ekali_oikologiko_egklima

Παράνομη εκτεταμένη υλοτομία 181 πεύκων στη θέση «ΔΙΑΝΙΤΑ» Εκάλης αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του Γιώργου Κανελλόπουλου στην εφημερίδα«ΑΜΑΡΥΣΙΑ», σε εκτός σχεδίου περιοχή, για την οποία ζητείται ο «αποχαρακτηρισμός» της από φερόμενους ως ιδιοκτήτες της.

Σύμφωνα με επιτόπια αυτοψία της Διεύθυνσης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, τα 150 περίπου από τα κομμένα πεύκα βρίσκονται μέσα σε δασική έκταση 7,647 στρεμμάτων (μεταξύ των οδών Κέδρων, Γρύλλου, Παπαδάκη και Λεωφ. Θησέως), ενώ τα υπόλοιπα 31 στα όριά της και εντός της ευρύτερης έκτασης των 25,9 στρεμμάτων. Η εν λόγω έκταση, που θεωρείται τμήμα του «τσιφλικιού Σταμάτας – Διονύσου», αμφιλεγόμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, σύμφωνα και με πρόσφατο έγγραφο του Δασαρχείου Πεντέλης (40763/3188/10-7-2014), δεν είναι απλά περίπτωση έκτασης «Δημόσιας κατά τεκμήριο», αλλά βάσει νομοθεσίας διαχειρίζεται ως Δημόσια.

Μακροσκοπικά η έκταση των 7,647 στρεμμάτων παρουσιάζει τη μορφή υψηλού δάσους με μεγάλο βαθμό δασοκάλυψης, αποτελώντας συνέχεια παρακείμενου δάσους. Εντός της έκτασης όμως και περίπου στο κέντρο αυτής, υπάρχει άνοιγμα εκχερσωμένης έκτασης σε μεγάλο βαθμό, περί τα 4 στρέμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το Δασαρχείο Πεντέλης έχει προβεί ήδη σε μηνύσεις, ενώ ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Κηφισιά SOS» κατέθεσε την προηγούμενη Τρίτη 26 Αυγούστου μηνυτήρια αναφορά με τον πλήρη φάκελο των στοιχείων προς διερεύνηση, στον εισαγγελέα Περιβάλλοντος του Αρείου Πάγου.

Η διάμετρος των υλοτομηθέντων πεύκων, τα οποία έχουν φωτογραφηθεί και αριθμηθεί από το 1 έως το 181, κυμαίνεται από 3 – 84 εκατοστά. Εκτιμάται, μάλιστα, από την Επιθεώρηση Δασών ότι ο συνολικός αριθμός των κομμένων πεύκων είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς η διαπίστωση του ακριβούς αριθμού είναι πολύ δύσκολη, λόγω της επικάλυψης του εδάφους με κλαδιά υλοτομίας και της παράλληλης ανάπτυξης πυκνών πλατύφυλλων θάμνων στο χώρο υλοτομιών.

Το οικολογικό έγκλημα που φαίνεται να συντελέστηκε σταδιακά μεταξύ Απριλίου 2011 και Ιουνίου 2012, αποκαλύφθηκε με αφορμή την προσφυγή του Δήμου Κηφισιάς κατά των χαρακτηρισμών που εξέδωσε το Δασαρχείο Πεντέλης για τη συγκεκριμένη έκταση. Με την υπ’ αριθμ. 35806/2578/01-10-2012 Πράξη Χαρακτηρισμού, 9,02 στρέμματα της έκτασης των 25,9 στρεμμάτων χαρακτηρίστηκαν ως εξής:

α) έκταση εμβαδού 7,647 στρεμμάτων ως δάσος, β) έκταση εμβαδού 1,37 στρεμμάτων ως μη δασική.

