Κυρία Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Μπροστά μας έχουμε μια νέα εποχή για την αυτοδιοίκηση. Μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα.

Έχουμε έναν καινούργιο Δήμο που προήλθε από την κατάργηση τριών και ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να σχεδιάσουμε, να προγραμματίσουμε και να λειτουργήσουμε.

Σ? αυτή τη νέα αυτοδιοικητική αρχή καλούμαστε να έχουμε στη σκέψη μας, όχι μόνο τη φροντίδα και για τις τρεις πόλεις μας, αλλά και τρεις απαιτήσεις τις οποίες οφείλουμε ανυποχώρητα να ικανοποιούμε:

  • την προστασία του περιβάλλοντος, με σεβασμό στην ιστορία και τη φυσιογνωμία του Δήμου,
  • την άσκηση κοινωνικής πολιτικής ως αλληλεγγύη προς το δημότη  και
  • την ποιότητα των  υπηρεσιών ως αναπόσπαστη καθημερινότητα της Δημοτικής λειτουργίας.

Η διοικητική μεταρρύθμιση ήταν αίτημα, διαπαραταξιακό, της αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια με στόχο τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την ταχύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των δημοτών .   Η μελέτη του Ι.Τ.Α. εγκρίθηκε από την ΚΕΔΚΕ αλλά δεν εξασφαλίστηκαν οι  οικονομικοί πόροι και  καθυστέρησε.

Το 2010 η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει το νόμο «Καλλικράτης» ως νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση, όχι μόνο χωρίς την εξασφάλιση πόρων αλλά εντάσσοντας την Διοικητική μεταρρύθμιση στην οικονομική κρίση που βιώνει και το Δημόσιο με τη συρρίκνωση των οικονομικών μεγεθών.

Ο νέος Δήμος Κηφισιάς που προέκυψε από την 1 Ιανουαρίου του 2011, παρ όλες τις αντιδράσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια των πρώην Δήμων, είναι μια νέα αφετηρία για όλους μας.

Κάθε αφετηρία στη ζωή είναι ευκαιρία για τον κάθε άνθρωπο να ονειρεύεται, να οραματίζεται να σχεδιάζει. Έτσι μόνο εξελίσσεται, προοδεύει η ζωή, ο κάθε τόπος.

Όμως αυτή η χρονική και οικονομική συγκυρία δεν μας επιτρέπει να λέμε τα όνειρά μας. Όχι να έχουμε όνειρα , αλλά να τα δημοσιοποιούμε.

Γιατί δεν μπορούμε να τα προγραμματίσουμε ούτε κι αν «ματώσουμε» οικονομικά είτε ως πρόσωπα, είτε ως Δήμος.

Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε ούτε μέγαρα, ούτε κτίρια, ούτε ένα κολυμβητήριο, ούτε ένα θέατρο, ούτε ένα σχολικό συγκρότημα. Επιτρέψτε μου όμως να τα οραματίζομαι για τα επόμενα χρόνια.

 

Κυρία Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Παρουσιάζουμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον προϋπολογισμό του νέου, ενοποιημένου   Δήμου Κηφισιάς για το 2011.

Ενός προϋπολογισμού που κατατίθεται, μετά την εφαρμογή του νόμου ?Καλλικράτη? και εν μέσω της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης  που περνάει η χώρα μας από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

 

Ο νέος προϋπολογισμός αντανακλά τις συνθήκες μέσα στις οποίες συγκροτείται η  νέα αυτοδιοικητική διοικητική δομή του Δήμου.

Τρεις μήνες  μετά την εφαρμογή στη πράξη του προγράμματος ?Καλλικράτης? υπάρχουν σημαντικά κενά και τα προβλήματα που προκύπτουν προσπαθεί η κυβέρνηση να τα λύσει, με μπαλώματα σε κάθε είδους και υπουργείου νομοσχέδια. Ωστόσο ο καιρός περνάει, οι πολίτες απαιτούν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση υποχρεώνεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Για πόσο μπορεί να λειτουργεί ακόμη χωρίς πόρους  και προσωπικό, βασισμένη στη διάθεση προσφοράς των αιρετών, του μόνιμου προσωπικού και των ελάχιστων συμβασιούχων;

Οι περικοπές των πόρων στο σύνολο των Δήμων λόγω του Καλλικράτη και του μνημονίου στο οποίο έχουν ενταχθεί, έχουν ξεπεράσει το 30% με συνέπεια πολλοί Δήμοι να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες και να υποχρεώνονται να ενταχθούν  σε Ειδικά Προγράμματα  για την οικονομική τους εξυγίανση, με δυσβάστακτους όρους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤΕΔΚΝΑ το 2010 αποδόθηκαν στους ΟΤΑ 2,7 δις έναντι 4 δις το 2009. Η ΚΥΑ για το 2010 υπογράφηκε τον Μάρτιο . Μέχρι τώρα έχουν γίνει πληρωμές  2,15 δις, ενώ παραμένουν ανεκτέλεστα έργα ύψους περίπου  1 δις.

Ο προϋπολογισμός του Κράτους για την αυτοδιοίκηση το 2011 παραμένει μειωμένος στα ίδια επίπεδα του 2010 ενώ οι συνολικές αποδόσεις  του 2011 είναι 4,4 δις  εκ των οποίων  το 1,1 δις αφορά το κόστος των προνοιακών επιδομάτων και τη μεταφορά μαθητών  και το 0,4 δις το κόστος των αρμοδιοτήτων των νομαρχιών που μεταβιβάστηκαν, οι μετατάξεις υπαλλήλων, κλπ.

