311_ekp_xoroi

Με σκοπό τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου προγράμματος για την πόλη μας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην αυλή της Βίλας Κώστας η 2η από τη σειρά συζητήσεων που διοργάνωσε η Ενωτική Κίνηση Πολιτών.

Ο επικεφαλής της Κίνησης Γιάννης Τσαγκάρης στην εισήγησή του, η οποία είχε ήδη διανεμηθεί και δημοσιευτεί στην εφημερίδα, προκειμένου να διευκολυνθεί ο διάλογος, περιέγραψε τα βασικά προβλήματα της πόλης όσον αφορά τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και στη συνέχεια κατάθεσε μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων. Αναφέρθηκε στην ανυπαρξία σαφούς θεσμικού πλαισίου, στο πλεόνασμα  γενικών και εμπορικών χρήσεων που υπερκαλύπτουν την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, σε αντίθεση με το έλλειμμα κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού, άθλησης, κοινωνικής πρόνοιας.  Αυτά σε συνδυασμό με την ανορθολογική διαχείριση των υφιστάμενων δημόσιων και δημοτικών χώρων, τη χαμηλή αισθητική, την υπολειτουργία των υπηρεσιών ύδρευσης και καθαριότητας και την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης, διαμορφώνουν μια πόλη που δεν αναπτύσσεται με βάση τις ανάγκες των πολιτών της. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη η δημοτική κίνηση και ο Δήμος μας, σε συνεργασία με άλλους δήμους να ασχοληθεί ενεργά με κρίσιμα υπερτοπικά ζητήματα, όπως είναι η προστασία του περιαστικού πρασίνου, του Κηφισού, των ορεινών όγκων της Πάρνηθας και της Πεντέλης και σε συνδυασμό με όλ αυτά ν ανοίξει και μια συζήτηση για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που κατατέθηκε πρόσφατα από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
προτασεισ
Μεταξύ των συγκεκριμένων προτάσεων που παρουσίασε περιλαμβάνονταν τα εξής : Η ενοποίηση του πάρκου Αγίας Ματρόνας με το απέναντι Ο.Τ. και ο χαρακτηρισμός τους σαν ελεύθερος χώρος αστικό πράσινο και η πεζοδρόμηση της οδού Σεφέρη. Η διαφύλαξη του ρέματος Κοντοχρήστου σαν ανοικτό ρέμα μπάρκο με ταυτόχρονη μέριμνα για την αποχέτευση των παρακείμενων οικιών. Η προστασία του δάσους Ζαφειρίου. Η δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού Τύπου και χώρου στάθμευσης για τον ΗΣΑΠ στην οδό Αίαντος. Η αξιοποίηση του οικοπέδου της οδού Καραϊσκάκη για Γηροκομείο, διοικητικούς χώρους και χώρους στάθμευσης. Η μετατροπή του σημερινού Δημαρχείου σε σπίτι μικρασιατικής μνήμης. Η χρησιμοποίηση του κτιρίου του Ο.Τ. 220 σαν Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και παιδιών με αναπηρία. Ο χαρακτηρισμός του Ο.Τ. 223 σαν χώρος αθλητισμού. Η δημιουργία κολυμβητηρίου απέναντι από το γήπεδο του υπολοίπου Μορτερού. Η ενοποίηση των χώρων από Χαλκηδόνος έως Κερκύρας και η εγκατάσταση σε αυτούς δημαρχείου, πολιτιστικού κέντρου, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Η χωροθέτηση νέου γυμνασίου στο Ο.Τ. 275.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια, συγκεκριμένη και εποικοδομητική. Προστέθηκαν νέες όψεις των παραπάνω προβλημάτων, κατατέθηκαν προτάσεις με άμεσο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και αναπτύχθηκε δημιουργικός διάλογος και αντιπαράθεση με κοινό σκοπό την βέλτιστη προσέγγιση των αναγκών της πόλης σε κοινωφελείς χώρους. Μίλησαν 16 πολίτες. Ορισμένες από τις απόψεις και τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν:
Είναι ή όχι προτεραιότητα ένα νέο Δημαρχείο και πώς μπορεί να γίνει χωρίς να επιβαρυνθεί η πόλη με μεγάλους όγκους δόμησης.
Η οποιαδήποτε παρέμβαση στο ρέμα Κοντοχρήστου να μην αλλοιώνει το πλούσιο φυσικό του κάλος, την ισορροπία των φυτών, τη ζωή πάνω από 10 ειδών πουλιών που ζουν  μέσα σε αυτό.
