santiksi_maria.jpg

Συνεχώς διαμαρτύρεσαι ότι το παιδί δεν διαβάζει και ότι είναι μόνιμα στην τηλεόραση και στο κομπιούτερ.
Διαμαρτύρεσαι ότι δεν μπορεί να γράψει έκθεση ή να αρθρώσει δυο κουβέντες, έναν όμορφο λόγο.
Μήπως ξέχασες φίλη μου, πως εσύ είχες μόνιμα ανοιχτή την τηλεόραση σπίτι σου και ο ήχος της ήταν η παρέα σου;
Η τηλεόραση αντί για το βιβλίο ήταν για σένα ένας πολύτιμος φίλος. Όμως η ΤV δεν σε σώζει από το αβάσταχτο βάρος του εαυτού σου ούτε σου γεμίζει τον ανιαρό χρόνο σου σωστά σε αντίθεση με το βιβλίο που σου ξυπνά το πνεύμα από τον βαρύ ύπνο και από την αδράνεια της ψυχής.
Σε είδε ποτέ να πιάνεις ένα βιβλίο και να διαβάζεις; Να ονειρεύεσαι μαζί του; να γνωρίζεις νέες εμπειρίες γιατί το βιβλίο σου φωτίζει τον νου και τον δραστηριοποιεί, κατάλαβε το.
Η τηλεόραση κυριάρχησε στη ζωή σου! δεν λέω σου πρόσφερε ήχο, εικόνα, θέαμα, όμως έχοντας ένα μικρό παιδί δεν σκέφτηκες ποτέ τις επιπτώσεις της; Π.χ ότι προβάλει πρότυπα αρνητικά, βίας και εγκλήματος αλλά και ότι αποπροσανατολίζει, αδρανοποιεί, αποχαυνώνει και οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου αποπνευματοποίηση; Δεν σκέφτηκες ποτέ ότι βλέποντας το παιδί μαζί σου συνεχώς ΤV δεν αναπτύσσει το λόγο του;
Αν λειτουργούσε όμως σωστά η ΤV θα μπορούσε να είναι ακόμη ένα ανοιχτό Πανεπιστήμιο ειδικά για τους ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με την μόρφωση και την πληροφόρηση.
Το βιβλίο όμως είναι αλλιώς, το βοηθά στη πνευματική του ανάπτυξη γίνεται σύντροφος και φίλος του, σε αντίθεση με το σχολικό βιβλίο που συνήθως το παιδί το απεχθάνεται ακόμη και το μισεί.
Αυτή την προσπάθεια έπρεπε να την κάνεις όταν ήταν μικρό γιατί όταν μεγαλώνει με τις σύγχρονες ανάγκες, τρέξε σχολείο, τρέξε για κάποιο άθλημα, τρέξε για βόλτα, που να βρει χρόνο να διαβάσει; Η τηλεόραση του κλέβει το διάβασμα. Ποτέ δεν είναι αργά!
Εδώ η πόλη μας όμως, έχει χώρο που μπορεί να καλλιεργήσει στο παιδί την ανάγκη για τον λόγο την Παιδική Βιβλιοθήκη στο πάρκο, πίσω από την Αγία Ματρώνα.
Το παιδί όπως χρειάζεται τροφή, ζέστη και αγάπη, έτσι χρειάζεται και τον κόσμο του βιβλίου για να διευρύνει, να κατανοήσει και να ταξιδέψει με τα φτερά του. Στη βιβλιοθήκη η εξαιρετικά φιλόξενη παρουσία της κ. Κατερίνας Φρουζάκη (υπεύθυνης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης) βοηθά τα παιδιά να κάνουν το βιβλίο καθημερινό τους σύντροφο. Εκεί παίρνει τα ερεθίσματα μαθαίνει μέσω του βιβλίου και του παιχνιδιού πως δουλεύει ο κόσμος, δημιουργεί ανθρώπινες σχέσεις και έτσι δεν μένει ντροπαλό και απομονωμένο.
Αν βρεθεί στο χώρο σίγουρα θα αιχμαλωτισθεί γιατί εκεί δεν κάνουν μάθημα, αλλά βάζουν την σκέψη, την φαντασία τους, παίρνουν ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο τους. εκεί τα παιδιά πραγματικά συμμετέχουν με αγάπη και κέφι.
Ο χώρος προσφέρεται και δίνει την δυνατότητα στο παιδί να ταξιδέψει, να ονειρευτεί και να κάνει το βιβλίο φίλο του αγαπημένο. Να το έχεις λοιπόν υπόψη σου και να το συστήνεις ανεπιφύλακτα σε κάθε μητέρα και σε κάθε παιδί γιατί θα το βοηθήσει θα γίνει το καταφύγιο του.
Και εσύ έλεγξε το πρόγραμμα της τηλεόρασης που παρακολουθεί το παιδί σου. Δεν μπορεί να βλέπει ότι τύχει, όποτε θέλει. Γιατί ξέρεις τι εφαρμόζεις; Κλειδώνω, αμπαρώνω και ο κλέφτης είναι μέσα.
Μην αφήνεις την τηλεόραση να γίνεται μπέιμπι σίτερ, παιδαγωγός για να σε αφήνει ήσυχη.
Μη αφήνεις τίποτα στην τύχη?και ότι βγει?

Υ.Γ.
Φίλοι και άγνωστες, η φωτογραφία μου άλλαξε για να ανταποκρίνεται στη σημερινή μου εμφάνιση. Έτσι για να γνωριζόμαστε στο δρόμο, να βλεπόμαστε και να
ανταλλάσουμε απόψεις, γνώμες, να εγκωμιάζουμε τα σωστά, να επικρίνουμε τα λάθη. Να βοηθάμε με τον τρόπο μας τους ανθρώπους που κινούνται στο χώρο της πολιτικής ώστε να προσανατολίζονται ασφαλέστερα στο σωστό δρόμο.
Φιλιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.