Ακόμη όμως  και με αυτόν τον δραστικά μειωμένο  προϋπολογισμό, οι δήμοι  δεν  πήραν  για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο τους  ΚΑΠ που δικαιούνται.

 

Επιπλέον  δεν έχει δοθεί η επιχορήγηση για επενδυτικές δραστηριότητες (ΣΑΤΑ) 2011 (ΔΕΝ  έχει καταβληθεί , ακόμη , η τέταρτη δόση του 2010) και δεν έχει ακόμα εκδοθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο ΚΥΑ, βάσει της οποίας θα πρέπει να καθορισθούν τα κριτήρια  και η διαδικασία κατανομής των πόρων  μετά από γνώμη της ΚΕΔΕ.

 

Δεν γνωρίζουμε σε ποια φάση βρίσκεται η κοστολόγηση των μεταβιβαζόμενων αρμοδιοτήτων  στους Δήμους.

Μειωμένες κατά 50%  είναι οι λειτουργικές δαπάνες για τα σχολεία και κατά 70% οι δαπάνες για τις επισκευές τους. Στον αέρα βρίσκεται το πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α.  Το  ΠΔ είναι γενικόλογο, ενώ δεν έχει οριστεί και ο τρόπος χρηματοδότησης του, με 4 δις ευρώ όπως είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός.

Μέχρι το 2013 βάση του επικαιροποιημένου μνημονίου (Δεκ 2010) θα υπάρξουν νέες περικοπές ύψους 1,5 δις ευρώ.

 

Από τη μια πλευρά λοιπόν, έχουμε τους συγκεκριμένους περιορισμούς  που προκύπτουν από την ακραία  δυσμενή οικονομική συγκυρία , με μειωμένες χρηματοδοτήσεις προς την αυτοδιοίκηση λόγω δημοσιονομικής εκτροπής γενικότερη ύφεση και επενδυτική άπνοια.

Και από την άλλη στο προϋπολογισμό  που καταθέτουμε, έχουμε χρέος να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στους συμπολίτες μας και ταυτόχρονα να διαχειριστούμε μετρημένα, συνετά και με διαφάνεια μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

 

Ο νέος Δήμος Κηφισιάς είναι  υποχρεωμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου ?Καλλικράτης? και να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός  προϋπολογισμού   που θα λαμβάνει υπόψη και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις  που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες, τα μεγέθη και τα οικονομικά δεδομένα των πρώην Δήμων.

Με τα παραπάνω δεδομένα  πρέπει από την αρχή να αποσαφηνίσουμε ότι πρόκειται για ένα προϋπολογισμό  μεταβατικού χαρακτήρα που έχει ως σκοπό να προχωρήσει σε εξορθολογισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών του νέου Δήμου προς  τους δημότες του.

Αποτελεί ουσιαστικά γέφυρα μετάβασης από το παρελθόν με τους τρεις Δήμους στο μέλλον του ενός ενοποιημένου που καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να υπηρετήσουμε.

 

Αντικειμενικά αυτός ο προϋπολογισμός που καταθέτουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο σας, έχει αυτόν τον μεταβατικό- διαχειριστικό χαρακτήρα,  αφού συντάσσεται χωρίς να έχει προηγηθεί  η κατάρτιση του νέου πενταετούς επιχειρησιακού προγράμματος  που προβλέπεται από τις σχετικές εγκυκλίους, η οποία μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο, γεγονός που δεν επιτρέπει και την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος δράσης και την κοστολόγηση των δράσεων αυτών. Στο σημείο αυτό να  τονίσουμε ότι έχει συσταθεί ομάδα  από υπηρεσιακούς παράγοντες και τεχνοκράτες που ξεκίνησε τη σχετική προετοιμασία ώστε να είμαστε έτοιμοι τις προβλεπόμενες καταληκτικές ημερομηνίες .

 

Στη διαδικασία εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, θα μελετηθούν και θα ιεραρχηθούν όλες οι προτάσεις και τα αιτήματα που κατατέθηκαν από τις δημοτικές κοινότητες και τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης αλλά δεν ήταν δυνατόν να ενσωματωθούν στον παρόντα προϋπολογισμό. Θα μελετηθούν  επίσης και θα ιεραρχηθούν  οι προτάσεις φορέων και πολιτών καθώς και τα συμπεράσματα της Δημόσιας Διαβούλευσης και αυτών που θα ακολουθήσουν. Πρέπει να υπογραμμίσουμε  τη σημασία που αποδίδουμε στο έργο της Επιτροπής Διαβούλευσης ενός θεσμού που μπορεί να αναδείξει τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

 

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα χωρίς ωραιοποιήσεις  και ο Δήμος στο σύνολό του πρέπει  να εναρμονιστεί με τα πραγματικά δεδομένα της συγκυρίας που διανύουμε. Και όχι μόνο τα οικονομικά αλλά και  το αντίστοιχο επίπεδο οργάνωσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού.

 

Κυρία Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Τονίζω εδώ τις προτεραιότητες μας που λειτουργούν  ως πυξίδα για το σχεδιασμό του προϋπολογισμού:

 

Η  προστασία του ξεχωριστού χαρακτήρα, του περιβάλλοντος και των πλεονεκτημάτων των περιοχών μας. Εδώ έχουμε επενδύσει κόπους και όνειρα. Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση να διασφαλίσουμε την αξία αυτής της επένδυσης. Αξία για την περιουσία μας και την καθημερινότητά μας.

 

Η  οργάνωση  ενός  Δήμου σύγχρονου και λειτουργικού, με ουσιαστική παρουσία παντού. Ένα Δήμο που θα δίνει άμεσες λύσεις σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα κάθε περιοχής του.

