Πριν από μερικές ημέρες υπέπεσε στην αντίληψή μου, μια επιστολή, δημοσιευμένη στη στήλη της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (18/09/2008) «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ» με τίτλο: «Το μποτιλιάρισμα στη Ν. Ερυθραία». Ο συντάκτης της επιστολής κ. Ν. Δ. (το πλήρες όνομά του είναι στη διάθεση του καθενός), κατοικεί στην Κηφισιά και ενοχλείται από την κίνηση της λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου και όπως συνηθίζεται έχει και μια λύση έτοιμη για ναας προτείνει.
Αλλά καλύτερα να παραθέσω μερικά αποσπάσματα της επιστολής του, ώστε να αποκτήσετε ιδίαν αντίληψην. Γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Ν. Δ. «Πράγματι, από τον φάρο της Νέας Ερυθραίας (συμβολή Ελ. Βενιζέλου και Χαρ. Τρικούπη) μέχρι το Καστρί σχηματίζονται πάντοτε ουρές οχημάτων, που κινούνται με βήμα σημειωτόν!». Και συνεχίζει παρακάτω: «Αλλά τη μεγαλύτερη ζημιά, χωρίς αμφιβολία, την κάνει το γεγονός ότι η Ελ. Βενιζέλου είναι δρόμος διπλής κατευθύνσεως. Και το μεν παρκάρισμα είναι αναγκαίο κακό, αφού εξυπηρετεί πελάτες και μαγαζιά. Η διπλή κατεύθυνση όμως του δρόμου είναι κάτι που μπορεί, αλλά και πρέπει να αλλάξει. Δηλαδή είναι προφανές ότι η Ελ. Βενιζέλου πρέπει να μονοδρομηθεί! Να χρησιμεύει αυτή για την κίνηση στη μια μόνο κατεύθυνση, ενώ για την άλλη μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι (περίπου) παράλληλοι δρόμοι: Γεωργ. Παπανδρέου, Έλλης, Παπαφλέσσα ή και οι συνδυασμοί αυτών. Βέβαια, θα πρέπει να γίνουν και κάποιες αναδιατάξεις της κίνησης των τροχοφόρων στη μείζονα περιοχή, αλλά αυτό δεν είναι δύσκολο πρόβλημα». Και παρακάτω συνεχίζει: «Όπως και να χει το πράγμα, νομίζω πως είναι απαράδεκτο κάποιοι να αντιδρούν εγωιστικά, αλλά και να μπορούν να μπλοκάρουν την εφαρμογή της αναγκαίας μονοδρόμησης της Ελ. Βενιζέλου!».
Αυτά μας συνιστά μεταξύ άλλων και μας μαλώνει ο κ. Ν. Δ.
Καλή προσπάθεια να μας νουθετήσει, αλλά έχει προσπαθήσει να περάσει από τη λεωφόρο Κηφισίας στο τμήμα της μεταξύ «ΦΑΡΟΥ» και ΚΑΤ; Τι έχει να προτείνει;
Έχει αναρωτηθεί γιατί έχει επέλθει η συμφόρηση, στο μετά το «ΦΑΡΟ» τμήμα της; Μήπως η παράνομη θέση, λόγω χρήσης, του Super Market «Βασιλόπουλος», επί της λεωφόρου Κηφισίας, στα όρια με τη Ν. Ερυθραία, έχει δημιουργήσει και στις δύο κατευθύνσεις μέγιστο κυκλοφοριακό πρόβλημα, που οφείλεται στις αριστερές στροφές, στη παράνομη στάθμευση και γενικά στην σημειακή συγκέντρωση «εποχούμενων» καταναλωτών;
Ας μη ξεχνάμε ότι σε όλο αυτό το αδιέξοδο συμμετέχει με τον τρόπο της και η Τροχαία, που εθελοτυφλεί.
Δεν προφασίζομαι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ασφαλώς και υπάρχει. Βέβαιον είναι ότι δεν δημιουργείται από τα μικρομάγαζα της λεωφόρου και την προσωρινή στάση για εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά από την παράνομη ολοήμερη στάθμευση, πολλάκις των ιδίων καταστηματαρχών και των υπαλλήλων τους.
Και ο καθένας ας κάνει την αυτοκριτική του. Εδώ θα συμφωνήσω με τον κ. Ν. Δ. που στην αρχή της επιστολής του γράφει: « διαμαρτυρόμαστε έντονα τα βάζουμε με τους πάντες και τα πάντα! Αλλά, πολύ σπάνια, σκεφτόμαστε ότι ίσως φταίμε και εμείς λιγάκι, ».
Αβασάνιστα όμως ο συντάκτης της επιστολής, βρίσκει και προτείνει λύση!
Άλλωστε γιατί όχι, για την Ερυθραία μιλάμε!
