giannis_karatsiompanis_1

γράφει ο Γιάννης Καρατσιομπάνης, Εκπαιδευτικός
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος “ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ- Συμμαχία πολιτών Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας, Εκάλης”


Από κακή πληροφόρηση πήγα μια ώρα νωρίτερα…. Καρέκλες, καλώδια, μεγάφωνα. Ρωτάω ποιος είναι ο τελετάρχης, υπεύθυνος επί της υποδοχής των προσκεκλημένων και των επισήμων; Ουδείς. Ο χώρος της τελετής ακατάλληλος, μικρός, στενός, δεν εξυπηρετούσε μια τέτοια ιστορική στιγμή (;) για την Κηφισιά. Όμως ο κόσμος έφτανε και οι αίθουσες γέμιζαν. Οχλοβοή, για μια καρέκλα, πόλεμος, δυο χαριτωμένες νεαρές κυρίες προσπαθούσαν να κρατήσουν τον κόσμο να μην εισέλθει εντός διότι άλλοι δεν χωρούσαν.

“Είστε εκλεγμένηΔημοτική; Τότε περάστε, αν όχι δεν επιτρέπεται>> ήταν η ατάκα της ημέρας,  με πολύ διακριτικότητα όμως οφείλω να τονίσω. Η κυρία όμως δε “μασάει”.  “Είμαι ξαδέλφη του Δημάρχου και θαμπω”λέει και δίνοντας μια σπρωξιά στην κοπέλα μπαίνει μέσα. Πολλά τέτοια. Έναςυπεύθυνος δεν υπήρχε να οδηγήσει τους προσκεκλημένους σε κάποια θέση; Όλοιανευθυνουπεύθυνοι; Γύρω από τον ιερό κλήρο και τον Σεβασμιότατο τοαλαλούμ στο φόρτε του ,… << από <<Τα παραλειπόμενα της ορκωμοσίας>> του Μ. Τράνακα, και οκ. Τράνακας ελπίζει:

“Με το νέο νόμο του Καλλικράτη υπάρχει η πρόβλεψη ο Δήμαρχος να έχει Συμβούλους πολλούς.Ανάμεσα σ’ αυτούς θα μπορούσε να συμπεριλάβει και έναν σύμβουλο επί της εθιμοτυπίας  ώστε να μη ξαναπαρουσιαστεί το σημερινό απαράδεκτο φαινόμενο.>>31Δεκεμβρίου 2010 Μ. Τράνακας στην εφημερίδα <<Κηφισιά>>

Έτσι ξεκίνησε τη θητεία της η νυν Δημοτική Αρχή και η τρίτη του Δημάρχου μας κ. Ν. Χιωτάκη. Ίσως και η τελευταία του.

Επί του θέματος θέλω να παρατηρήσω τα εξής. Πέρυσι ένα μέρος του πεζοδρομίου της Ελ. Βενιζέλου στη Ν. Ερυθραία καλύφθηκε με μια μπλε μοκέτα και αποτέλεσε αυτομάτως την “εξέδρα”. ‘Αντε να μπορούσαν να σταθούν εκεί καμιά εικοσαριά άτομα στην καλύτερη περίπτωση. Η “εξέδρα” αυτή λοιπόν και δώδεκα μεταλικές καρέκλες, προβλεπόταν για τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, της Πολιτείας, των κομμάτων, τους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Συμβούλους των τριών τοπικών κοινοτήτων, στο τέλος- όπως πάντα- για τους Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ποιος νοιάζεται άλλωστε για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς; Φέτος τη θέση της μοκέτας πήρε μία ξύλινη εξέδρα, άκρως επικίνδυνη, διότι ήταν εντελώς απροστάτευτη. Χωρίς κάγκελα!!  Μπροστά τους, σε μια αναβαθμίδα, ο πρώτος πολίτης του Δήμου μας κ. Ν. Χιωτάκης , εκφωνούσε τον πανηγυρικό της ημέρας.!. Παρεμπιπτόντως κ. Δήμαρχε, η σημαία αναρτάται, δεν είναι τραπεζομάντηλο για να καλύπτουμε τα αναλόγια των ομιλιών!

Στις 21.3. 2014 με άρθρο μου στην <<Κηφισιά>>σας υπενθύμισα εγκαίρως αυτή τη φορά τις θεσμικές και οργανωτικές ελλείψεις που έπεφταν στην αντίληψή μου όπως έκανα κάθε φορά κ. Δήμαρχε, μετά το πέρας των παρελάσεων, μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τοπικού τύπου, ώστε να προλάβετε τις όποιες διορθωτικές
κινήσεις  όπως καλόπιστα πίστευα, να πράξετε, όμως “Φωνή Βοώντος εν Κηφισία” ήταν και ο τίτλος του άρθρου μου.