 

Η δημιουργία ενός Δήμου που θα έχει στην καρδιά του τον Άνθρωπο. Που θα στηρίζει στα δύσκολα κάθε δημότη. Κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη από βοήθεια.

 

Με βάση αυτούς τους άξονες, προγραμματίζουμε έργα, δράσεις και διεκδικήσεις σε όλους τους τομείς.

Με πρώτο την καθαριότητα, όπου το σχέδιό μας περιλαμβάνει:

Ενίσχυση του εξοπλισμού, των μέσων και του προγραμματισμού της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ώστε να καλύπτεται πλήρως ακόμα και η πιο απομακρυσμένη περιοχή του Δήμου.

Την προώθηση της ανακύκλωσης σε κάθε περιοχή, αλλά και του προγράμματος κομποστοποίησης,

 

Στον τομέα των μετακινήσεων, της κυκλοφορίας και της στάθμευσης θέματα που αποτελούν καθημερινό πρόβλημα για ένα μεγάλο μέρος του Δήμου μας. Σκοπεύουμε να τα αντιμετωπίσουμε με δράσεις όπως:

Η εκπόνηση μιας νέας κυκλοφοριακής μελέτης για το σύνολο του νέου Δήμου. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, θα προχωρήσουμε σε ξεχωριστές μελέτες και παρεμβάσεις σε κάθε περιοχή. Για τη μείωση της διαμπερούς κυκλοφορίας, για τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας κτλ.

Η επέκταση του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης, στις περιοχές όπου ισχύει.

Η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης, σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες  και με αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η επέκταση και η βελτίωση των πεζοδρομίων σε όλο το εύρος του Δήμου, ώστε να μπορεί κάθε πεζός να κυκλοφορεί με άνεση και ασφάλεια.

 

Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε δυναμικά από την πολιτεία,

Τη κατασκευή υπογειοποιημένης επέκτασης της Γραμμής του ΗΣΑΠ μέχρι την Εθνική Οδό και τη διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης από την Εθνική Οδό μέχρι την Αττική Οδό στο ύψος της Πλαπούτα.

 

Στόχος μας είναι επίσης, να προστατέψουμε αποτελεσματικότερα την ασφάλεια όλων των κατοίκων της περιοχής μας με ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας με 6 οχήματα και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση του φωτισμού σε δρόμους, πλατείες και πάρκα

 

Όσον αφορά τώρα το τεχνικό μας πρόγραμμα , βασική μας στρατηγική είναι να ενισχύσουμε τις υποδομές σε κάθε γειτονιά και να καλύψουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις όποιες ελλείψεις.  Έτσι , δίνουμε προτεραιότητα:

Στην ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων σε όλο το Δήμο.

Στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου.

Στη συντήρηση του οδικού δικτύου, με πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και επισκευών.

Στη συστηματική συντήρηση και ενίσχυση των υποδομών στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό.

 

Ένας τομέας στον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι αυτός του πρασίνου αφού αυτό αποτελεί τη φυσιογνωμία της περιοχής μας. Γι? αυτό:

Ενισχύουμε την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, με στόχο τη διατήρηση και τη διαρκή ενίσχυση του πρασίνου, σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά και σχεδιάζουμε νέα έργα ανάπλασης και παρεμβάσεις για τη δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου και αναψυχής.

 

Συνάδελφοι,

Μέρος της προσπάθειάς μας, που ξεκίνησε, είναι να οργανώσουμε σωστά τη λειτουργία του νέου Δήμου. Στόχος μας είναι να καλύψουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις ανάγκες όλων των περιοχών. Είναι να δημιουργήσουμε Δήμο, που να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες  σε κάθε πολίτη. Έτσι εργαζόμαστε για :

Την αναδιοργάνωση του Δήμου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του «Καλλικράτη»

Την πιστοποίηση όλων των δημοτικών υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους και να υλοποιούν έργα.

Την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, με ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης

Την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας του Δήμου, με νέες υπηρεσίες και δυνατότητες εξυπηρέτησης των δημοτών.

Την επέκταση των σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο

Τη δημιουργία Αυτοτελούς Εξυπηρέτησης Πολίτη, με 5ψήφιο αριθμό κλήσης. Για να μπορεί ο δημότης να έχει άμεση πρόσβαση στο Δήμο, να ενημερώνει αλλά και να βρίσκει λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα της καθημερινότητας.

Ηδη γίνεται η δημοσίευση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο και η ανάρτηση των προσκλήσεων και της ημερήσιας διάταξης για όλες τις συνεδριάσεις Δημοτικού και Τοπικών Συμβουλίων. Σύντομα θα γίνεται η προβολή των συνεδριάσεων από την ιστοσελίδα του Δήμου, μέσω web TV, ενώ γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων για τη σύνταξη του Χάρτη Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων, μεταξύ Δήμου και Δημότη.

Για να γνωρίζουν οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν, αλλά και τι οφείλει να τους παρέχει ο Δήμος.

 

Κυρία Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Γνωρίζετε ότι, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι Δήμοι αναλαμβάνουν πλέον αυξημένες αρμοδιότητες στα θέματα δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια μεγάλη ευθύνη, στην οποία προετοιμαζόμαστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, με:

Την αναβάθμιση της λειτουργικότητας των σχολικών μας μονάδων, μέσα από ετήσια προγράμματα επισκευής και συντήρησης των κτιρίων τους.

Την διεκδίκηση για τη κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων στη Νέα Ερυθραία και την κατασκευή νέου νηπιαγωγείου στο Γράμμο-Φοίνικα.

