kozonis_nikos.jpg

Ας ακολουθήσουμε την καθημερινή διαδρομή ενός? «σεσημασμένου» οικολόγου και να τη συγκρίνουμε με τη? δική μας!
«Πρωινό ξύπνημα με φίλτρο νερού. Για να μη σπαταλήσω πολύ νερό. Το «τηλέφωνο» το ρίχνει με ορμή στο σώμα (ας είναι καλά το φίλτρο), έτσι ώστε ακόμη και χαμηλή ροή να μοιάζει με καταρράκτη που θα με ξυπνήσει για τα καλά? Με το ντους χρησιμοποιείτε το 1/3 του νερού που θα καταναλώνατε για να κάνετε μπάνιο. Χρειάζεται κι αυτό προσοχή όμως, αφού, σύμφωνα με τις μετρήσεις, αφήνοντας ανοιχτή τη βρύση του μπάνιου, καταναλώνουμε περίπου 15 λίτρα το λεπτό, δηλαδή 10 μεγάλα μπουκάλια νερό (medsos.gr). Υπάρχουν ειδικά φίλτρα εξοικονόμησης νερού που τοποθετούνται στις βρύσες και κοστίζουν το πολύ 5 ευρώ. Αναμειγνύουν αέρα με το νερό κι έτσι φαίνεται σαν να κυλάει το νερό με ορμή. Ώρα για πρωινό. Τα βιολογικά προϊόντα έχουν καλύτερη γεύση από τα συμβατικά, είναι πλουσιότερα σε βασικά αμινοξέα και, κυρίως είναι απαλλαγμένα από τοξικές- χημικές ουσίες. Για βιολογικά φρούτα και λαχανικά προτιμήστε τη βιολογική λαϊκή. Όλο και κάποια θα βρίσκεται κοντά στη γειτονιά σας (dionet.gr/news/biolaikes.htm).»
«Στο γραφείο με το λεωφορείο. Γιατί; Το αυτοκίνητο συμμετέχει με ποσοστό 75-90% στη ρύπανση της ατμόσφαιρας των πόλεων. Μέσα σε ένα χρόνο κάθε αυτοκίνητο εκλύει 2-3 φορές το βάρος του σε διοξείδιο του άνθρακα. Κάθε λίτρο βενζίνης που καίγεται παράγει 2,4 κιλά CO2, ανεξάρτητα από τον τύπο ή το μέγεθος του οχήματος (greenpeace.org/greece). Έτσι κι αλλιώς, τα μέσα μαζικής μεταφοράς πάνε παντού. (oasa.gr, πληροφοριακό κέντρο ΟΑΣΑ: 185).»
«Δεν τυπώνω, δεν τυπώνω το καθετί που εμφανίζεται στην οθόνη μου. Ανοίγω τα e-mails. Η καθημερινή υπενθύμιση για τη διάσωση των τροπικών δασών έχει ήδη έρθει. Κάνω ένα κλικ στην οθόνη κι αυτόματα έχω «σώσει» ένα τετραγωνικό μέτρο δάσους. Ώρα να φύγω. Κλείνω από τον κεντρικό διακόπτη τον υπολογιστή μου και? χαίρτε! Γιατί: Ένας
υπολογιστής που λειτουργεί καθημερινά επί 5 ώρες επιβαρύνει το περιβάλλον με 250 κιλά διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο. Ωστόσο, τα laptops καταναλώνουν μόνο το 10% αυτής της ενέργειας. Κλείνοντας όλα τα συστήματα του υπολογιστή από τον κεντρικό διακόπτη, μειώνετε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 200 κιλά περίπου το χρόνο. Πληρώνετε τους λογαριασμούς μέσω Internet. Έχει υπολογιστεί ότι, αν όλα τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ έκαναν τις τραπεζικές συναλλαγές τους on-line, θα είχαν μειώσει τα στερεά απόβλητα κατά 1,6 δισεκατομμύρια τόνους και θα ελάττωναν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 2,1 εκατομμύρια τόνους το χρόνο.»
Ώρα για ψώνια: «Κανονικά θα έπρεπε να έχω δύο λίστες, μία με τα πράγματα που χρειάζομαι και μία με εκείνα που πρέπει να προσέχω. Βάζω τα πράγματα στην? πλαστική σακούλα. Μόνο που είναι βιοδιασπώμενη και θα αρχίσει να καταστρέφεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία κατασκευής της. Καλύτερες κι από τις βιοδιασπώμενες σακούλες είναι οι πάνινες ή τα διχτάκια.»
«Carpooling σημαίνει να μοιράζεσαι το αυτοκίνητό σου με φίλους ή γείτονες που πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση, αντί να παίρνει ο καθένας το δικό του. Στο site carpooling.gr ανακοινώνεις τη διαδρομή που κάνεις και βρίσκεις συνταξιδιώτες με τους οποίους μοιράζεσαι τα έξοδα και την παρέα της διαδρομής. Η φιλική προς το περιβάλλον οδήγηση έχει τα μυστικά της. Γι? αυτό, ecodrive.org.»
«Πάμε με τους φίλους σινεμά. Φυσικά, κανείς δεν θα πάρει το αυτοκίνητό του. Θα κατεβούμε με το μετρό στο κέντρο και την ώρα που θα τελειώσει το έργο, πάλι πίσω με το μετρό. Γιατί: Αν χρησιμοποιείτε το μετρό αντί για το αυτοκίνητό σας, γλιτώνετε τον πλανήτη από 2,9 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο (amel.gr).»
(αποσπάσματα από ρεπορτάζ της Τούσας Ζάππα για το περιοδικό έντυπο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ»)
Η συνοπτική περιγραφή της παραπάνω καθημερινότητας, ΣΕ ΣΧΕΣΗ με τις προαναφερθείσες συνήθειες και επιλογές, ΔΕ στοχεύει στην κατασκευή κάποιου «πρότυπου» μοντέλου? ΜΑΖΙΚΗΣ διαβίωσης! Πρόκειται ΑΠΛΩΣ και? ΜΟΝΟ για συγκεκριμένες ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ η εφαρμογή των οποίων μέσα στη? ΔΙΑΚΡΙΤΗ, ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ και ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ «ρουτίνα» μας, θα κάνει? «λίγο» ΚΑΛΟ στην υγεία, στο περιβάλλον και ΒΕΒΑΙΑ στη? ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ «τσέπη» μας!