Σας θύμισα κ. Δήμαρχε, ότι πρόκειται για σχολικές παρελάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της Φ713/16/76245/30-08-1974 ΥΠ.Ε.Π.Θ. Υπουργικής Απόφασης, με τίτλο <<Οργάνωση και τέλεση παρελάσεων μαθητών κατά τις εθνικές εορτές>>, σύμφωνα με την οποία στο Κεφάλαιο Β΄ <<Επίσημες Παρελάσεις>> αρ. 2, αναφέρεται ρητά ότι Τελετάρχης ορίζεται Εκπαιδευτικός και οι καθηγητές Σωματικής Αγωγής είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση και διεκπεραίωση των παρελάσεων.
Ερχόμενος στο εθιμοτυπικό σκέλος, σας θύμισα, ότι οι κυρίως επίσημοι των παρελάσεων είναι οι Διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για τους οποίους προβλέπονται ειδικά επισημασμένες θέσεις στην
εξέδρα των επισήμων ή στην αναβαθμίδα. Επί των ημερών σας κ. Δήμαρχε για όλους προβλέπονται θέσεις: για τον Δήμαρχο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς συμβούλους, τους Συμβούλους Δημοτικών Κοινοτήτων, τους σεβαστούς ιεράρχες μας, τους εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής. Οι μόνοι επί των ημερών σας κ. Δήμαρχε που είναι παντελώς ξεχασμένοι αν όχι απαξιωμένοι – άνθρωποι με συνεισφορά δεκαετιών στην
εκπαίδευση- παρακολουθούν τους μαθητές τους από το πεζοδρόμιο, συνήθως εγκλωβισμένοι μεταξύ κοινού, τελετάρχη και μπάντας, φέτος διέκρινα και
κάποιους σκαρφαλωμένους στο τελευταίο σκαλί της εξέδρας. Δεν τους τιμήσατε ποτέ κατά την δημαρχιακή σας θητεία για τον αγόγγυστο καθημερινό αγώνα τους και την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία μέσω του λειτουργήματος που ασκούν.

Υπάρχουν όμως και οι νόμοι. Και οι νόμοι υπάρχουν για να τηρούνται. Ούτε αυτό το κάνετε! Αν οι κατάλληλοι άνθρωποι λοιπόν στελέχωναν και τις προβλεπόμενες θέσεις, πιστεύω πως δε θα υπήρχαν και εκείνα τα μεγάλα διαστήματα μεταξύ των τμημάτων αλλά και οι τεράστιες καθυστερήσεις που κουράζουν τα παιδιά σας/μας και όλους τους παρευρισκόμενους κάθε χρόνο.

Τέλος θέλω να επισημάνω και την παντελή έλλειψη ασβεστώματος των ρείθρων των πεζοδρομίων που προσδίδουν έναν ευπρεπισμό, μια καθαριότητα , μια λαμπρότητα γι’ αυτή την ημέρα. ‘Αλλωστε και η διαγράμμιση του δρόμου γίνεται για τηδιευκόλυνση των παρελαυνόντων.

 

Στα θετικά της ημέρας ήταν η κίνησή σας κ. Δήμαρχε να δώσετε για έστω και μια στιγμή το αγαπημένο σας μικρόφωνο στη μαθήτρια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Γεωργία Σημάτου να διαβάσει τα λόγια του Στρατηγού Μακρυγιάννη.<<Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοικαι φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροιάνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ>>

*Η άποψή μου για κάποια κακώς κείμενα της πόλης που ζούμε δεν είναι θέμα συγκυρίας ή προσωπικής προβολής αλλά θέμα συνεχούς και αδιάλειπτου ενδιαφέροντος για την αλλαγή τους. Εμμένω έτσι σταθερά και μεσυνέπεια στην ενημέρωση των συνδημοτών μου εμπλουτίζοντας τον προβληματισμό τους και επιδιώκοντας συνάμα την ευαισθητοποίηση της τοπικήςεξουσίας η οποία αφού δεν υπάρχει από μόνη της, πράγμα που θα ήταν και το αυτονόητο, πρέπει να επιδιωχτεί και να “εκβιαστεί”, όταν χρειάζεται, για το καλό όλων μας . 

 

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

    • Δεν καταλαβαίνω πραγματικά την ερώτηση!!Θα απαντήσω ευχαρίστως!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.