Από αναβολή σε αναβολή το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, η έναρξη του οποίου  μεταφέρεται για το νέο έτος

Από αναβολή σε αναβολή οδεύει η έναρξη του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης σε Κηφισιά και Νέα Ερυθραία, λόγω των αντιδράσεων για τις πιθανές επιπτώσεις του μέτρου στην αγορά, αλλά και λόγω λάθους διαδικασίας που ακολουθήθηκε από τη διοίκηση το προηγούμενο διάστημα.
Όπως έγινε γνωστό στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα επαναλειτουργήσει από το νέο έτος και σύμφωνα, τουλάχιστον, με πληροφορίες της «Ν.Ε.», μετά τις 15 Ιανουαρίου 2012.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς κλήθηκε στην τελευταία του συνεδρίαση, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, να επανεγκρίνει κανονιστική απόφαση για το θέμα αυτό, καθώς χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία επί του συνόλου των μελών του (21 ψήφοι).
Το θέμα, μόνο ως διαδικαστικό δεν εξελίχθηκε, όπως ίσως θα επιθυμούσε η διοίκηση του δήμου και είχε συμβεί αρχικά από τον περασμένο Ιούλιο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και οι επικεφαλής των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο -πλην του συνδυασμού της Αγγελικής Συνοδινού και τον Γιάννη Σούρπη, που ψήφισαν υπέρ της ελεγχόμενης στάθμευσης, όπως και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας-, αυτή τη φορά εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για την αποδοτικότητα του μέτρου σε καιρούς οικονομικής κρίσης.
Ο Βασίλης Βάρσος, Ο Παναγιώτης Κανακάκης, η Βάσω Σπηλιωτοπούλου, η Χριστίνα Κοσμά, αλλά και ο Νίκος Σφαντός, ζήτησαν από τη διοίκηση του δήμου να το ξανασκεφτεί μέσα στην παρούσα οικονομική συγκυρία και να εφαρμόσει σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης δίχως πληρωμή.
Ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Νέας Ερυθραίας που εξ αρχής έχει εναντιωθεί στο μέτρο, μέσω του προέδρου του Δημήτρη Φαφαλιού κάλεσε τη δημοτική αρχή να αναβάλλει την επαναλειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευσης και να επανεξετάσει τα εξής σημεία: το μέτρο δεν μπορεί να έχει εισπρακτικό χαρακτήρα, δωρεάν στάθμευση για μια ώρα, ελεύθερους χώρους στάθμευσης που θα γειτνιάζουν με το εμπορικό κέντρο, υπερτοπικές θέσεις στάθμευσης για τους υπαλλήλους της δημοτικής ενότητας, επαναπροσδιορισμό των ζωνών στάθμευσης, χάραξη θέσεων φόρτωσης-εκφόρτωσης, σε σύνδεση και με νέα κυκλοφοριακή μελέτη.
Το λόγο έλαβαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, μεταφέροντας ο καθένας τη δική του εμπειρία υπέρ ή κατά της ελεγχόμενης στάθμευσης και αποδεικνύοντας πως πρόκειται για ένα θέμα που «καίει», ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, αφού συνδέεται με τη λειτουργία της αγοράς.
Ενδιαφέρουσες προτάσεις υπήρξαν από δημοτικούς συμβούλους της Νέας Ερυθραίας. Η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Μουστάκη – ψήφισε υπέρ – ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση του δήμου σε τράπεζες και σε όσες επιχειρήσεις αναπτύσσονται στα εμπορικά κέντρα και δεν διαθέτουν θέσεις στάθμευσης, ενώ θα έπρεπε, ώστε να πληρώσουν ένα ποσό για να δημιουργηθούν χώροι πάρκινγκ.
Ο Δημήτρης Ανδρεαδάκης – ψήφισε κατά – επεσήμανε την αδυναμία εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Ελ. Βενιζέλου, που δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου, κάτι που αποδυναμώνει σημαντικά το σύστημα και επιβαρύνει τη στάθμευση στην κεντρική λεωφόρο, όπου αναπτύσσεται η κεντρική αγορά της Νέας Ερυθραίας. Πρότεινε δε να μειωθεί το αντίτιμο ανά ώρα στο μισό ευρώ.
Ο Τηλέμαχος Τσιλιγκίρης, εντεταλμένος σύμβουλος για τη Δημοτική Αστυνομία, δήλωσε πως δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει δωρεάν σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει κάτι τέτοιο.
Ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, τέλος, τόνισε πως η πλειοψηφία των επαγγελματιών και των κατοίκων έχει καταλάβει τη χρησιμότητα του μέτρου «που δεν είναι εισπρακτικό, αλλά το επόμενο έτος θα δημιουργήσει ελεύθερες θέσεις στάθμευσης» και παρότρυνε τους ίδιους τους επαγγελματίες που αντιδρούν, όπως και τους υπαλλήλους τους, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να μην καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης των πελατών τους.
Ο δήμαρχος προανήγγειλε πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, που θα προτείνει να δοθεί άδεια από το αρμόδιο υπουργείο για σημεία ελεγχόμενης στάθμευσης σε κεντρικούς οδικούς άξονες, που δεν ανήκουν σε δήμους, όπως είναι η Ελ. Βενιζέλου.

