ΝΙΚΟΣ ΚΟΖΩΝΗΣ

«Σε πολλά αστικά κέντρα του εξωτερικού, και μάλιστα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, με αφετηρία κυρίως τη δεκαετία του 1970, οι Δημοτικές Υπηρεσίες δημιούργησαν Κοινοτικούς Λαχανόκηπους (Community Gardens).»
«Ο Δήμος προετοιμάζει έκταση εδάφους, συχνά σε διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης, με εύκολη πρόσβαση και οι πολίτες νοικιάζουν 50 ή 100 τετραγωνικά μέτρα στα οποία φυτεύουν τα λαχανικά της επιθυμίας τους, τα οποία στη συνέχεια περιποιούνται και συγκομίζουν. Συχνά ο Δήμος παρέχει και την αναγκαία τεχνογνωσία με ειδικά σεμινάρια σε όσους αναλαμβάνουν για πρώτη φορά να καλλιεργήσουν λαχανικά. Επίσης, ο Δήμος καταρτίζει τον κανονισμό ο οποίος είναι υποχρεωτικός για τους συμμετέχοντες. Στις ΗΠΑ υπάρχει και η Αμερικανική Ένωση Κοινοτικών Κήπων (American Community Gardening Association) με ιστοσελίδα στη διεύθυνση: http://aggie-horticulture.tamu.edu/kinder/acga.Α.»
«Στις τελευταίες δεκαετίες εκατομμύρια Αμερικανοί υποσιτίζονται. Οι πόλεις φθίνουν, η ανεργία των νέων αυξάνει και η εγκατάλειψη της σχολικής φοίτησης παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Οι μεγαλΑύτεροι στην ηλικία Αμερικανοί συχνά ζουν σε φυσικά ή κοινωνικά γκέτο, αποκομμένοι από την ζωογόνο αλληλεπίδραση με άλλα μέλη της τοπικής κοινωνίας. Η οργάνωση μιας τοπικής δράσης με την ίδρυση και λειτουργία ενός Δημοτικού Κήπου φέρνει κοντά άτομα από διάφορα κοινωνικά στρώματα, ηλικίες, επαγγέλματα,
κουλ­τούρες. Δημιουργεί παράλληλα νέες κοινωνικές σχέσεις, ισχυροποιεί τις υπάρχουσες, προσφέρει άσκηση και θεραπεία και παράγει υγιεινά τρόφιμα με πολύ χαμηλό κόστος.»«Το να παράγει κανείς τα δικά του λαχανικά, χωρίς χημικά, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του και την οικογένειά του. Σωματική άσκηση, δημιουργική απασχόληση και υγιεινή διατροφή είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας σε πολλές χώρες, και μάλιστα στις πιο ανεπτυγμένες, στην αθρόα συμμετοχή τους σε αυτά τα προγράμματα.»«Ένα άλλο πολύ αξιόλογο επιχείρημα υπέρ των τοπικών προϊόντων είναι τα αποτελέσματα έρευνας του περιοδικού National Geographic, στη Σαρδηνία και την Ιαπωνία, που συνδέουν την κατανάλωση τοπικών προϊόντων με την μακροζωία και μάλιστα σε οικιακούς λαχανόκηπους που καλλιεργούνται από τους ίδιους τους υπερήλικες.»