Η υπόλοιπη των 25,9 στρεμμάτων έκταση, που δεν συμπεριλήφθηκε στην πράξη, αναφέρεται ως εξής:

γ) έκταση εμβαδού 14,561 στρεμμάτων ως δάσος διότι έχει ανακηρυχθεί ως αναδασωτέα με απόφαση υπουργείου Γεωργίας, δ) έκταση εμβαδού 2,323 στρεμμάτων ως δάσος, η οποία απώλεσε το δασικό της χαρακτήρα στην αρχή λόγω πυρκαγιάς και στη συνέχεια διαχρονικά έως και σήμερα, λόγω επεμβάσεων (εκχερσώσεις, διαμορφώσεις) και διότι ήδη έχει κηρυχθεί αναδασωτέα λόγω εκχέρσωσης.

Από τα παραπάνω συνάγεται πως πρόκειται για μια περιοχή που ο δασικός της χαρακτήρας και το ιδιοκτησιακό της -με αλλεπάλληλες μεταβιβάσεις αμφισβητούμενων τίτλων ιδιοκτησίας, μέχρι και πλειστηριασμούς-, έχει μπει από παλαιότερα στο «μάτι του κυκλώνα», λόγω μεγάλης αξίας και με τελικό ζητούμενο την εμπορική «αξιοποίησή» της. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα «ψιθυρίζονται» από τοπικούς παράγοντες στην Εκάλη, πρόκειται για μια υπόθεση που εφόσον η διερεύνησή της από τις αρμόδιες αρχές φτάσει σε βάθος, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί μεγαλύτερο σκάνδαλο από την «υπόθεση Αιξωνής» στον Δήμο Γλυφάδας.

Έγγραφο «βόμβα»

Σε πρόσφατη αυτοψία που διενεργήθηκε από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων με αφορμή την προσφυγή του Δήμου Κηφισιάς, επιβεβαιώθηκαν πλήρως τα όσα ανέφερε το έγγραφο «βόμβα» της Διεύθυνσης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Για το συγκεκριμένο έγγραφο,  άγνωστο για ποιο λόγο, δεν έλαβε νωρίτερα γνώση ο Δήμος Κηφισιάς, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται μεταξύ των υπηρεσιών και εμπλεκομένων φορέων που τούς κοινοποιείται.

Με την υπ’ αριθ. 1707/23-7-2013 διαταγή της η Διεύθυνση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών απευθύνεται προς το Δασαρχείο Πεντέλης, προκειμένου να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και την κοινοποιεί, μεταξύ άλλων, στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στο Σώμα Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Αναφέρει επακριβώς με θέμα «Εκτεταμένη υλοτομία πεύκων στη θέση ΔΙΑΝΙΤΑ Εκάλης» και σχετικό το οικ. 1243/31-5-2013 έγγραφο (σε ορθή επανάληψη την 13-6-2013):

«Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού μας εγγράφου σάς γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Στις σελίδες 4 & 5 του εγγράφου αυτού είχαμε αναφερθεί σε παράνομη υλοτομία 8-9 ατόμων χαλεπίου πεύκης και προσπάθεια απόκρυψης κάποιων πρέμνων για να μην είναι ορατή η ύπαρξη πεύκων στη συγκεκριμένη έκταση των 7,647 στρεμμάτων. Είχαμε επίσης αναφέρει ότι η υλοτομία αυτή πρέπει να είχε γίνει και κατά τα προηγούμενα έτη για να εξηγηθεί έτσι η σημαντική απόκλιση δασικής κάλυψης που προέκυπτε από τη φωτοερμηνεία αεροφωτογραφιών και την παρατηρούμενη σημερινή δασική κάλυψη. Κατά την έρευνα που πραγματοποιήσαμε τότε, είχαμε διαπιστώσει από τη φωτοερμηνεία ότι κατά το έτος 1998 η δασική κάλυψη στην έκταση των 7,647 στρεμμάτων έφτανε το 60% περίπου, ενώ η κάλυψη αυτή κατά το έτος 2007 κυμαινόταν γύρω στο 70%. Ανεπίσημα, από αεροφωτογραφίες δορυφορικής λήψης της google-earth στο διαδίκτυο, μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ότι κατά τα έτη 2010 και 2011 η δασική κάλυψη υπερέβαινε το 80%.