Την επέκταση των Ψηφιακών Τάξεων σε όλα τα σχολεία..

Την ίδρυση Συμβουλευτικού Σταθμού Γονέων και την εισαγωγή του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου Ψυχικής Υγιεινής.

Την ίδρυση, σε συνεργασία με το υπουργείο, τμημάτων ένταξης, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Για να στηριχθούν τα παιδιά με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες.

Την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόσθετης διδασκαλίας από το Δήμο,  δωρεάν για τα παιδιά από οικογένειες ανέργων και οικονομικά ασθενέστερων.

Τέλος, τη δημιουργία πιστοποιημένων δομών και την ανάπτυξη προγραμμάτων δια βίου μάθησης και κατάρτισης, για νέους ανέργους.

 

 

Στο τομέα του πολιτισμού, τον οποίο θεωρούμε μέρος της προσπάθειας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, προγραμματίζουμε :

Την ενίσχυση του συνόλου της πολιτιστικής δράσης που αναπτύσσεται στο Δήμο μας, μέσω της λειτουργίας του νέου Νομικού Προσώπου «Δημήτριος Βικέλας».

Την αξιοποίηση των πολιτιστικών υποδομών που υπάρχουν σήμερα στον ενιαίο Δήμο μας.

Τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορικής μνήμης του τόπου μας, με έμφαση στις μικρασιατικές ρίζες της Νέας Ερυθραίας με την διατήρηση του Πνευματικού Κέντρου.

Την ενθάρρυνση και η ενίσχυση πολιτιστικών δραστηριοτήτων στις μαθητικές κοινότητες, σε συνεργασία με τα σχολεία.

Η παροχή νέων επιλογών από το Δήμο, για σεμινάρια και κύκλους μαθημάτων στους τομείς του θεάτρου, των εικαστικών, του κινηματογράφου κτλ.

 

Αντίστοιχα επενδύουμε και στην ανάπτυξη του αθλητισμού, ώστε να παρέχουμε ποιοτικές επιλογές στους νέους μας, αλλά και σε κάθε ηλικία. Προγραμματίζουμε έτσι:

Τη συστηματική αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλο το Δήμο, τη στήριξη όλων των αθλητικών σωματείων του Δήμου και τον εμπλουτισμό των δράσεων  του «Δημήτριος Βικέλας», με νέα προγράμματα μαζικού αθλητισμού για όλες τις ηλικίες.

 

Συνάδελφοι,

Όπως τόνισα, δίνουμε έμφαση στη δημιουργία ενός ανθρώπινου Δήμου. Με ανοιχτή αγκαλιά για κάθε πολίτη που χρειάζεται βοήθεια. Η κρίση επηρεάζει όλους μας και είναι διαρκώς περισσότεροι οι συνάνθρωποί μας που έρχονται σε δύσκολη θέση. Ιδιαίτερα πλήττονται οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι, οι οικονομικά ασθενέστεροι. Σήμερα, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, έχουμε χρέος να στηρίξουμε τον κοινωνικό μας ιστό με:

Ολοκληρωμένα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, μέσα από το Νομικό Πρόσωπο «Μέριμνα Κηφισιάς», αντίστοιχο Κέντρο του Δήμου.

Την υλοποίηση προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής, με έμφαση στους μαθητές και στην τρίτη ηλικία.

Την ανάπτυξη του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας και τη δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας Αίματος.

Την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα πρόληψης.

Την ενίσχυση του εθελοντισμού

Την ίδρυση Γραφείου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στο οποίο θα μπορεί να απευθύνεται κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να χρηματοδοτήσει κοινωνικές δράσεις του Δήμου

Τη διατήρηση και επέκταση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Την ενίσχυση του δικτύου των δημοτικών ΚΑΠΗ, με νέες δραστηριότητες και υπηρεσίες για τα μέλη.

Στηρίζουμε το θεσμό της οικογένειας και την εργαζόμενη μητέρα, με:

 

Επέκταση του δικτύου παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες περισσότερων οικογενειών και την ίδρυση Σταθμού Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γονέων.

 

Τέλος, θεωρούμε εξίσου σημαντική την ευαισθησία απέναντι στα αδέσποτα ζώα. Γι? αυτό και προγραμματίζουμε την εξασφάλιση χώρου, που θα τα φιλοξενεί προσωρινά, θα εμβολιάζει, θα στειρώνει και θα περιθάλπει τα αδέσποτα ζώα, καθώς και προμήθεια οχήματος για τη μεταφορά των ζώων. Επίσης τη συνεργασία και στήριξη της δραστηριότητας των φιλοζωικών σωματείων, που εδρεύουν στο Δήμο αλλά και τη  τοποθέτηση ειδικών κάδων, για την καθαριότητα των δημόσιων χώρων, πάρκων και δασών.

 

Κυρία Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Αναλαμβάνουμε λοιπόν μεγάλες και σοβαρές πρωτοβουλίες αλλά θέτουμε και σημαντικούς στόχους όπως η αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ μέσα από την υποβολή ώριμων προτάσεων ,  η αναθεώρηση και ενιαιοποίηση των ΓΠΣ ,

 

Προσπάθειά μας θα είναι να καταστήσουμε το Δήμο μας πρωτοπόρο  και να κερδίσουμε το στοίχημα της ψηφιακής εποχής και της περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης με υποδομές και ποιότητα ζωής.

Θέλουμε  να ενισχύσουμε τις ?πράσινες πολιτικές? του Δήμου μας με αναζήτηση τοπικών δράσεων  και ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αναφέρονται  στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και την ενεργειακή αυτονόμηση με την χρήση  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε πολλές δραστηριότητες του Δήμου.