Υ.Γ.1: «ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Αντικαταστήστε λαμπτήρες πυρακτώσεως με εξοικονόμησης. 12? κέρδος τον χρόνο ανά λαμπτήρα. 1.500.000 τόνοι τον χρόνο λιγότερο CO2 αν το μέτρο εφαρμοζόταν καθολικά.
ΘΕΡΜΑΝΣΗ: Ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 19°C-20°C. 100? κέρδος τον χρόνο. 10% εξοικονόμηση ενέργειας.
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: Προτιμήστε χύτρα ταχύτητας. 75? εξοικονόμηση ετησίως. 60-80% εξοικονόμηση ενέργειας.
ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ: Αν κατεβάσετε από τους 60°C στους 40°C δύο πλύσεις τον μήνα 30? εξοικονόμηση τον χρόνο. Πλένετε με γεμάτο τον κάδο, 30-50% λιγότερη ενέργεια.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ: DVD, TV, Hi-fi κλείστε τα από τον κεντρικό διακόπτη. 30? κέρδος από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. 300 κιλά μείωση CO2.
ΨΥΓΕΙΟ: Αλλάξτε το παλιό ψυγείο με νέο υψηλής κλάσης Α+. 25? κέρδος τον χρόνο. 250 κιλά μειώνονται οι εκπομπές CO2.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ: Προτιμάτε φορητούς. Καταναλώνουν 93% λιγότερη ενέργεια. Προτιμάτε επίπεδες οθόνες (LCD). Καταναλώνουν 79% λιγότερη ενέργεια.
ΤΖΑΜΙΑ: Τοποθετήστε διπλά τζάμια. 10-30% εξοικονόμηση από τον λογαριασμό της θέρμανσης.
ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ: Αντικαταστήστε τα με ανεμιστήρες. 60? εξοικονόμηση για 30 ημέρες χρήσης. 600-700 κιλά μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
ΗΛΙΑΚΟΣ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ: 250? κέρδος από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. 1,5 τόνος CO2 λιγότερος στην ατμόσφαιρα.»
(αποσπάσματα από ρεπορτάζ της Μάχης Τρατσα για την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» 19/9/10)

Υ.Γ.2: «Τα περιβόλια εντός του αστικού χώρου είναι τόποι κοινωνικών συνευρέσεων και παρέχουν στους πολίτες ένα αίσθημα κοινότητας. Επιπλέον, όσοι ασχολούνται 3 ή 4 φορές την εβδομάδα με τον κήπο βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση το ίδιο, όπως εάν έκαναν μέτρια ποδήλατο ή περπάτημα. Τον Ιούνιο του 2005, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι καλλιέργειες εντός του αστικού ή του περιαστικού ιστού προμηθεύουν τροφή σε 700 περίπου εκατομμύρια κατοίκους σε όλον τον κόσμο. Υπάρχει μια μακρά παράδοση των κοινοτικών κήπων στις πόλεις της Ευρώπης. Όποιος πετάει πάνω από το Παρίσι, μπορεί να δει αμέτρητους δημοτικούς κήπους στα προάστιά του. Αυτές οι μικρές γεωργικές εκτάσεις, παράγουν όχι μόνο τρόφιμα υψηλής ποιότητας, αλλά επίσης και ένα αίσθημα ευημερίας και ένα πνεύμα συλλογικότητας.
(αποσπάσματα από το κείμενο με τίτλο «ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ», το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πράσινη Πολιτική» τον Αύγουστο του 2010.)»

Υ.Γ.3: «Όσοι διαφωνούμε με το μνημόνιο, μπορούμε άμεσα να συλλέξουμε υπογραφές για να γίνει δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η πραγματική μάχη ενάντια στο μνημόνιο μπορεί να ξεκινήσει από τις τοπικές κοινωνίες, με άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις. Η αλληλέγγυα οικονομία, οι τράπεζες χρόνου, η προαγορά αγροτικών προϊόντων από καταναλωτές, η αγροτική παραγωγή μέσα στις πόλεις και τα περιαστικά περιβόλια, είναι λύσεις, που ήδη εφαρμόζονται σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής και μπορούν να ανακουφίσουν από αύριο τα νοικοκυριά. Η Ελλάδα θα βγει από την παγίδα του μνημονίου με νέα παραγωγή και οικονομία, με μεγάλο όπλο τους πολίτες της. Αντίθετα, οι φτηνές καταγγελίες και η έλλειψη εναλλακτικής λύσης οδηγεί τους πολίτες στην απόγνωση και την απάθεια και καλλιεργεί τον μύθο ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος.» (αποσπάσματα από κείμενο του Γιάννη Τσιρώνη, στην εφημερίδα «Πράσινη Πολιτική» του Οκτωβρίου 2010, με τίτλο «Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.