Η ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα είναι μια κοινωνία που δοκιμάζεται πολύ έντονα. Κατορθώσαμε δυστυχώς να βρισκόμαστε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος τις περισσότερες φορές με τον χαρακτηρισμό του «παραδείγματος προς αποφυγή» εξαιτίας των «επί μακρών» και «σε βάθος» προβλημάτων που εμφανίζουμε τόσο ως κρατική δομή όσο και ως λειτουργία. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το πρόβλημά μας είναι συστημικό και κυρίως εμπλουτισμένο με λαθεμένες εγκατεστημένες νοοτροπίες οι οποίες κάνουν δύσκολη άσκηση την επίλυσή του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανωτέρω αποτελεί το πρόσφατο θέμα για την μεταφορά μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο χώρο του νοσοκομείου ΚΑΤ.
Οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών είναι ενδογενές πρόβλημα της κοινωνίας μας. Είναι ασθενείς συνάνθρωποί μας που χρήζουν της θεραπευτικής αγωγής και επιζητούν την αλληλεγγύη μας. Μια προηγμένη κοινωνία πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται με ωριμότητα, να απορροφά και να αφομοιώνει τα προβλήματα που της ανήκουν χωρίς περιστροφές και ενδοιασμούς, χωρίς να χάνει τη συνοχή της και να στρέφεται σε περιθωριοποιήσεις ρατσιστικού τύπου.
Οι κρατικές δομές όμως κατ? επανάληψη αποδεικνύουν ότι δεν είναι ικανές να υποστηρίζουν τέτοια ζητήματα με σωστό και οργανωμένο τρόπο. Δικαιολογημένα λοιπόν ο πολίτης δυσπιστεί απέναντι στο κράτος αφού δεν του εξασφαλίζει ποιότητα υπηρεσιών και ασφάλεια.
Ο λαός αυτή τη στιγμή βιώνει μια δοκιμασία και σε καταστάσεις κοινωνικής κρίσης και αγανάκτησης βρίσκουν πρόσφορο έδαφος απόψεις ιδιοτέλειας και ατομικής περιχαράκωσης αντί αυτών του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι υπαρκτό, θεριεύει ανάμεσά μας και μας προκαλεί. Κανείς, νομίζω, δεν εναντιώνεται στην ιδέα της αποκέντρωσης του προβλήματος που επιχειρείται. Πρέπει να γίνει ,αντίθετα, με περισσότερη γενναιότητα, να διαχυθεί σε περισσότερες νοσοκομειακές μονάδες, να υποστηριχτεί με κατάλληλο προσωπικό και να περιφρουρηθεί.
Η λογική του ατομικού βολέματος, της μετακύλισης του προβλήματος σε άλλους, η έλλειψη του αισθήματος της συνευθύνης μας έχουν ως τώρα καταστρέψει. Είναι καιρός να αλλάξουμε ρότα για να μην έχουμε κι άλλες τραγωδίες που θα μας στιγματίσουν.

* Μαθηματικός, Δημοτικός Σύμβουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.