Για την περαιτέρω διερεύνηση της παρατηρούμενης απόκλισης και των αρχικών μας παρατηρήσεων για περιορισμένης κλίμακας υλοτομία και για προσπάθεια απόκρυψης των πρέμνων, διενεργήσαμε επιτόπια έρευνα στην έκταση των 7,647 στρεμμάτων, με τη συνδρομή δασικών υπαλλήλων, κατά διαστήματα από 5-7-2013 μέχρι 22-7-2013.

Από την έρευνα προέκυψε εκτεταμένη υλοτομία 181 ατόμων χαλεπίου πεύκης. Από αυτά, τα 150 περίπου, βρίσκονταν μέσα στην έκταση των 7,647 στρεμμάτων ενώ τα υπόλοιπα 31 στα όρια της έκτασης αυτής και εντός της ευρύτερης έκτασης των 25,5 στρεμμάτων. Η διάμετρος των υλοτομηθέντων πεύκων κυμαινόταν από 3 – 84 εκατοστά. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των υλοτομηθέντων πεύκων είναι ακόμη μεγαλύτερος, αλλά η διαπίστωση του ακριβούς αριθμού είναι πολύ δύσκολη λόγω της επικάλυψης του εδάφους με κλαδιά υλοτομίας και της παράλληλης ανάπτυξης πυκνών πλατύφυλλων θάμνων στο χώρο υλοτομιών.

Η υλοτομία εκτείνεται σε σημαντική επιφάνεια και η διαπίστωσή της επέμβασης αυτής σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα σήμερα 45 άτομα χαλεπίου πεύκης μέσης και μεγάλης ηλικίας, εντός και περιμετρικά της έκτασης των 7,647 στρεμμάτων καθώς και με τους κατά θέσεις πυκνούς πλατύφυλλους θαμνώνες της παρατηρούμενης φυσικής δάσωσης, επιβεβαιώνουν πλήρως τις εκτιμήσεις μας στη σελίδα 4 του ανωτέρω σχετικού μας εγγράφου, αναφορικά με τη διαχρονική μη δασική κάλυψη της έκτασης των 7,647 στρεμμάτων.

Στον πίνακα που ακολουθεί, φαίνονται τα στοιχεία των υλοτομηθέντων πεύκων και συγκεκριμένα η θέση όπως αυτή λήφθηκε με GPS χειρός καθώς και η μέση πρεμνική τους διάμετρος, όπως αυτή μετρήθηκε με παχύμετρο κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Η υλοτομία είχε γίνει πολύ κοντά στο έδαφος και στις περισσότερες περιπτώσεις το πρέμνο είχε επικαλυφθεί με χώμα και άλλα υλικά (χόρτα, κλαδιά κ.λπ.) για να μην είναι ορατό. Σε κάποιο σημείο και εντός θάμνου βρέθηκε τσάπα που πιθανόν να είχε χρησιμοποιηθεί για την επικάλυψη των πρέμνων. Το ξύλο από τον κορμό των υλοτομηθέντων πεύκων είχε μεταφερθεί σε άγνωστο μέρος, εκτός 2-3 περιπτώσεων πεύκων μέσης διαμέτρου, που είχαν τεμαχισθεί και σπεπασθεί με κλαδιά. Τα κλαδιά της παράνομης υλοτομίας έχουν συγκεντρωθεί και τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της έκτασης, κυρίως σε μικρά διάκενα ανάμεσα από μεγάλα πεύκα.

Στο πρέμνο κάθε υλοτομηθέντος πεύκου τοποθετήθηκε καρτέλα με αύξοντα αριθμό από 1-181. Τα πρέμνα στη συνέχεια φωτογραφήθηκαν και οι εικόνες τους παρουσιάζονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι της παρούσας, σε ηλεκτρονική μορφή, λόγω μεγέθους. Στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ, που παρατίθεται επίσης σε ηλεκτρονική μορφή, φαίνονται ενδεικτικά κάποια πρέμνα υλοτομηθέντων πεύκων προ της αποκάλυψης και μετά την αποκάλυψη αυτών. Στις εικόνες που ακολουθούν φαίνεται η κατανομή των υλοτομηθέντων πεύκων. Στο ΝΔ τμήμα της έκτασης, παρατηρήθηκε η ύπαρξη ξερού ιστάμενου κυπαρισσιού μεγάλων διαστάσεων, η ξήρανση του οποίου οφειλόταν σε τομές επί του κορμού με αλυσοπρίονο, πλησίον του εδάφους, όπως φαίνεται και στις παρακάτω εικόνες 7&8.