 

Ταυτόχρονα όμως ο Δήμος κατανοώντας τις δυσκολίες  που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία και θέλοντας να συμβάλει στην ελάφρυνση ενός μέρους των βαρών του οικογενειακού προϋπολογισμού, αποφάσισε  οι συντελεστές των Δημοτικών τελών, όπως και των άλλων τελών των οποίων το ύψος καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (τέλη και δικαιώματα κοιμητηρίου, τέλη κοινοχρήστων χώρων, τέλη διαφήμισης κλπ) να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα του 2010.

Επιπλέον αυτών, μεριμνήσαμε και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άποροι, ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κλπ) και μειώσαμε κατά 50% το τέλος καθαριότητας και φωτισμού, για το σύνολο του νέου Δήμου, εναρμονίζοντας το με την απόφαση, που από το 2010, είχαμε πάρει στο τότε Δήμο Κηφισιάς.

 

Με τη  παρουσίαση του προϋπολογισμού   δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι δεν συντάσσουμε μια έκθεση ιδεών  στο όνομα θολών διεκδικήσεων που δεν έχουν εξασφαλισμένη πηγή χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο των γενικότερων διεκδικήσεων  του Δήμου μέσα από τα συλλογικά όργανα της ΚΕΔΕ φιλοδοξούμε να αυξήσουμε τους διαθέσιμους πόρους  ώστε να επιτελέσουμε έργο προς όφελος των πολιτών.

Οι Δήμοι αναλαμβάνουν πλέον αυξημένες αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα τις είχαν οι Νομαρχίες ή οι Περιφέρειες, ταυτόχρονα όμως δεν μεταβιβάζονται και οι αντίστοιχοι  οικονομικοί πόροι που είναι απαραίτητοι για την άσκηση των πρόσθετων αρμοδιοτήτων.

Σύμφωνα με τις δεσμευτικές κατευθύνσεις του θεσμικού πλαισίου ?Καλλικράτης?  το σύνολο των πιστώσεων προέρχεται από τα α) τακτικά έσοδα, β) ανταποδοτικά τέλη, γ) ΣΑΤΑ και δ) επιχορηγήσεις του ΥΠ.ΕΣ.Α.&Η.Δ. για έκτακτες ανάγκες.

Περαιτέρω για την πρώτη διετία εφαρμογής του ?Καλλικράτη? καθορίστηκαν τα ποσοστά κατανομής των πόρων που αφορούν στις Δημοτικές Ενότητες. Συγκεκριμένα για έργα που εκτελούνται σε κάθε Δημοτική Ενότητα και για τα οποία έχουν προβλεφθεί οι πιστώσεις για τις δαπάνες στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα του  νέου δήμου, ποσοστό 80% των πιστώσεων που θα διατίθεντο από τη  ΣΑΤΑ διατίθεται σε κάθε Δημοτική Ενότητα και το 20% για τα έργα του νέου Δήμου.

Σε κάθε περίπτωση η Δημοτική αρχή θα κάνει ότι απαιτείται στα πλαίσια των δυνατοτήτων της για να εξασφαλισθούν άμεσα αυτοί οι πόροι, ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα  η πόλη μας.

Οφείλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους δημότες μας, ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε με τα μέσα που διαθέτουμε, τους σχετικούς πόρους και πάνω από όλα με το έμψυχο δυναμικό, το προσωπικό του νέου Δήμου, με διαφανείς διαδικασίες και νοικοκυρεμένη διαχείριση, πηγαίνοντας βήμα- βήμα, να αποδώσουμε το περισσότερο, προς όφελος της πόλης  και των πολιτών της που το αξίζουν.

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ο Υ   Ε Τ Ο Υ Σ      2 0 1 1

 

Για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του Δήμου Κηφισιάς, οικονομικού  έτους 2011,  τηρήθηκαν οι γενικές αρχές που πρέπει να τον διέπουν ,όπως αυτές ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 2362/1995 «Λογιστικό Δημοσίου» , όπως αυτό αντικαταστάθηκε. και ισχύει με τις διατάξεις  του άρθρου 7 του ν. 3871/2010 «Δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη».

Ως εκ τούτου ,ο ετήσιος προϋπολογισμός του Νέου Δήμου Κηφισιάς , διέπεται από τις αρχές των φορέων της  Γενικής Κυβέρνησης  και ειδικότερα :

1. Την  Αρχή της ετήσιας διάρκειας.

Σύμφωνα με την οποία , οι δημο­σιονομικές πράξεις του προϋπολογισμού αναφέρονται σε ένα οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου ημερολογιακού έτους.

 

2. Τις  Αρχές της ενότητας και της καθολικότητας.

(α) Σύμφωνα με την αρχή της ενότητας όλα τα δη­μόσια έσοδα και τα έξοδα εγγράφονται σε έναν ενιαίο προϋπολογισμό.

(β) Σύμφωνα με την αρχή της καθολικότητας, όλα τα δημόσια έσοδα και έξοδα εμφανίζονται στον προϋ­πολογισμό.

(γ) Κατά τις αρχές αυτές κανένα έσοδο και καμία δαπάνη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν δεν αντι­στοιχεί σε Κωδικό Αριθμό Εσόδων/Εξόδων (ΚΑΕ) του προϋπολογισμού (αρχή ενότητας) καμία δαπάνη δεν μπορεί να αποτελέσει το αντικείμενο ανάληψης ή εντο­λής πέραν των εγκεκριμένων πιστώσεων (αρχή καθολικότητας).

 

3. Αρχή της ειδίκευσης του προϋπολογισμού και της ειδικότητας των πιστώσεων.