Συζητήθηκε το πρόβλημα της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ που εξυπηρετούνται από το Μαρούσι και η αντιμετώπισή του μέσα από την δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου που θα παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα είναι άμεσα προσβάσιμο και θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Μέχρι τη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου σύμφωνα με το οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορεί να στήνει τέτοια κέντρα, να διεκδικήσουμε τουλάχιστον κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις να γίνονται από το ΙΚΑ Ν. Ερυθραίας.
Προβληματισμός υπήρξε για τη μεταφορά του σημερινού Γυμνασίου και τη χωροθέτηση νέου στην περιοχή υπόλοιπου Μορτερού, δεδομένου ότι  το ΟΤ 275 βρίσκεται στην άκρη του οικιστικού ιστού της πόλης.
Έγινε αναφορά στην μη ισορροπημένη κατανομή κονδυλίων και έργων στις διάφορες γειτονιές και συγκεκριμένα στην διοχέτευση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δαπανών για αναπλάσεις σε συγκεκριμένη περιοχή, σε αντίθεση π.χ. με την περιοχή του Συνοικισμού που έχει πολύ περισσότερα προβλήματα, ή ακόμα και την περιοχή γύρω από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου. Η πολιτική αυτή τονίστηκε διαμορφώνει μια πόλη δύο ταχυτήτων.
Αρκετή συζήτηση έγινε για το θέμα των μετακινήσεων, το χαρακτήρα των κεντρικών οδών (Ελ. Βενιζέλου, Τατοϊου), την επέκταση του ΗΣΑΠ, ζητήματα που δεν ελήφθησαν υπόψη από τη διοίκηση του Δήμου κατά τη σύνταξη του Νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Ομιλητές και ομιλήτριες αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, στην δυνατότητα να γίνουν ή όχι ποδηλατόδρομοι, στην κατάργηση των πεζοδρομίων από την αυθαίρετη τοποθέτηση φυτών και την επέκταση καταστημάτων. Τέθηκε το ερώτημα της δυνατότητας υπογειοποίησης της Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ αναπτύχθηκε έντονος διάλογος για το πώς μπορεί να περιοριστεί η χρήση του ΙΧ στο κέντρο της πόλης, με ή χωρίς συναινέσεις των εμπόρων και των πολιτών, τι προηγείται και τι έπεται στα μέτρα που πρέπει να παρθούν.  Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη να συζητηθεί το γενικότερο θέμα της χάραξης και διαχείρισης νέων οδικών αξόνων και δακτυλίων στην Αττική, που σχετίζεται με την επιβολή νέων διοδίων, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση εκφράστηκε η άποψη της ισχυροποίησης της ΤΕΔΚΝΑ.
Προτάθηκε η δημιουργία κοινωνικού super market. Ανάλογες ιδέες είχαν τεθεί και εισηγητικά στα πλαίσια 1ης  συζήτησης της Ενωτικής Κίνησης Πολιτών που το θέμα ήταν ο ρόλος του Δήμου στη σημερινή συγκυρία της οικονο0μικής κρίσης.
Από τον εισηγητή και από ομιλητές, ομιλήτριες τονίστηκε ότι όλες οι ιδέες εάν δεν συνοδεύονται από διάθεση σύγκρουσης με τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά τοπικά ιδιωτικά συμφέροντα κινδυνεύουν να μείνουν «νεκρό γράμμα»
Η συζήτηση όμως δεν περιορίστηκε σε «σχέδια για το μέλλον». Από αρκετούς ομιλητές και ομιλήτριες τονίστηκε η ανάγκη άμεσα να διεκδικηθεί και να κατακτηθεί μέσα από την δυναμική κινητοποίηση των πολιτών, ο κοινωφελής χαρακτήρας μια σειράς χώρων : Με την κατάλληλη φύλαξη, οι χώροι των σχολείων να λειτουργούν όλη την ημέρα σαν χώροι άθλησης και πολιτισμού. Να πάψει το απογευματινό παιχνίδι στους χώρους των σχολείων να «τελεί υπό διωγμό». Ν ανοίξει, να καθαριστεί και να αξιοποιηθεί ο χώρος που εφάπτεται στο Γυμνάσιο. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στους ελεύθερους χώρους που βρίσκονται στο Κέντρο και στο Συνοικισμό. Να γίνουν επισκέψιμοι και λειτουργικοί, το γήπεδο Περγάμου και Τατοϊου, η πλατεία Μικρασιατών, το παρκάκι της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας.

Το επόμενο ραντεβού του κύκλου συζητήσεων είναι τον Ιούνιο με θέμα: Πολιτισμός και ο ρόλος του Δήμου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.