Την ίδια περίοδο που οι ορδές των οπαδικών στρατών μετέτρεπαν ανενόχλητοι σε πεδία μάχης τους χώρους μέσα και έξω από  τα γήπεδα στη Τούμπα, στο Χαριλάου, στη Καβάλα, στο Καραϊσκάκη, την ίδια περίοδο όπου στο Ολυμπιακό Στάδιο κάτω από τη πανάκριβη σκιά του σκέπαστρου Καλατράβα μια νεαρή εργαζόμενη των 500 ευρώ σε εταιρεία σεκιούτριτι, έχανε από κροτίδα δύο δάκτυλα, την ίδια περίοδο που στον οπαδικό και μη αθλητικό τύπο κυριαρχεί η αγωνία αν ο εφοπλιστής Λαυρεντιάδης θα καλύψει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και αν ο εφοπλιστής Πατέρας θα παραμείνει στο τιμόνι της «πράσινης» ΠΑΕ, την ίδια αυτή περίοδοι οι μικροί φίλαθλοι της φωτογραφίας γίνονται άγγελοι ενός αισιόδοξου μηνύματος για το μέλλον της πολύπαθης κοινωνίας μας.

MVP ( μτφ. πολυτιμότερος παίκτης) του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας στο Βόλεϊ ο δικός μας Άγγελος Κυριακίδης, γ. γραμματέας της ΕΟΠΕ υπεύθυνος για την διοργάνωση του τελικού. Τρανή απόδειξη η φωτογραφία για το αθλητικό πνεύμα που καλλιεργούν στα παιδιά.

Είναι μαθητές των σχολείων που παρακολούθησαν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο Βόλεϊ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Φαλήρου, ανάμεσα στους αιώνιους αντιπάλους τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, μία κατά γενική ομολογία, αυθεντική γιορτή του αθλητισμού. Είναι η δεύτερη φορά που ο τελικός διοργανώνεται με θεατές μόνο μαθητές των σχολείων, μια απόφαση στην οποία οδηγήθηκε η ομοσπονδία μετά τα φοβερά επεισόδια που δημιούργησαν οι οπαδοί των δύο ομάδων πριν από δύο χρόνια και οδήγησαν στην διακοπή εκείνου του τελικού.
Η απόφαση της ομοσπονδίας Βόλεϊ να βάλει τέρμα στην οργανωμένη αλητεία, την οποία εκμεταλλεύονται (αν δεν καθοδηγούν) οι ιδιοκτήτες των ομάδων, έχει ήδη επικροτηθεί με ανακοινώσεις από το σύλλογο των επαγγελματιών βολεϊμπολιστών αλλά και τους συναδέλφους τους του μπάσκετ, οι οποίοι σε ανάλογο αίτημά τους προς τις ίδιες ομάδες για τον τελικό Ελλάδας, συνάντησαν άρνηση, με το επιχείρημα ότι «δεν μπορούν να ελέγξουν τις εκδηλώσεις των φιλάθλων τους». Προφανώς οι περσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των «φιλάθλων» του Παναθηναϊκού για το γήπεδο στον Ελαιώνα και των «φιλάθλων» της ΚΑΕ Αμαρουσίου (ιδιοκτησίας Βωβού) για το ίδιο θέμα, ήταν αυθόρμητα ξεσπάσματα αγνών φιλάθλων που έστερξαν να υπερασπιστούν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες των αφεντικών των ομάδων τους.
Το θετικό της όλης ιστορίας είναι ότι μετά από όλα αυτά η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού (Γερουλάνος, Μπιτσαξής) αποφάσισε να κόψει τις επιχορηγήσεις στις ΠΑΕ, μέχρι να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.
Απομένει ν΄ αποδειχτεί αν αυτή η απόφαση αποτελεί ένα ακόμα επικοινωνιακό  πυροτέχνημα ή βασίζεται στην πολιτική βούληση  να έρθει η πολιτεία σε σύγκρουση με τις οικονομικές και πολιτικές διαπλοκές που εξυπηρετούνται από το υφιστάμενο μοντέλο του ελληνικού αθλητισμού. Ανάλογες προσπάθειες  στο παρελθόν έμειναν στα χαρτιά για τον λόγο που ξέρει καλά και ο πιο αδαής οπαδός: «Ο πρόεδρος είναι δύναμη, ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις».
Το θέμα λοιπόν δεν είναι να «προστατευθεί το παραγόμενο προϊόν από τη βία στα γήπεδα», όπως ισχυρίζεται η ανακοίνωση του υπουργείου, αλλά η κυβερνητική πολιτική να βασιστεί σε ένα υπαρκτό στη κοινωνία αθλητικό κίνημα που αποτελούν παράγοντες εργάτες του αθλήματος, μαζικά αθλητικά σωματεία, οι ίδιοι οι αθλητές και οι πραγματικοί φίλαθλοι, που θέλουν και μπορούν να στηρίξουν μια προσπάθεια για να ενισχυθούν ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, τα προγράμματα άθλησης για όλους, να μπουν, επιτέλους, κανόνες για τον έλεγχο της ασυδοσίας και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του επαγγελματικού αθλητισμού.

Προηγούμενο άρθροΑπάντηση στο άρθρο «Τα 410.000 ευρώ και ο Σοφοκλής»
Επόμενο άρθροΌχι τόσο υπερδανεισμένη, όσο βαλτωμένη χώρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.