 Πού θα εφαρμοστεί η ελεγχόμενη στάθμευση

Η επαναλειτουργία του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ) στο κέντρο της Νέας Ερυθραίας και η εναρμόνισή του με το ΣΕΣ στο κέντρο της Κηφισιάς, θα αφορά στα οδικά τμήματα στα όποια είχε εφαρμοστεί – βάσει και της οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης- κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Το ΣΕΣ της Κηφισιάς διαθέτει 433 μικτές θέσεις (κατοίκων & επισκεπτών).
Το ΣΕΣ της Νέας Ερυθραίας (περιοχή Νέας Ερυθραίας 1 και περιοχή Νέας Ερυθραίας 2) θα διαθέτει 846 θέσεις. Από αυτές οι 178 είναι θέσεις κατοίκων, οι 206 είναι θέσεις επισκεπτών και οι 462 είναι μικτές θέσεις (κατοίκων & επισκεπτών).
Για τον έλεγχο της τήρησης της στάθμευσης των οχημάτων και την επιβολή των προστίμων αρμόδια είναι η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Κηφισιάς.
Η παρακολούθηση του Συστήματος καθώς και η συντήρηση του χώρου (διαγραμμίσεις, πινακίδες σήμανσης, κ.λπ.) γίνεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κηφισιάς. Επίσης αρμόδιος είσπραξης των εσόδων του ΣΕΣ θα είναι η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Κηφισιάς ή άλλος φορέας υπό την επίβλεψη του Δήμου Κηφισιάς.
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συστήνεται τριμελής επιτροπή εξέτασης ενστάσεων για θέματα που αφορούν τον ΣΕΣ.
Το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης θα λειτουργεί με τις παρακάτω βασικές λειτουργικές ρυθμίσεις:
Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο: 09:00 έως 17:00, Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 09:00 – 21:00, Κυριακές και αργίες: ελεύθερη στάθμευση.
Η μέγιστη διάρκεια στάθμευσης κατά τις ώρες λειτουργίας του ΣΕΣ είναι οι τρεις ώρες.
Επιτρέπεται ελεύθερα η στάση και η στάθμευση φορτηγών οχημάτων, με μικτό βάρος μέχρι 5 τόνους, για φορτοεκφόρτωση και τροφοδοσία καταστημάτων στις οδούς εφαρμογής του ΣΕΣ, κατά τις ώρες 06:00 έως 08:30 κάθε μέρα.
Επιτρέπεται η φορτοεκφόρτωση από φορτηγά μέχρι 5 τόνους ωφέλιμου φορτίου, εφ’ όσον έχουν καταλάβει χώρο στάθμευσης εντός της ζώνης του ΣΕΣ και έχουν εφοδιαστεί με την αντίστοιχη κάρτα πληρωμής του τέλους. Διευκρινίζεται ότι δεν επιτρέπεται η στάση και στάθμευση φορτηγών (ΙΧ ή ΔΧ) άνω των πέντε τόνων ωφέλιμου φορτίου στο εύρος του ΣΕΣ κατά τις ώρες λειτουργίας του.
Οι χρονικοί περιορισμοί και τα παρακάτω τέλη στάθμευσης δεν ισχύουν:
• Για τα οχήματα για τα οποία έχει εκδοθεί κάρτα κατόχου μόνιμου κατοίκου.
• Για τα δίκυκλα τα οποία επιτρέπεται να σταθμεύουν ελεύθερα όλο το 24ωρο εντός των περιοχών που εφαρμόζεται το ΣΕΣ, μόνο αν και όπου υπάρχει κατάλληλη σήμανση και όχι στις θέσεις που προβλέπονται για τα αυτοκίνητα.
• Για τα οχήματα που φέρουν το ειδικό σήμα κατόχου ΑΜΕΑ.
• Για τις θέσεις που έχουν ενοικιασθεί σε ετήσια βάση για επαγγελματίες.
Τα τέλη στάθμευσης ανά θέση στις οδούς εφαρμογής του ΣΕΣ καθορίζονται ως εξής:
Η μια ώρα ένα ευρώ, οι δύο ώρες δύο ευρώ, οι τρεις ώρες τρία ευρώ.
Έπειτα από αίτημα δημότη, έγινε δεκτή η μετατόπιση των θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης επί της οδού Αλεξάνδρου Παπάγου στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας, από τη δεξιά πλευρά στην αριστερή πλευρά της οδού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.