(α) Σύμφωνα με την αρχή της ειδίκευσης του προϋπο­λογισμού τα δημόσια έσοδα και έξοδα του προϋπολο­γισμού προσδιορίζονται με ορισμένη εκ των προτέρων αναλυτική κωδική κατάταξη, που ορίζεται με σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και η οποία επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

(β) Σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας των πιστώ­σεων απαγορεύεται η χρήση πίστωσης για την ικανο­ποίηση διαφορετικής ανάγκης από αυτή που αναγρά­φεται στον προϋπολογισμό.

 

4.  Αρχή της ειλικρίνειας και της ακριβείας του προ­ϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την αρχή της ειλικρίνειας και της ακρι­βείας του προϋπολογισμού κάθε πρόβλεψη εσόδων και εξόδων που περιέχεται στον προϋπολογισμό πρέπει να είναι ειλικρινής και ακριβής στο μέτρο του εφικτού και να μην υπερεκτιμά ή υποτιμά τα πραγματικά στοιχεία στα οποία βασίζονται οι προβλέψεις, καθώς και να είναι σύμφωνη με τις λοιπές εκτιμήσεις της Κυβέρνησης.»

Περαιτέρω τηρήθηκαν οι οδηγίες  που δόθηκαν για την κατάρτιση του με την αριθ. οικ. 3966 ΚΥΑ  Υπουργών Εσωτερικών , Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης-Οικονομικών, η οποία δημοσιεύτηκε  στο ΦΕΚ 141/Τβ/9-02-2011, κατά εξουσιοδότηση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 175 του ΚΔΚ, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3463/2006.

 

Κατόπιν των ανωτέρω :

Ο Προϋπολογισμός , οικονομικού  έτους 2011, υποβάλλεται  ισοσκελισμένος έχοντας εγγράψει σ? αυτόν  όλα τα έσοδα και τις δαπάνες ,  στο ύψος των   116.465.706,50 Euro.

Διευκρινίζεται ότι:  Ποσόν, ύψους  4.109.500,00  προϋπολογισθέν  στα έσοδα και τα έξοδα, αφορά την  δια του Προϋπολογισμού παρακολούθηση των εισπράξεων υπέρ του Δημοσίου και τρίτων αποδοτέο σ? αυτούς, το οποίο δεν επηρεάζει τα πραγματικά μεγέθη  αυτού.

Ως εκ τούτου , το πραγματικό ύψος του Προϋπολογισμού, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την ποσοστιαία συμμετοχή της κάθε  ομάδας ή κατηγορίας εσόδων ?εξόδων στον Προϋπολογισμό, ανέρχεται  στα 112.356.206,50.

 

Πριν τεθούν υπόψη του Δημoτικού Συμβουλίου οι χρηματοοικονομικοί δείκτες του Προϋπολογισμού τού 2011, παραθέτουμε τα πραγματοποιηθέντα   έσοδα και εισπράξεις καθώς και τις δαπάνες  συνολικά στους τρεις Δήμους που καταργήθηκαν , μέχρι 31-12-2010

ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ:            41.922.709,52          41.328.694,19

ΔΗΜΟΣ  Ν.ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ:    12.304.623,34          11.731.655,66

ΔΗΜΟΣ  ΕΚΑΛΗΣ:                 4.863.580,54           4.638.754,14

———————————————————————————–

Σ Υ Ν Ο Λ Ο:                           59.090.913,40          57.699.103,99

Το Χρηματικό Υπόλοιπο , στις 31-12-2010, διαμορφώθηκε συνολικά  στο ύψος του 1.391.809,41?  και μεταφέρθηκε στη χρήση του 2011.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πηγές εσόδων  :

ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ   ( Φόροι, τέλη, δικαιώματα, εισφορές, πρόστιμα κλπ)

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ:             13.763.812,96

ΔΗΜΟΣ  Ν.ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ:       2.645.243,67

ΔΗΜΟΣ  ΕΚΑΛΗΣ:                    547.740,98

————————————————————–

Σ Υ Ν Ο ΛΟ                             16.956.797,61

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ (ΔΕΗ+ ΔΗΜΟΣ)

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ:         14.097.083,47

ΔΗΜΟΣ  Ν.ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ:    2.822.842,01

ΔΗΜΟΣ  ΕΚΑΛΗΣ:              1.535.715,38

—————————————————————

Σ Υ Ν Ο Λ Ο                         18.455.640,86

ΦΟΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΔΕΗ+ ΔΗΜΟΣ)

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ:            1.178.957,47

ΔΗΜΟΣ  Ν.ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ:       377.842,74

ΔΗΜΟΣ  ΕΚΑΛΗΣ:                 478.618,07

———————————————————-

Σ Υ Ν Ο Λ Ο                          2.035.418,28

 

ΤΕΛΟΣ  ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (ΔΕΗ+ ΔΗΜΟΣ)

 

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ:            2.641.040,93

ΔΗΜΟΣ  Ν.ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ:       860.457,86

ΔΗΜΟΣ  ΕΚΑΛΗΣ:                 777.677,06

—————————————————————-

Σ Υ Ν Ο Λ Ο                            4.279.175,85

ΣΥΝΟΛΟ (Α,Β,Γ,Δ)              41.727.032,60 ή 70% επί των συνολικών εσόδων.

Οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού ανά δημοτική ενότητα έχουν ως εξής:

 

 

ΚΗΦΙΣΙΑ            Ν.ΕΡΥΘΡΑΙΑ         ΕΚΑΛΗ-

1.Οικίες-φιλ/κα ιδρύματα   <100τ.μ   1,33

«         «             «         > 100τ.μ.       1,46            1,32(ενιαίος σ.)     2,53(ενιαίος σ.)

