Η κριτική στους διοικούντες, για τον τρόπο που ασκούν εξουσία, αποτελεί εύκολη διαφυγή της αντιπολίτευσης από τις δικές της ευθύνες, που δεν είναι λίγες. Είναι μεγάλες και καθοριστικές των εξελίξεων στην τοπική καθημερινή εξέλιξη.
Στην πολιτική ζωή της Νέας Ερυθραίας, λειτουργούν όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις, αλλά επτά δημοτικές παρατάξεις, για λογαριασμό πληθυσμού, που δεν υπερβαίνει τον αριθμό των 15.000 χιλιάδων δημοτών.
«Ανεξάρτητη» Παράταξη. Στελεχώνεται από μέλη ή ψηφοφόρους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Διοικεί την πόλη. «Ανεξάρτητη» Παράταξη. Στελεχώνεται από μέλη ή ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. «Ανεξάρτητη» Παράταξη. Στελεχώνεται από μέλη ή ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν εκπρόσωπο στο δημοτικό συμβούλιο. Δημοτική Κινηματική Συλλογικότητα. Στελεχώνεται από μέλη ή ψηφοφόρους της αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου, της οικολογίας και των κινημάτων. Τη στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς εκπρόσωπο στο δημοτικό συμβούλιο. Κομματική παράταξη. Τη στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Με δύο εκπροσώπους στο δημοτικό συμβούλιο. Κομματική παράταξη. Τη στηρίζει η Ν.Δ. Με έναν εκπρόσωπο στο δημοτικό συμβούλιο. Κομματική παράταξη. Τη στηρίζει το ΚΚΕ. Χωρίς εκπρόσωπο στο δημοτικό συμβούλιο.
Γίνεται αντιληπτό, ότι εδώ υπάρχει σύγχυση στους στόχους και συσκότιση στις επιλογές. Φανερώνονται συμπεριφορές αναξιοπιστίας. Πολιτικής απαξίας. Προσωπικών στρατηγικών.
Αν ρωτήσεις οποιονδήποτε δημότη, ποιας δημοτικής παράταξης το πρόγραμμα τον εκφράζει, η απάντηση θα είναι μία. Όλες τα ίδια λένε. Αυτή την εντύπωση διαμορφώνει ο δημότης, όταν δεν γνωρίσει τα πρόσωπα που τον διοικούν ή διεκδικούν να τον διοικήσουν και δεν έχει κατανοήσει τις διαφορετικές πολιτικές και προγραμματικές λύσεις που του προτείνονται, ώστε καταλήγει να τις κρίνει μόνο, από μια περιρρέουσα και συχνά ανοίκεια φημολογία.
Ασφαλώς δεν είναι ίδια τα δημοτικά προγράμματα, που ίσως δεν διαφέρουν στους στόχους. Κάποια όμως προτείνουν ριζοσπαστικές λύσεις με νέα πολιτική θεώρηση και τούτο, δεν αποτελεί επιφανειακή διαφορά. Η ευθύνη εδώ για τη μη κατανόηση των προγραμμάτων δε βαρύνει το δημότη, αλλά τις παρατάξεις, που κάνουν μόνο ότι τον μπερδεύει. Ιδιαίτερα αν δεν αφιερώνει χρόνο σε αυτές, αγνοεί τις τυχόν ασάφειες και παραπλανήσεις, στις οποίες τον παρασύρουν.
Βλέπει ο δημότης παρατάξεις να ζητούν την ψήφο του, αλλά να μη ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του. «Δέχεται» κάποιες ως «ανεξάρτητες». Όμως ανεξάρτητες από τι; Μόνο από τον κομματικό «χρωματισμό», όταν στελεχώνονται από ψηφοφόρους κομμάτων, που δεν προωθούν τις ίδιες θέσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση; Ανεξάρτητες από την υποχρέωση να εφαρμόσουν ισονομία και ισοπολιτεία, με κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη; Ανεξάρτητες από τοπικισμό, οικογενειοκρατία ή επιτηδευμένες υποσχέσεις; Ανεξάρτητες από τους οικονομικούς ταγούς του συστήματος που εκμεταλλεύεται τον κόσμο; Ανεξάρτητες από την καθημερινότητα, όπως τη διαμορφώνουν οι πραγματικές ανάγκες και ιδεολογικές αξίες των ανθρώπων, αλλά και η αχαλίνωτη επιβάρυνση του οικοσυστήματος;
Γνωρίζει πως τα κόμματα, επιζητούν και τον εκλογικό εντυπωσιασμό στο όνομα της παράταξης που στηρίζουν, αλλά και τον «έλεγχο» της τοπικής κοινωνίας.
Υποχρεούται να κατανοήσει ο αμερόληπτος δημότης, ότι οφείλει να ενταχθεί στη λογική της προσωπικής συμμετοχής και στήριξης της πολιτικής κινηματικής συλλογικότητας, όπου θα μπορεί να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανταλλαγής απόψεων, αναθεώρησης θέσεων, σύνθεσης ριζοσπαστικών προτάσεων και προώθησης λύσεων, στα τοπικά προβλήματά του, με τρόπο που υπηρετεί το κοινωνικό του συμφέρον και εκφράζει την προσωπικότητά του. Για να γίνει αυτό, οφείλουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, να εισάγουν στις επιλογές τους την ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ώστε να δώσουν κίνητρα συμμετοχής στους δημότες και τη δυνατότητα συμφωνίας ή και διαφωνίας μεταξύ τους. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν όλοι σε όλα, αλλά είναι εμπαιγμός και υποκρισία σε βάρος του αμερόληπτου και πολυάσχολου δημότη, όταν αναγκάζεται να βιώνει την αψυχολόγητη αυτή παραταξιακή διάσπαση, που αγνοεί εντελώς το πολιτικό κριτήριο.
Ασφαλώς υπάρχει διέξοδος από την «ακαταστασία» και είναι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Χρειάζεται μόνο να την προσεγγίσουν οι δημοτικές παρατάξεις με στόχο, την ποιότητα ζωής στην Νέα Ερυθραία. Να ενώσουν τη δράση τους στα προβλήματα. Να εφαρμόσουν εφικτό πρόγραμμα ανάτασης στη λειτουργία και τόνωσης στην κοινωνική ζωή της. Να αρνηθούν τις υπεκφυγές, τα καπρίτσια, τις εσώψυχες αναστολές και τις προσωπικές στρατηγικές, καθενός εκ των συντελεστών τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.