Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν.Ε.», ο δήμος θα ανακοινώσει τις προσεχείς μέρες τρία υπέργεια δημοτικά πάρκινγκ με ελεύθερη είσοδο, στην Αίαντος αλλά και σε περιοχές όπου γίνονται σήμερα οι παρεμβάσεις, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις των επαγγελματιών.

318_erga_varnali

Μια αγορά στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και εμφράγματος «λόγω έργων». Τα σχέδια της δημοτικής αρχής δοκιμάζονται κάτω από τις πιέσεις των καταστηματαρχών. Και να φανταστεί κανείς ότι είναι μόνο η αρχή. Τελικά, μέσα ή έξω το αυτοκίνητο από το εμπορικό κέντρο;
Οι περισσότεροι καταστηματάρχες στην κεντρική λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου και στην Κ. Βάρναλη όπου συνεχίζονται τα έργα, βάσει του ερευνητικού προγράμματος του Πολυτεχνείου για την κυκλοφοριακή και πολεοδομική αναβάθμιση της Νέας Ερυθραίας συμφωνούν: Ναι μεν, και πεζοί και ποδηλάτες σε αυτήν την πόλη, αλλά όχι εις βάρος της τοπικής αγοράς που πάει από το κακό στο χειρότερο. Άμεσα να δημιουργηθούν δημοτικοί χώροι πάρκινγκ και σύστημα ελεγχόμενης, φθηνής και εναλλασσόμενης στάθμευσης για να εξυπηρετούνται οι πελάτες τους, η τροφοδοσία των καταστημάτων, οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες.
Μπορεί το όραμα του υπεύθυνου του προγράμματος, καθηγητή του Ε.Μ.Π., Θάνου Βλαστού, όπως το ανέλυσε στο δημοτικό συμβούλιο και το υιοθέτησε ο δήμος, να ήταν «έξω τα αυτοκίνητα από τις πόλεις», αλλά φαίνεται ότι προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για την περίπτωση της Νέας Ερυθραίας. Η «κοσμογονία» που επικαλέστηκε ο ίδιος στην πρόσφατη ημερίδα για την πράσινη ανάπτυξη ότι γίνεται σήμερα στην πόλη των Μικρασιατών, με τις παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας που υλοποιούνται και ξεκίνησαν πρώτα από τη Γ. Παπανδρέου, έχει επιφέρει αρχικά αναστάτωση στον επαγγελματικό κόσμο. Κυκλοφοριακό κομφούζιο και διοχέτευση της κίνησης σε άλλες γειτονιές λόγω των έργων, μετατόπιση της στάθμευσης από την αποκλεισμένη Γ. Παπανδρέου χαμηλότερα και τελικά, όπως ισχυρίζονται οι καταστηματάρχες, πεσμένη κίνηση στα μαγαζιά τους, αφού αποτρέπονται οι διερχόμενοι πελάτες τους που δεν βρίσκουν πού να παρκάρουν και «ανοίγουν πανιά» για άλλες αγορές.
Εμπρός στις πιέσεις που άσκησαν τον τελευταίο μήνα, η δημοτική αρχή αποφάσισε περικοπές στα έργα, οριστική κατάργηση της διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων στην Κ. Βάρναλη για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και μικρότερο σε πλάτος ποδηλατόδρομο, κάτι που σημαίνει τη μερική υλοποίηση της μελέτης.

M. ΚΑΥΓΑΛΑΚΗΣ:  «Τροποποιήσαμε τη μελέτη»

Όπως δήλωσε στη «Ν.Ε.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μιχάλης Καυγαλάκης, «με δική μας παρέμβαση έγινε τροποποίηση της μελέτης και θα γίνει στην Κ. Βάρναλη ποδηλατόδρομος από δεξιά, ενώ αριστερά θα δημιουργηθούν εσοχές για στάθμευση οχημάτων, χωρίς την προβλεπόμενη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων. Δεν υπήρχαν χώροι στάθμευσης για τα καταστήματα, ενώ τα πεζοδρόμια είναι αρκετά πλατιά».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν.Ε.», ο δήμος θα ανακοινώσει τις προσεχείς μέρες τρία υπέργεια δημοτικά πάρκινγκ με ελεύθερη είσοδο, στην Αίαντος αλλά και σε περιοχές όπου γίνονται σήμερα οι παρεμβάσεις, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις των επαγγελματιών.
Το υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Μικρασιατών, ωστόσο, στο πλαίσιο κατασκευής του σταθμού του μετρό, για το οποίο η δήμαρχος ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης με τον ΗΣΑΠ το προσεχές διάστημα, θα πρέπει να θεωρείται έργο τουλάχιστον της επόμενης δεκαετίας, καθώς οι σχετικές πιστώσεις αργούν.
Η ελεγχόμενη στάθμευση που και αυτή επιφέρει αντιδράσεις, έχει μετατεθεί για τον επόμενο Σεπτέμβριο και ο δήμος ευελπιστεί ότι θα εφαρμόσει το σύστημα με τους υπό εκπαίδευση τέσσερις δημοτικούς αστυνόμους που θα έχει σύντομα στη διάθεσή του. Η εξέλιξη αυτή δρομολογείται έπειτα από την απόρριψη της σύμβασης του δήμου με τον ιδιωτικό ερευνητικό φορέα του Ε.Μ.Π., από την Περιφέρεια Αττικής.