Παρατηρήθηκε τέλος ότι η εναπόθεση τόσο μεγάλου όγκου ξερών κλαδιών μέσα στο δάσος, καθώς και η ύπαρξη σκουπιδιών, σπασμένων υλικών κ.λπ. παράπλευρα αυτών, εγκυμονούν τεράστιο κίνδυνο για έναρξη δασικής πυρκαγιάς και καταστροφή των δασών της ευρύτερης περιοχής».

Και το έγγραφο της Διεύθυνσης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών καταλήγει: «Ύστερα από τα ανωτέρω διαλαμβανόμενα, θα πρέπει άμεσα να προβείτε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, προς κάθε κατεύθυνση για την εκτεταμένη υλοτομία 181 ατόμων χαλεπίου πεύκης καθώς και τη σκόπιμη ξήρανση ενός κυπαρισσιού μεγάλης ηλικίας στη θέση ΔΙΑΝΙΤΑ Εκάλης. Θα πρέπει επίσης, σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο, να μεριμνήσετε για την άμεση απομάκρυνση των ξερών κλαδιών από την έκταση για την αποτροπή του κινδύνου έναρξης δασικής πυρκαγιάς. Ο Δήμος Κηφισιάς παρακαλείται να συνδράμει με προσωπικό και μηχανικά μέσα στο Δασαρχείο Πεντέλης για την απομάκρυνση των ξερών κλαδιών από τη συγκεκριμένη έκταση στη θέση ΔΙΑΝΙΤΑ Εκάλης».

Ερωτήματα

Προς το παρόν, εγείρονται κάποια σοβαρά ερωτήματα, τα οποία ζητούν απαντήσεις:

* Σε ποιες ακριβώς ενέργειες προχώρησε το Δασαρχείο Πεντέλης και τι προτίθεται να πράξει ο Δήμος Κηφισιάς για την τιμωρία όσων διενήργησαν την παράνομη υλοτομία των 181 πεύκων, αλλά και άλλων που κόπηκαν ή κάηκαν στο πρόσφατο παρελθόν;  Επιβλήθηκαν, τουλάχιστον, τα νόμιμα από τον κανονισμό τελών, πρόστιμα και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα η νέα διοίκηση;

* Ποιος «εξαφάνισε» από το πρωτόκολλο του Δήμου Κηφισιάς το έγγραφο «βόμβα» της Διεύθυνσης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών; 

Από τα τουρκικά χοτζέτια στους πλειστηριασμούς

Ένα «δαιδαλώδες» ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή που ξεκινάει από το 1830 με τουρκικά χοτζέτια και καταλήγει στις διεκδικήσεις των κληρονόμων της οικογένειας Ηλιόπουλου (με την απόφαση 1230/1991 του Αρείου Πάγου θεωρούνται πλέον ιδιοκτήτες 50.000 στρεμμάτων της Πεντέλης) αλλά και σε σύγχρονους πλειστηριασμούς, αποκαλύπτει το Δασαρχείο Πεντέλης.

Απαντώντας με πρόσφατο έγγραφό του (40763/3188/10-7-2014) σχετικά με το ιδιοκτησιακό του ακινήτου των 7,467 στρεμμάτων στη θέση «Φυλάκειο – Διανίτα Εκάλης», όπου συντελέστηκε το οικολογικό έγκλημα της παράνομης υλοτόμησης 181 πεύκων, επισημαίνει:

«Για την εν λόγω έκταση των 7.647 στρεμμάτων, όπως αυτή περιγράφεται στη με αριθμ. 35806/2758/01-10-2012 Πράξη χαρακτηρισμού της Υπηρεσίας μας, άποψή μας είναι ότι δεν μπορεί να υπαχθεί στο άρθρο 12 του Ν. 3208/2003 (σ.σ.: να αναγνωριστεί με αγροτική μορφή βάσει αεροφωτογραφιών των ετών 1945 ή 1960) για τους παρακάτω λόγους: 

