρχαία που περίμενα ότι θα είχα γράψει καλύτερα, αν και το στόχο μου τον πιάνω σχετικά εύκολα».


Μάρω Καρούση
17.700 μόρια

«Με ενδιαφέρει η δημοσιογραφία και πρώτη σχολή θα δηλώσω το τμήμα ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δεν ξέραμε τι μας περίμενε με τις πανελλαδικές. Στην αρχή φαινόταν εύκολο, αλλά τον τελευταίο καιρό υπήρχε πολλή πίεση. Οι φετινές εξετάσεις δεν ήθελαν καθόλου παπαγαλία και όσοι διάβασαν με αυτόν τον τρόπο, δεν πέρασαν στις σχολές που επιθυμούσαν. Ακόμη και κονσερβοποιημένες εκθέσεις έγραψαν ορισμένοι, νομίζοντας πως έχουν γράψει 19-20, αλλά τελικά ήταν εκτός θέματος. Χρειαζόταν κριτική σκέψη και ψυχραιμία. Ήταν κάτι σαν ??αντίποινα?? από την περσινή χρονιά που καταργήθηκε η βάση του 10 και την πληρώσαμε εμείς. Αν ήταν διαφορετικά τα θέματα, μπορεί και να μην έγραφα και τόσο καλά. Ήταν πανωλεθρία και κρίμα για πολλά παιδιά και αυτό φάνηκε από τα αυξημένα ποσοστά κάτω από τη βάση. Και το φροντιστήριο βοηθάει ιδιαίτερα, καθώς μας βάζει σε κλίμα εξετάσεων, όπως και ο ανταγωνισμός, αν είναι υγιής. Πιστεύω ότι οι πανελλαδικές δεν μπορούν να προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση. Είναι καθαρά θέμα προσωπικής προσπάθειας και εγωισμού, να το πάρεις επάνω σου. Γιατί αύριο μεθαύριο, σε ένα κανάλι μπορεί να δουλέψει κάποιος που έχει μέσο και να σου πάρει τη θέση, χωρίς να έχει τελειώσει τίποτα, ενώ εσύ θα έχεις καταβάλει όλη αυτήν την προσπάθεια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.