242-enosi_xoreytiko.jpgΜε την παραδοσιακή εκδήλωση της κοπής της «Βασιλειόπιτας» την Τετάρτη 9/11 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού άνοιξε τις εκδηλώσεις της για τη νέα χρονιά η Ένωση Μικρασιατών. Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών, Κυριάκος Μαρτάκης, αναφέρθηκε «στην υποτονική αντίδραση των ελληνικών κυβερνήσεων όλα τα τελευταία χρόνια», τονίζοντας χαρακτηριστικά «φτάνει πια το ναι, ας μη σκύβουμε το κεφάλι και να λέμε συνέχεια ζήτω η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε.» με αφορμή και την επικαιρότητα γύρω από τα ελληνοτουρκικά. Καυτηρίασε ιδιαίτερα το γεγονός «γιατί δεν πέταξαν έξω από τη χώρα τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος στη Θράκη αποκάλεσε Τούρκους τους Έλληνες πολίτες και ότι είναι εκεί γι αυτούς». Ο ίδιος εστίασε ιδιαίτερα στις δραστηριότητες του συλλόγου και κυρίως στις δυο μεγάλες εκδρομές που έκαναν στο εξωτερικό, το γύρο της Ιταλίας και στη Βουδαπέστη, Πράγα, Βιέννη, Σλοβακία και Βέρνη με πολύ ωφέλιμα αποτελέσματα για τα μέλη του. Εμμέσως αναφέρθηκε και στην αίθουσα που λείπει από το σύλλογο, προκειμένου να στεγάσει δραστηριότητές του, ευχαριστώντας που τους παραχωρήθηκε η φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου, «αλλά τη δανειζόμαστε και δεν είναι δική μας».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών, πριν να καλέσει όλους τους επισήμους για να κόψουν από ένα κομμάτι πίτα και να δώσουν τις ευχές τους, ευχήθηκε σε όλους υγεία τη νέα χρονιά που διανύουμε. Από την πλευρά της η δήμαρχος τόνισε ότι «αντίξοες συνθήκες» ανάγκασαν τον πρόεδρο της Ένωσης Μικρασιατών να σταματήσει το έργο ανέγερσης αίθουσας στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου, ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων, Θανάσης Λαγοδήμος, καυτηρίασε τη θέση και τη στάση κάποιων τοπικών παραγόντων στο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο σύλλογος με την Πολεοδομία και την Αστυνομία πριν από μερικούς μήνες για το θέμα αυτό.
Οι παρευρισκόμενοι που εκλήθησαν και έκοψαν κομμάτι απ την πίτα της Ένωσης απευθύνοντας ευχές ήταν η Δήμαρχος Βασ. Ταμβάκη, ο Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου, Φώτης Δημάκης, (αφιέρωσε το κομμάτι στα μέλη του νεοσύστατου χορευτικού της Ένωσης), ο Διευθυντής 1ου Δημοτικού που το αφιέρωσε στον Απόδημο Ελληνισμό, η Κατερίνα Μουστάκη, στους εθελοντές «σους Ανθρώπους που έκαναν την αλληλεγγύη πράξη», ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ανδρεαδάκη, εκπρόσωπος της παράταξης Μπουρίκα, η δημοτική σύμβουλος Μαρίνα Πετούση, που απήγγειλε το «που πας καραβάκι με τέτοιο καιρό», αφιερώνοντας το κομμάτι στα δημιουργικά ταξίδια του συλλόγου, ο πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Στάθης Κύρλος, στα μέλη του συλλόγου, ο πρόεδρος του Δρυμπετείου Κ. Παπαϊωάννου, στις κυρίες του συλλόγου.
Στην κοπή συμμετείχαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Τζανετής, Γιάννης Αγουρίδας, Τάκης Ανδρεαδάκης, Αντώνης Μπιτζάνης, Δημήτρης Κουκουλιέρος, ο πρόεδρος του Πανερυθραϊκού Γιώργος Ρηγούτσος (αφιέρωσε το κομμάτι στα νιάτα που είναι το μέλλον), πρόεδρος των Αμαζόνων Ρόζα Κουτσούκου («σε όσους έχουν καλό μεράκι), ο πρόεδρος του ΑΜΕΣ Σταύρος Παναγιωτίδης (στα αθλούμενα νιάτα), η κ. Χρυσού Ευαγγελία, ο Πέτρος Μιχάλας, πρόεδρος του «Λαϊκού Θεάτρου», η Αντωνία Μπομπάκου («στο αηδόνι τον Πολιτάκη και στην οικογένειά του») η κ. Ευτυχίδου Ρίτσα, συγγραφέας Πρόεδρος Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι μικρασιατικών συλλόγων από το Κρυονέρι, τα Νέα Παλάτια, τα Μελίσσια και τη Νίκαια.
Τέλος η πρόεδρος του συλλόγου Ν. Αρτάκης, πρόσφερε 10 βιβλία στην Ένωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.