«Η καλλιέργεια των οικιακών λαχανόκηπων με τρόπο βιολογικό πρέπει να συνοδεύεται και από τη χρήση παραδοσιακών ποικιλιών που είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και έχουν καλύτερα γευστικά χαρακτηριστικά. Πολλές από αυτές τις παραδοσιακές ποικιλίες έχουν χαθεί στις ημέρες μας ή καλλιεργούνται από άγνωστους μεμονωμένους παραγωγούς σε διάφορες γωνιές της χώρας μας. Όλους αυτούς ήρθε να τους ενώσει και να τους συντονίσει, μια πολύ χρήσιμη οργάνωση, η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι (peliti.gr). Κάθε χρόνο οργανώνει την Πανελλήνια γιορτή ανταλλαγής σπόρων. Η φετινή, δέκατη στη σειρά, έγινε στην έδρα της οργάνωσης, στο Παρανέστι της Δράμας στις 10 Απριλίου 2010. Την ημέρα εκείνη εκατοντάδες βιοκαλλιεργητές από
όλη την Ελλάδα και ερασιτέχνες κηπουροί συναντήθηκαν για να ανταλλάξουν
σπόρους χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.» (αποσπάσματα από κείμενο του Γεώργιου Δαουτόπουλου, Καθηγητή Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πράσινη Πολιτική» ΝΟΕΜ.-ΔΕΚ. 2010 με τίτλο «ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ»)
Μόλις? «περιηγηθήκαμε» σε ΜΙΑ? από τις ΠΟΛΛΕΣ? οικολογικές και πράσινες «περιοχές», οι οποίες? ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ τη συνολική και όμως? ΥΠΑΡΚΤΗ και? βιώσιμη ΑΝΤΙ-ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΛΥΣΗ! Δήμαρχε? οι συμπολίτες μας που? ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ τους λαχανόκηπους, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ επί της παρούσας νέο-ΚΑΤΟΧΙΚΗΣ, μνημονιακής και? «ΑΠΟΤΕΦΡΩΜΕΝΗΣ» οικονομικής «ζωής», από την? ΤΡΟΪΚΑ και τη ΔΟΣΙΛΟΓΙΚΗ «Κυβέρνηση» των ξενόδουλων-ξεπουληματιών, είναι? ΠΟΛΛΟΙ! Φρόντισέ το? ΤΩΡΑ!
Υ.Γ.1: «Σε μια έκταση 20 στρεμμάτων, που παραχώρησε ο δήμος Αλεξανδρούπολης στους πολίτες, ο χώρος που βρίσκεται στα όρια του αστικού ιστού θα δοθεί για καλλιέργεια σε 200 συνταξιούχους, καθένας εκ των οποίων θα είναι υπεύθυνος για το δικό του μποστάνι έκτασης 80-100 τετραγωνικών μέτρων. Τα έργα για την κατασκευή περίφραξης, για την παροχή νερού, έχει αναλάβει ο δήμος, όπως επίσης τη διάθεση μηχανημάτων και σπόρων, ενώ τις τεχνικές του γνώσεις και βοήθεια θα παρέχει, μόνιμα, ένας γεωπόνος. Όλα τα προϊόντα που θα παράγονται θα είναι βιολογικής καλλιέργειας και το 10% της παραγωγής θα διατίθεται στο κοινωνικό παντοπωλείο για τους απόρους, που θα δημιουργηθεί, ενώ η υπόλοιπη σοδειά θα Ακαταλήγει στους ίδιους τους καλλιεργητές. Την ιδέα για τη δημιουργία αστικών λαχανόκηπων φαίνεται πως έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται και άλλοι δήμοι, μεταξύ αυτών των Συκεών και της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας αριθμός εκτάσεων θα ενοικιάζεται έναντι συμβολικού ποσού και οι συμμετέχοντες κάτοικοι θα καλλιεργούν, οι ίδιοι, τα λαχανικά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρωτοβουλίες πολιτών στον δήμο Θεσσαλονίκης και στον δήμο Ελληνικού, που προχωρούν σε διεκδικήσεις χώρων για τη δημιουργία αστικών αγρών.»
