437_ds_xaratsi

Μια σειρά απροσδόκητων περιστατικών, με άξονα τα διατηρητέα κτήρια, αλλά και τα καταστήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος, σημάδεψαν την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Κηφισιάς, που διακόπηκε μετά την «εισβολή» κατοίκων στην αίθουσα.

Διακόπηκε στις «καθυστερήσεις» την Τετάρτη 15 Μαΐου, έπειτα από έξι ώρες συνεδρίασης, στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, λόγω «εισβολής» κατοίκων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα και κατάφεραν να ματαιώσουν τη λήψη απόφασης για την έγκριση χρήσεως εστιατορίου στο διατηρητέο κτήριο επί της οδού Λ. Κηφισίας 299 και Εμμ. Μπενάκη.

Το κλίμα, ωστόσο, είχε καλλιεργηθεί από νωρίς. Στην ημερήσια διάταξη κυριαρχούσαν δύσκολα θέματα για χρήσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο παραδοσιακό τμήμα της Κηφισιάς, όπως και για τον τρόπο αξιοποίησης του δημοτικού ακινήτου ΑΛΑΣΚΑ, στο Άλσος Κεφαλαρίου, που δίχασαν τους δημοτικούς συμβούλους.

Από τη μια πλευρά οι πιέσεις των κατοίκων,  οι οποίοι επωμίζονται στην πραγματικότητα -λόγω ζήτησης και κρίσης- τη σταδιακή μετάλλαξη της περιοχής τους σε τόπο προσέλκυσης καταστημάτων μαζικής εστίασης. Από την άλλη οι πιέσεις ιδιοκτητών και επιχειρηματιών, που απαιτούν να επανεξεταστούν τα αιτήματά τους από το Δημοτικό Συμβούλιο για παρόμοιες ή και ίδιες χρήσεις, ενώ σε πρότερο χρόνο είχαν απορριφθεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς έχει για όλα αυτά τον τελευταίο λόγο, αφού μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εγκρίνονται οι χρήσεις εντός του Παραδοσιακού Κέντρου, το οποίο και προστατεύεται με Προεδρικά Διατάγματα.

Χαρακτηριστικό της έντασης που υπήρξε στην τελευταία συνεδρίαση, ήταν ότι λίγο νωρίτερα και πριν να σημειωθεί η τελική «έκρηξη», ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης είχε αποχωρήσει, κατά τη συζήτηση του όγδοου και ένατου θέματος της ημερήσιας διάταξης, σε «ένδειξη διαμαρτυρίας» προς το προεδρείο και σε δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας ότι «δεν σέβονται τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου». Η θετική αυτή τη φορά -είχε απορριφθεί μόλις πριν από ένα μήνα-, κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την έγκριση χρήσεως καφέ – αναψυκτηρίου, επί των οδών Κασσαβέτη 1 και Λ. Κηφισίας, πυροδότησε το ήδη τεταμένο κλίμα. Το συγκεκριμένο ήταν και το τελευταίο θέμα που εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης 15 Μαΐου.

«Ανοίγουν τον Ασκό του Αιόλου»
Αμέσως μετά και πριν καλά – καλά γίνουν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων για το επόμενο θέμα, σχετικά με την έγκριση χρήσεως εστιατορίου στο διατηρητέο κτήριο επί της Λ. Κηφισίας 299 και Εμμ. Μπενάκη, όπου τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε το Οικονομικό Κολλέγιο BCA, οι κάτοικοι ανέλαβαν δράση. Μάταια ο πρόεδρος προσπαθούσε να τους σταματήσει, τη στιγμή που εκτυλίσσονταν σκηνές «απείρου κάλλους», ενώ υπήρχαν αψιμαχίες και φραστικές αντιπαραθέσεις με δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι τάσσονταν υπέρ της συγκεκριμένης χρήσης. Τα «παρατράγουδα» συνεχίστηκαν και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, αφού προηγουμένως ο πρόεδρος Νίκος Παναγιώτου αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση.

Οι κάτοικοι της περιοχής, συνεπικουρούμενοι και από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Κηφισιά SOS», αντιδρούν έντονα στη σταδιακή παράδοση των διατηρητέων κτηρίων σε αυτές τις χρήσεις, αφού βλέπουν να ανοίγει «ο Ασκός του Αιόλου» -και του Δήμου-, για τα καταστήματα μαζικής εστίασης. Κάτι που συνεπάγεται επιπλέον  όχληση και δυσάρεστες συνθήκες διαβίωσης για τους ίδιους, καθώς αυτές οι χρήσεις που εγκρίνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, γειτνιάζουν ακόμη και με πολυκατοικίες.