Δημήτρης Φαφαλιός,

πρόεδρος του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Νέας Ερυθραίας

283-fafalios
“Οι δήμοι θέλουν τα χρήματα από τα τέλη ταξινόμησης. Τότε, γιατί απορρίπτουν το αυτοκίνητο και λένε έξω από την πόλη; Άλλωστε έχουμε και μια ιδιαιτερότητα στη Νέα Ερυθραία λόγω πληθυσμιακής σύνθεσης. Φαντάζεστε Trusardi κοστούμι και ποδήλατο; Οι δήμοι καλούνται να διαχειριστούν μια κεντρική πολιτική. Η πόλη μας είναι πόλη διερχομένων για άλλους δήμους, καθώς έχει μεταφερθεί στα βόρεια ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Αυτή η κατάσταση στην Παπανδρέου κι έπειτα στη Βάρναλη, δεν ξέρω αν εξυπηρετεί τον άνθρωπο ή μια μερίδα ανθρώπων με ιδιαίτερα συμφέροντα που θέλουν τα έργα. Προκύπτουν ερωτήματα. Πού σπρώχνουν τον κόσμο; Σ έναν πολυχώρο με πάρκινγκ με χαμηλό ή χωρίς κόστος και με εύκολη πρόσβαση; Στόχος συνολικότερα είναι η διάλυση των τοπικών αγορών. Το σχέδιο και το πώς αναπτύσσονται αυτά τα έργα, είναι ότι χτυπάνε πρώτα και κύρια την τοπική αγορά.
Το θέμα είναι πώς θα προσεγγίζονται οι συνοικιακές αγορές. Θέσεις πάρκινγκ θα πρέπει να βρει ο δήμος και δεν έχει κάνει τα τελευταία 30 χρόνια καμία προσπάθεια. Δεν είναι παράλογο και ένα δημοτικό πάρκινγκ για επαγγελματίες και εργαζόμενους. Άλλωστε, δεν λάβαμε καμία ενημέρωση για τα έργα, ούτε και κάποιο χρονοδιάγραμμα. Ως σύλλογος επαγγελματιών έχουμε εκφράσει τις ενστάσεις μας και στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν μπορεί το αποτέλεσμα όλων των επιστημονικών μελετών να είναι βάλε το χέρι στην τσέπη. Μιλήσαμε για δημόσια τοπική συγκοινωνία ενταγμένη στον κορμό του ΟΑΣΑ.
Η Κ. Βάρναλη έχει περίπου 25 μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικής. Ήδη στην πρώτη εβδομάδα των έργων υπάρχουν μαγαζιά που δεν έχουν δουλέψει καθόλου. Βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ας περάσουν λοιπόν και τα έξοδά μας στα έξοδα του έργου, όπως είπαμε και στη δήμαρχο. Έπειτα από δική μας πίεση και σύγκρουση με τη δημοτική αρχή, δημιουργούνται οι εσοχές για τη στάθμευση αντί της διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων στην Κ. Βάρναλη. Μάς είπαν επίσης ότι ούτε και η Στροφυλίου θα γίνει πεζόδρομος. Δεν θα τη συμπεριλάβουν στο σχέδιο πολεοδομικής και κυκλοφοριακής αναβάθμισης του δήμου. Τα σχέδια άλλαξαν, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Η Ελ. Βενιζέλου έχει φρακάρει λόγω της μετατόπισης της στάθμευσης από τα έργα στη Γ. Παπανδρέου.
Ο κόσμος δεν βρίσκει να παρκάρει και φεύγει από τα μαγαζιά της Ερυθραίας. Ποιος αναλαμβάνει αυτό το κόστος; Από την άλλη πλευρά, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα πρέπει να διαθέτει ικανό χρόνο για να ψωνίζει κάποιος στα καταστήματα. Πιστεύουμε ότι θα προκύψει σοβαρή δυσκολία με τα SMS και τις ξυστές κάρτες”