(αποσπάσματα από ρεπορτάζ της Αναστασίας Σιμιτσιάδη, στην ιστοσελίδα real.gr την 21/3/11, με τίτλο: «Ένας λαχανόκηπος στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης»)
Υ.Γ.2: «Κάθε Δήμος αφιερώνει από 10 έως 50 στρέμματα και διαθέτει περίπου 50-100 τ.μ. στους δημότες που επιθυμούν να καλλιεργήσουν. Είναι μια νέα τάση που διαμορφώνει νησίδες συλλογικότητας, ενώ βοηθάει στην οικονομική ενίσχυση των Δημοτών. Η δημιουργία Δημοτικών λαχανόκηπων είναι μια δράση χαμηλού κόστους, που μπορεί να αποφέρει έσοδα στο Δήμο και αποτελεί ιδανική λύση για προσωρινή εκμετάλλευση ελεύθερων χώρων, διαμορφώνοντας πράσινες γωνιές. Στους Δημοτικούς λαχανόκηπους μπαίνουν κανόνες για τη διάσωση των ντόπιων ποικιλιών, οι οποίες δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και θρεπτικά συστατικά, ενώ έχουν χρώμα, άρωμα, σχήμα και γεύση. Αποτελούν δε φυσική ασπίδα στην εξάπλωση των ασθενειών γιατί έχουν μεγάλη ποικιλία γονιδίων και είναι ένα ζωντανό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα σχολεία επίσης μπορούν να συμμετέχουν και αυτά υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα.»
(αποσπάσματα από άρθρο του Βασίλη Τσιτωνάκη, στην ιστοσελίδα flashnews.gr, με τίτλο «Δημοτικοί Λαχανόκηποι» την 28/1/11)
Υ.Γ.3: «Η λύση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Λύση που θα αναιρεί όχι το κοινό νόμισμα αλλά την αρχιτεκτονική του οικοδομήματος που λέγεται Ο.Ν.Ε. Λύση που θα αναιρεί, πρώτα από όλα, τον πρωταρχικό ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ανάπτυξη της Ευρώπης. Είναι θέμα ενός εντελώς διαφορετικού πολιτικού συσχετισμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.»
(απόσπασμα από άρθρο του Μάκη Κοψίδη, της Θεματικής Ομάδας Οικονομίας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πράσινη Πολιτική», του Απριλίου 2011, με τίτλο «ΧΡΕΟΣ: ΑΙΤΙΑ Ή ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ;»)
Υ.Γ.4: Στο Σύνταγμα, στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις. Σταχυολογούμε μερικές? «Όποιος πολιτικός αδικεί, όποιος πολιτικός δε σέβεται τη λαϊκή εντολή, να πηγαίνει σπίτι του ή στη φυλακή», «Η Δημοκρατία τους δεν εγγυάται ούτε την ισότητα ούτε τη Δικαιοσύνη.», «Να μείνουμε στο Σύνταγμα, έως ότου αποφασίσουμε πώς θα λύσουμε τα προβλήματά μας.», «Να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμή μας και να κατανοήσουμε τα κοινά προβλήματά μας.», «Να καταρρεύσει το πλουτοκρατικό σύστημα της πολιτικής, να το ανατρέψουμε με επαναστατικές κινήσεις». «Δεν έχω δουλειά, δεν έχω μέλλον, δεν έχω φόβο», έγραφε το μπλουζάκι ενός διαδηλωτή.
(αποσπάσματα από ρεπορτάζ των Νίκου Παπανικολάου και Νίκης Λυμπεράκη, με τίτλο «Κίνημα Αγανακτισμένων», για το περιοδικό έντυπο «crash» του Ιουνίου 2011)
Υ.Γ.5: «ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ»
Συντονισμός Επιτροπών, Πρωτοβουλιών Κατοίκων και Ανοικτών Συνελεύσεων (Ε.Π.Κ.Α.Σ.) http://katoikoi.blogspot.com
Υ.Γ.6: «Κυβέρνηση» έτοιμη προς? «ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ» με τα? «ελικόπτερα» Γ.Α.Π. (τύπου Γ. Σόρος)! Χορηγός «πτήσης»: αερογραμμές? ΟΥΣΤ!! («εταιρία» ΛΑΪΚΗΣ βάσης? ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ και? ΞΥΛΟφορτωμένων πολιτών!!)

Υ.Γ.7: «Καλημέρα? ήλιε καλημέρα?» και «θα σε ξαναβρώ στους μπαχτσέδες?» ΠΟΙΟΙ απαγόρευσαν σε? ΠΟΙΟΥΣ και? ΓΙΑΤΙ να επενδύουν, τα παραπάνω τραγούδια, τις κομματικές τους εκδηλώσεις? «ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ»;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.