Ειδικό τέλος ακινήτων  

Πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα οι αντιδράσεις από φορείς και δήμους για την επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, εν αναμονή και της συζήτησης στο ΣτΕ, στις 2 Δεκεμβρίου.
Ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης δήλωσε πως ο δήμος θα δώσει το παρών στην εκδίκαση των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αν και δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στη συζήτηση, έπειτα από «έκτακτο» αίτημα που έθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο 30 πολίτες, σχετικά με την αδυναμία πληρωμής του τέλους από πλήθος δημοτών.
Το συγκεκριμένο αίτημα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, ωστόσο, μετά την εξέταση των προσφυγών στο ΣτΕ, καθώς σύμφωνα με τον κ. Χιωτάκη, ο δήμος έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έχει καταθέσει εξώδικο στη ΔΕΗ, προκειμένου να μην κοπεί το ρεύμα και να προστατεύσει τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν αυτό το τέλος.
Όλοι στρέφονται κατά της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους για τα ακίνητα. Προσφυγές από τους «Έλληνες Φορολογούμενους», τους  Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Καλαμάτας, ιδιώτες δικηγόρους, εταιρείες και ιδιοκτήτες ακινήτων. Αλλά και το μέτωπο «ανυπακοής» των δήμων ενάντια στο χαράτσι διευρύνεται, ενώ η Ομάδα Πρωτοβουλίας Δήμων της Αττικής συμπαραστέκεται με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στους καταληψίες συνδικαλιστές της ΔΕΗ, στο Κέντρο Εντολών Διακοπής της Επιχείρησης, παρά το εισαγγελικό τελεσίγραφο για εκκένωση του χώρου.
Προσφυγές τις τελευταίες μέρες κατέθεσαν η ΑΔΕΔΥ, ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Καβάλας. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το χαράτσι δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου, που είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύει την ιδιοκτησία.

 Παρέμβαση από ΠΕΔΑ

Παρέμβαση με στόχο τη στήριξη όσων αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αναλαμβάνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), που για το λόγο αυτό σκοπεύει να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών και τη Διοίκηση της ΔΕΗ. Στόχος να μην εξαντληθεί η αυστηρότητα του νόμου απέναντι στους αποδεδειγμένα αδυνατούντες να πληρώσουν.
Όπως αναφέρει το Δ.Σ της ΠΕΔΑ: «Υπάρχουν άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που λόγω της κρίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όμως πρέπει να υπάρξει διάκριση ανάμεσα σε αυτούς και σε εκείνους που επιλέγουν να μην πληρώσουν το τέλος ακινήτων ενώ δεν συντρέχουν λόγοι αντικειμενικής αδυναμίας».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ρεύμα ή το νερό είναι παροχές που δεν μπορούν να συσχετίζονται με την καταβολή ή όχι φόρων εισοδήματος ή περιουσίας, ενώ παρέχεται πολιτική κάλυψη στις «νόμιμες ενέργειες των δήμων που αποσκοπούν να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, λόγω μη πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ».

Αίτημα 30 πολιτών σχετικά με την αδυναμία πληρωμής του τέλους από πλήθος δημοτών

Είμαστε πολίτες του Δήμου Κηφισιάς και απευθυνόμαστε στη Διοίκηση του, ως τοπικής εξουσίας που μας αντιπροσωπεύει, και ζητάμε τα παρακάτω:
1. Σήμερα που πολλοί συμπολίτες μας, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αξιοπρεπούς επιβίωσης, ο Δήμος να αναβαθμίσει τον κοινωνικό του ρόλο. Πρέπει άμεσα να αναβαθμίσει και να οργανώσει τις κοινωνικές του υπηρεσίες με τέτοιο τρόπο ώστε να σταθεί αρωγός σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη.
2. Θεωρούμε την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται άδικη. Ειδικά οι φόροι που αφορούν την Ειδική εισφορά και το Ειδικό τέλος, επιβαρύνουν τους συνήθεις ύποπτους μισθωτούς και συνταξιούχους και τα χαμηλά εισοδήματα. Ζητάμε από το Δήμο να απαιτήσει μέσω οποιουδήποτε τρόπου, προς την κεντρική εξουσία, την άμεση κατάργηση τους.
3. Επειδή υπάρχει δηλωμένη αδυναμία από μεγάλο πλήθος πολιτών του Δήμου μας να πληρώσουν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμένων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) ζητάμε από το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με στόχο να αποφασίσει συγκεκριμένα να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τους πολίτες του, απέναντι σε τυχόν «εκδηλώσεις» της πολιτείας ενάντια τους.
4. Ζητάμε από Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει τη διοργάνωση λαϊκών συνελεύσεων ανά γειτονιά με στόχο την λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και την πραγματική καταγραφή του.
Ακολουθούν υπογραφές…

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΑΣ

Είναι ένας χρόνος που ζούμε την περικοπή των συντάξεων και των μισθών μας, τις απολύσεις και τις αλλαγές των συνθηκών εργασίας σε βάρος μας στον ιδιωτικό και σε λίγο και στον δημόσιο τομέα, την επιβολή συνεχώς νέων φόρων που μειώνουν το εισόδημά μας και οδηγούν όλο και περισσότερους στην απόγνωση και τη φτώχια.
Φτάνει πια.  Αντιδρούμε όχι γιατί είμαστε κακοπληρωτές. Αντιδρούμε γιατί είμαστε οι ίδιοι πάντα υπερφορολογούμενοι πολίτες που δεν αντέχουμε άλλο.
Είμαστε αντίθετοι ιδιαίτερα με τον φόρο που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας τον λεγόμενο «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)  γιατί είναι μεταξύ όλων των άλλων ανήθικος και άδικος.
Ανήθικος γιατί επιβάλλεται με τον εκβιασμό. «Αν δεν πληρώσεις θα σου κόψουμε το ρεύμα», συνδέοντας ένα αγαθό με έναν έκτακτο φόρο.
Άδικος γιατί επιβάλλεται σαν ένας ακόμη φόρος μαζί με τους ήδη πολλούς  επάνω στα ακίνητα.
Αντιδρούμε λοιπόν και οργανώνουμε την αντίστασή μας με στόχο την κατάργησή του. Γιατί πρέπει να καταλάβουν, εκείνοι που νομοθετούν, ότι την Ελλάδα που συνήθως πληρώνει τη  μετέτρεψαν σε «ευπαθή ομάδα» που πρέπει να απαλλαγεί.

Καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες του Δήμου Κηφισιάς σε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27-11-2011 ώρα 10.30 στο Σπίτι του Αθλητiσμου (Πίττα και Σπύρου Λούη)
ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  ΚΗΦΙΣΙΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.