Έλεγχος τίτλων

Για να ξεκινήσει η διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 12 Ν. 3208/03, εκτός των άλλων στα εξεταστέα θέματα σε ό,τι αφορά τους τίτλους κυριότητας είναι η συνεχής διαδοχή των τίτλων έως σήμερα. Ο αιτών εκθέτει μια σειρά μεταβιβάσεων οι οποίες αφορούσαν συνολικά το τσιφλίκι Σταμάτα-Διόνυσος, χωρίς σε κανένα σημείο να προσδιορίζει τελικά, σε ποιο από τα τμήματα της συνολικής εκτάσεως με την ονομασία Σταμάτα-Διόνυσος, όπως αυτό διανεμήθηκε αργότερα μεταξύ των κληρονόμων, εμπίπτει το συγκεκριμένο ακίνητο».

Αφού περιγράφεται το ιστορικό των μεταβιβάσεων συνολικά για το τσιφλίκι Σταμάτα-Διόνυσος, απροσδιορίστου εκτάσεως, θέσεως, ορίων ή ακόμα και κατονομασίας κληρονόμων, στο διάβα ενάμιση και πλέον αιώνα, καταλήγει για το ιδιοκτησιακό της έκτασης των 7.647 στρεμμάτων σήμερα: «Ο αιτών θεωρεί ότι τεκμηριώνεται η ιδιοκτησία του επί της έκτασης διότι την απέκτησε με περιλήψεις κατακυρωτικών εκθέσεων. Οι εν λόγω πλειστηριασμοί προσκομίσθηκαν στην Υπηρεσία μας ως συνημμένα έγραφα.

Λαμβάνοντας υπόψη:

1) Ότι η Υπηρεσία μας έλαβε γνώση των κατακυρωτικών εκθέσεων παρεμπιπτόντως χωρίς να προκύπτει από κάποιο στοιχείο ότι έχει λάβει χώρα κοινοποίηση ή επίδοση των κατακυρωτικών εκθέσεων και των πιστοποιητικών μεταγραφής αυτών, όπως απαιτεί ο Νόμος,

2) Την με αρ. 160561/1000/23-2-79 Κοινή Απόφαση Υφυπουργών Οικονομικών & Γεωργίας (πλειστηριάσθηκε τμήμα ευρύτερου Δημοσίου Δάσους) η Υπηρεσία μας διαβίβασε στο Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου (με το 51365/30-11-2012 έγγραφό της) τις περιλήψεις κατακυρωτικών εκθέσεων και τα πιστοποιητικά μεταγραφών, για τις δικές του ενέργειες (προκειμένου να ασκηθεί εμπρόθεσμα διεκδικητική ανακοπή ή διεκδικητική αγωγή)».

Το Δασαρχείο Πεντέλης θεωρεί ότι με τους συγκεκριμένους πλειστηριασμούς δεν θεμελιώνεται δικαίωμα κυριότητας και επισημαίνει τελικά: «Η εν λόγω έκταση δεν είναι απλά περίπτωση έκτασης ‘‘Δημόσιας κατά τεκμήριο’’. Είναι έκταση εντός του Δασοαγροκτήματος Σταμάτας Διονύσου. Λαμβάνοντας υπόψη το με αριθμ. 3361/31-5-2002 πρακτικό της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ., που εγκρίθηκε από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, την με αριθμ. 511/2004 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ, αλλά και πολλές δ/γες του τμήματος Εμπράγματων Δικαιωμάτων ΥΠΕΚΑ, σχετικές με την έκταση του Δασοαγροκτήματος Σταμάτας Διονύσου, αφενός αυτή η έκταση διαχειρίζεται ως Δημόσια και αφετέρου για την αναγνώριση δικαιωμάτων κυριότητας επί εκτάσεων περιλαμβανομένων εντός του Δασοαγροκτήματος Σταμάτας Διονύσου, για τις οποίες ισχύει η 160561/100/23-02-1979 Κοινή Απόφαση Υφυπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, αρμόδια είναι τα Τακτικά Δικαστήρια».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.