2.Επαγγελματικοί χώροι < 100τ.μ.     5,53

«        «            «         >100τ.μ.         6,18            3,89(ενιαίος σ.)     7,61(ενιαίος σ.)

«        «           «           >6.000τ.μ       3,71             2,00                       7,61

«       «   Ασκεπείς     < 6.000τ.μ.       3,09            0,26                                  –

«       «        « «  «        >6.000τ.μ         0,93            0,17                                 –

3.Ακίνητα υπό κατασκευή (εργοταξιακό):

Για το 2011, η χρέωση , στα υπό κατασκευή ακίνητα είναι με βάση το ½ της καλυπτόμενης επιφάνειας , όπως προκύπτει από την οικοδομική άδεια και για τις τρεις  δημοτικές ενότητες και με βάση υπολογισμού τους ισχύοντες για κάθε δημοτική ενότητα συντελεστές χρέωσης.

Ο συντελεστής του τέλους ακίνητης περιουσίας και για τις τρεις δημοτικές ενότητες έχει διαμορφωθεί στο ίδιο ύψος , και είναι ο ανώτερος επιτρεπτός ήτοι 0,35ο/οο.

–         

–          Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων χώρων  ( συντελεστές)

ΚΗΦΙΣΙΑ     Ν.ΕΡΥΘΡΑΙΑ       ΕΚΑΛΗ

1.Στεγασμένοι χώροι        0,32                     0,38                       0,19

2.Ασκεπείς χώροι:             0,17                    0,18                       0,19

 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ          2011

ΕΣΟΔΑ  ΚΑΤΑ  ΟΜΑΔΕΣ

 

ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ:(0)                     62.885.039,51

ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ:(1)                    17.134.814,16

ΕΣΟΔΑ  ΠΟΕ:   (2)                             9.191.437,98

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ:(3)        786.000,00

ΕΙΣΠΡΑΚΤΕΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ:  (4)   20.924.105,44

ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ:  (4)        45.000,00

ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ:   (5)     1.391.809,41

——————————————————————

Σ υ ν ο λ ο               116.465.706,50

 

ΕΞΟΔΑ ΚΑΤΑ ΟΜΑΔΕΣ:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ: (6)      48.978.929,09

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ:   (7)      44.888.660,90

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΟΕ:                    (8)     16.517.740,87

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ: (8)5.457.500,00

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ:  (9)                                  622.875,64

———————————————————————

Σ υ ν ο λ ο                   116.465.706,50

Τα ως άνω έσοδα και έξοδα , τα οποία εμφανίζονται κατά ομάδα στον Προϋπολογισμό, αποτελούν συμβάσεις για να τεθούν χρηματoοικονομικοί δείκτες , οι οποίοι δηλώνουν   τη συμμετοχή των επιμέρους ομάδων  των  εσόδων και των  εξόδων στο συνολικό ύψος αυτού ή σε επιμέρους σύνολα.

 

Παρατίθενται  στη συνέχεια Χρηματοοικονομικοί δείκτες (Αριθμοδείκτες ) του Προϋπολογισμού , δηλωτικοί της συμμετοχής των επιμέρους ομάδων  των  εσόδων και των κεφαλαίων των εξόδων στο συνολικό ύψος αυτού.

 

Χρηματοοικονομικοί και άλλοι δείκτες Δομής Προϋπολογισμού

(ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ)

 

1. Δείκτες που εκφράζουν σχέσεις εσόδων

 

α.     Τακτικά   έσοδα      (62.885.039,51) ? 55,97%

Σύνολο εσόδων (112.356.206,50)

 

β.     Έκτακτα  έσοδα    (17.132.814,16) =  15,25%

Σύνολο εσόδων(112.356.206,50)

γ.       Ίδια έσοδα ( 35.476.607,12) ?  31,58%

Σύνολο εσόδων   (112.356.206,50)

δ.     Ανταποδοτικά έσοδα  ( 21.226.437,98) = 18,89%

Σύνολο εσόδων       (112.356.206,50)

ε.     Εισπρακτέα  υπόλοιπα( 20.924.105,44)  = 18,62%

Σύνολο εσόδων     (112.356.206,50)

στ .   Έκτακτα  Έσοδα από επιχορηγήσεις (  12.546.142,74) ? 11,17%

Σύνολο εσόδων                   (112.356.206,50)

ζ.   ΤΑΠ + ΦΗΧ από ΔΕΗ (7.000.000,00) ? 6,23%

Σύνολο εσόδων      (112.356.206,50)

η.   Τακτικά έσοδα από επιχορηγήσεις (11.075.067,00) = 9,86%

Σύνολο εσόδων                    (112.356.206,50)

θ.   Ιδια έσοδα + ανταποδοτικά + ΤΑΠ ?ΦΗΧ (63.703.045,10) = 56,70%

Σύνολο εσόδων                               (112.356.206,50)

2. Δείκτες που εκφράζουν σχέσεις εξόδων

α.     Δαπάνες μισθοδοσίας (20.192.820,00) ? 17,97%

Σύνολο δαπανών  (112.356.206,50)

β.     Δαπάνες μισθοδοσίας                   (20.192.820,00) ? 41,23%

Σύνολο λειτουργικών δαπανών  (48.978.929,09)

 

γ.     Επενδυτικές δαπάνες  ( 44.888.660,90) ?  39,95%

Σύνολο δαπανών   (112.356.206,50)

δ.     Λειτουργικές δαπάνες  (48.978.929,09) ?  43,59%

Σύνολο δαπανών   (112.356.206,50)

ε.     Υποχρεώσεις Π.Ο.Ε     ( 16.517.740,87) ? 14,70%

Σύνολο δαπανών    (112.356.206,50)