Μήπως αναρωτήθηκε ο κ. Ν. Δ. ότι η μονοδρόμηση που προτείνει πρόκειται να θίξει μια περιοχή αποκλειστικής κατοικίας, από ιδρύσεώς της, και όπου οι κάτοικοι ήδη υποφέρουν, από την επιλογή αυτών των διαδρομών, από εκείνους που δεν θέλουν να «μπλέξουν στο μποτιλιάρισμα», όπως γράφει. Στην πράξη ήδη έχει εφαρμοστεί η πρόταση του κ. Ν. Δ. με οδυνηρά αποτελέσματα για τους περίοικους αυτών των δρόμων.
Εμείς δυστυχώς έχουμε επιτρέψει σ αυτό τον Μινώταυρο, που λέγεται κυκλοφοριακό, να κατασπαράζει καθημερινά και άλλες περιοχές της πόλης μας, όπως είναι η Αγ. Σαράντα, η Εθνικής Αντιστάσεως, η Παπαναστασίου, η Ν. Πλαστήρα, η Βάρναλη, η Χαρ. Τρικούπη, και όχι μόνο.
Δεν αρκεί να είναι κανείς Πολ. Μηχανικός όπως ο κ. Ν. Δ. υπογράφει, αλλά πρέπει κυρίως να σέβεται και κάποιες πολεοδομικές αρχές, όπως είναι η χωροθέτηση λειτουργιών, η συμβατότητα χρήσεων γης και άλλες παρόμοιες καθόλου περιττές γνώσεις.
Στην κυκλοφορία, η όποια μερική διευθέτηση μπορεί να δημιουργήσει ντόμινο ανεπιθύμητων επιδράσεων σε πολλά τμήματα της πόλης.
Και η συγκεκριμένη πρόταση θα ήταν καταστροφική τόσο για τη συγκεκριμένη περιοχή όσο και τη λειτουργία της πόλης.
Η πόλη οργανώθηκε για να εξυπηρετεί πρωτίστως τους κατοίκους της και έπειτα τους διερχόμενους.
Δυστυχώς κάποιοι γείτονες, μας βλέπουν σαν δοχείο απορριμμάτων.
Θεωρούν ότι η Ν. Ερυθραία μπορεί να δέχεται τις όποιες πιέσεις, όπως είναι αυτές από την διαμπερή κυκλοφορία, που κατασχίζουν τον οικιστικό ιστό της πόλης. Ή τις άλλες δηλ. τη διοχέτευση των όμβριων τους σε τυφλά φρεάτια, μέσα στα δικά μας διοικητικά όρια που πνίγουν κάποιες περιοχές του Δήμου, με την ανοίκεια συμπεριφορά των διοικούντων την Εκάλη και την ανοχή των διοικούντων την Ν. Ερυθραία τόσο πριν δέκα χρόνια όσο και μόλις πριν ένα χρόνο!
Όσον αφορά στους νότιους γείτονές μας, όχι όλοι βέβαια, μας βλέπουν σαν προάστιο δευτέρας κατηγορίας, αφού ο πυρήνας της Ν. Ερυθραίας είναι  ο προσφυγικός συνοικισμός και άρα μιαρός.
Υπάρχουν δυστυχώς κάποιοι ανιστόρητοι σνομπ, που επιμένουν να μας βλέπουν έτσι. Είναι σύμφωνα με εκείνη την αξιακή λογική που λέει ότι, όποιος διαθέτει πολυτελές αυτοκίνητο, έχει οικονομική άνεση και ζει σε «αριστοκρατικό» προάστιο θεωρείται και σπουδαίος.
Όμως εμείς γνωρίζουμε καλά ότι η πόλη μας έχει την δική της περήφανη ιστορία.
Και βέβαια δεν είναι ούτε πρόοδος ούτε βελτίωση συνθηκών, για μας, η συνένωση με ένα μεγάλο Δήμο, όπως είναι ο Δήμος Κηφισιάς.
Όσον αφορά στην «οικονομία κλίμακος» λόγω των συγχωνεύσεων των υπηρεσιών, αυτή μόνο στα λόγια μπορεί να θεωρηθεί ως προσόν, επειδή στην πράξη θα υπάρξουν σπατάλες και μάλιστα δύσκολα ελέγξιμες, λόγω της διόγκωσης του μεγέθους και της έκτασης του Δήμου.
Οι μονάδες μεσαίου μεγέθους των Δήμων είναι περισσότερο ευέλικτες, συμμετοχικές, ανθρώπινες και λειτουργικές.
Μια τέτοια συνένωση, στην περίπτωσή μας,  θα αθροίσει τα προβλήματα και θα αφαιρέσει ευελιξία, θα πολλαπλασιάσει τα ρουσφέτια και θα διαιρέσει τους πολίτες σε «βόρειους και νότιους».
Τα όποια πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της Ν. Ερυθραίας, επειδή περί αυτού πρόκειται, με βρίσκουν αντίθετη και συνειδητά απέναντι.
Το 1922 χάσαμε την Ερυθραία.
Το 2008 δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε τη Ν. Ερυθραία!
Πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορούμε να συγχωρούμε, αλλά κυρίως πρέπει και οφείλουμε να θυμόμαστε το γιατί, το πώς, το πότε και από ποιους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.