«Σιγά – σιγά θα φτάσουν και μέχρι το Μοναστηράκι της Κηφισιάς», τονίζει στην «Α» η πρόεδρος του Συλλόγου «Κηφισιά SOS», Ελένη Στρατηγοπούλου. Σημειωτέον, ότι το αίτημα για χρήση εστιατορίου στο συγκεκριμένο κτήριο, ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους, σε σχέδια Ερνέστου Τσίλερ, το οποίο αποτελεί από μόνο του ένα κόσμημα για την περιοχή, είχε απορριφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο.

Η Επιτροπή Πολεοδομικών Θεμάτων, με πρόεδρο τον Αντώνη Βάρδα, είχε εισηγηθεί να μη δοθεί η χρήση, γιατί θα επιφέρει κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην περιοχή, καθώς δε διαθέτει τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης. «Τι άλλαξε μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια;», αναρωτήθηκε  ο εκπρόσωπος των κατοίκων κ. Ανδρέας Φάκος και ζήτησε την εξαίρεση του κ. Βάρδα από τη λήψη της απόφασης.

Θολό τοπίο για τα διατηρητέα
Η συνέχεια, πιθανώς,  θα δοθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, με τους κατοίκους να δηλώνουν έτοιμοι για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις,  όποτε και αν συμβεί αυτό.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι με οριακή πλειοψηφία και πάλι, σε συνεδρίαση πριν από το Πάσχα, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει τη χρήση εστιατορίου σε διατηρητέο κτήριο της  Λ. Κηφισίας 291, για το οποίο αντιστοίχως και δικαίως αντέδρασαν έντονα οι περίοικοι, αφού το συγκεκριμένο θέμα ερχόταν για δεύτερη φορά «εμβόλιμα», έπειτα από προηγούμενη απορριπτική απόφασή του.

Το ίδιο συνέβη και πριν από λίγους μήνες, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για παρόμοια χρήση σε άλλο διατηρητέο κτήριο της Λεωφόρου Κηφισίας, χωρίς μάλιστα περιοριστικούς όρους για θέσεις στάθμευσης κ.α., με αποτέλεσμα να τίθεται και θέμα «ίσης μεταχείρισης» από κάποιους ιδιοκτήτες.

Το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει «θολό» σε επίπεδο προθέσεων και πολιτικής του Δήμου για τη διάσωση, αλλά και την αξιοποίηση των διατηρητέων κτηρίων, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της Κηφισιάς και της προσδίδουν την παραδοσιακή φυσιογνωμία της. Αποτελεί, πάντως, γεγονός ότι αρκετά από αυτά έχουν διασωθεί και συντηρούνται από επαγγελματικές χρήσεις, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου κι εφόσον, βάσει και της σχετικής Κανονιστικής Απόφασης, δεν δημιουργούν συνθήκες όχλησης για την περιοχή.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Κανελλόπουλος από το amarysia.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. O δήμος έχει υποβαθμιστεί σε σχέση με την Γλυφάδα και πάει για Περιστέρι αλλά ΟΧΙ λόγω των εστιατορίων? Ας μην κάνουμε λαϊκιστική προπαγάνδα όπως ο σύλλογος SOS που ξέρει μόνο μια λέξη του Ελληνικού λεξιλογίου? Το ΟΧΙ!!!
  ΟΧΙ ξέρουν να πουν ακόμα και οι λοβοτομημένοι!!
  Το δύσκολο είναι να πεις το ΝΑΙ και μάλιστα συνοδευόμενο από ιδέες που θα κάνουν το ΝΑΙ πολύ καλλίτερο από το κάθε ΟΧΙ.
  Περιμένω λοιπόν να ακούσω τέτοιες ιδέες… από οιονδήποτε και κυρίως από τον σύλλογο SOS.
  Π.χ. τα διατηρητέα έχουν κάποιες διευκολύνσεις σχετικά με την φορολογία? και το σημερινό ΕΕΤΗΔΕ.
  Είναι μικρές.
  Το ζητούμενο είναι να αφαιρεθεί ολοκληρωτικά ο φόρος μεταβίβασης στα διατηρητέα. Έτσι θα αποκτηθούν πρακτικά ως οικόπεδα διότι για όσους ξέρουν, η ανακατασκευή τους και η συντήρηση τους στοιχίζει περισσότερο από το κτίσιμο ενός κτιρίου ιδίων διαστάσεων από την αρχή!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.