στ. Δαπάνες επιχορήγησης Ν.Π.Δ.Δ( Δήμος+ ΚΑΠ)( 8.257.482,00) =  7,35%

Σύνολο δαπανών                                        (112.356.206,50)

 

ζ)   Δαπάνη επιχορήγησης Ν.Π.Δ.Δ (ΔΗΜΟΣ + ΚΑΠ) (8.257.482,00) =16,86%

Σύνολο λειτουργικών δαπανών                     (48.978.929,09)

 

η)  Δαπάνη επιχορήγησης Σχ.Επιτροπών  (884.642,64) =     1,81%

Σύνολο λειτουργικών δαπανών    (48.978.929,09)

 

θ)  Δαπάνη υποχρεωτικών εισφορών (4.018.403,97) =        3,58%

Σύνολο δαπανών                        (112.356.206,50)

 

ι)     Δαπάνη υποχρεωτικών εισφορών (4.018.403,97) =8,20%

Σύνολο λειτουργικών δαπανών  (48.978.929,09)

 

κ)  Δαπάνες δανειακής εξυπηρέτησης (1.244.000,00) =1,11%

Σύνολο δαπανών                     (112.356.206,50)

 

λ) Δαπάνη Ετήσιου Τεχνικού Προγράμματος (10.455.394,00) = 23,29%

Σύνολο επενδυτικών δαπανών            ( 44.888.660,90)

(αφορά τη δαπάνη από πόρους Δήμου)

 

μ) Δαπάνη συνεχιζόμενου Τεχν. Προγράμματος  (9.184.810,33)=  20,46%

Σύνολο επενδυτικών δαπανών            (44.888.660,90)

(αφορά τη δαπάνη από πόρους Δήμου)

ν) Δαπάνη συνεχιζόμενου Τ.Π. επιχορηγούμενου (9.518.784,92)= 21,21%

Σύνολο επενδυτικών δαπανών                (44.888.660,90)

Ε Π Ι Σ Η Μ Α Ν Σ Ε Ι Σ:

Α. Η πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ,

λόγω των  χαμηλών δανειακών υποχρεώσεων , που επιβαρύνουν τον

Προϋπολογισμό σε ποσοστό 1,11% .

Ως εκ τούτου ο Δήμος μας πληροί τα κριτήρια που ορίζουν οι διατάξεις

του άρθρου 264 του Ν. 3852/2010  και η κατ΄εξουσιοδότηση αυτών

εκδοθείσα υπουργική  απόφαση, του Υπουργού Εσωτερικών, που

επιτρέπει στους Δήμους να συνομολογούν δάνεια  για τη χρηματοδότηση

επενδύσεων και τη χρηματοδότηση χρεών.

Ε ι δ ι κ ό τ ε ρ α:

  1. Το ετήσιο κόστος  εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης του Δήμου Κηφισιάς δεν υπερβαίνει το 20% επί των ετήσιων  τακτικών του εσόδων και συγκεκριμένα  ανέρχεται σε 1,72% επ΄αυτών.

Το ποσοστό   του συνολικού χρέους του Δήμου  επί των συνολικών του εσόδων  ανέρχεται στο 36,27%    (Με την ως άνω υπουργική απόφαση καθορίστηκε ως ανώτατο όριο του συνολικού χρέους Δήμου που προβαίνει σε δανεισμό , ποσοστό 60% επί των συνολικών εσόδων του.)

Διευκρινίζεται ότι   συνολικό χρέος  του Δήμου θεωρούνται οι συνολικές μακροπρόθεσμες  και βραχυπρόθεσμες  υποχρεώσεις του.

Β. Ο   ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, το ετήσιο πρόγραμμα δράσης, η εισηγητική έκθεση της οικονομικής επιτροπής και οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που αφορούν την επιβολή των φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών υποβάλλονται στον Ελεγκτή Νομιμότητας για έλεγχο.

Αν διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο, ότι δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό οι υποχρεωτικές δαπάνες ή έσοδα που επιβάλλονται από το νόμο ή ότι έχουν εγγραφεί έσοδα ή έξοδα, τα οποία δεν προβλέπονται από το νόμο, ή ότι το ύψος των εσόδων υπερβαίνει αναιτιολόγητα τις αποδόσεις του προηγούμενου οικονομικού έτους, ο Ελεγκτής Νομιμότητας καλεί το δημοτικό συμβούλιο να αναμορφώσει κατάλληλα τον προϋπολογισμό μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών και το ετήσιο πρόγραμμα.

Συνοπτική οικονομική κατάσταση του προϋπολογισμού, όπως τελικώς ψηφίσθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, αναρτάται υποχρεωτικό στην ιστοσελίδα του οικείου Δήμου και δημοσιεύεται σε μία (1) τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα ή εάν τέτοια δεν υπάρχει, σε εφημερίδα που εκδίδεται στα όρια του νομού που εδρεύει ο οικείος Δήμος. Ομοίως αντίστοιχη ανάρτηση γίνεται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ.  Η παράλειψη της ανωτέρω δημοσίευσης δεν επηρεάζει το κύρος της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου με την οποία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι με βάση το άρθρο 2, παρ 4, του ν. 3861/2010 «πρόγραμμα διαύγεια», η απόφαση πρέπει να αναρτηθεί στο διαδίκτυο διαφορετικά δεν εκτελείται.

Γ.  Για το έτος 2011, Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης  αποτελεί ο Οικονομικός           Προϋπολογισμός  και το Τεχνικό Πρόγραμμα [/cut name2=’3′ name3=” type=’2′]

ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

ΝΙΚΟΣ  Γ.  ΧΙΩΤΑΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.