mendonidou_maria.jpgΗ πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου μιλάει για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού και την ανάγκη ύπαρξης ενός σύγχρονου χώρου που θα στεγάσει η δημιουργική έκφραση και τον πολιτισμό

Με ελληνικό κινηματογράφο αλλά και Λαϊκό Θέατρο, μεταξύ των άλλων, στο πρόγραμμά του, αν και με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, πάντως, με την ενεργό συμμετοχή πολιτιστικών φορέων και των τμημάτων του, το Πνευματικό Κέντρο παρουσιάζει φέτος το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2008». «Είναι αλήθεια ότι η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και οικονομικής άνεσης μας εμποδίζουν να στοχεύσουμε σε ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα και σχεδιασμό, ωστόσο, με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο μας: ο πολιτισμός στην καθημερινότητα, στην υπηρεσία του ανθρώπου», υποστηρίζει γενικότερα για τους στόχους του Πνευματικού Κέντρου η νέα πρόεδρός του Μαρία Μενδωνίδου. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργίας ενός χώρου πολιτιστικής έκφρασης για την ελεύθερη πρόσβαση και συμμετοχή των δημοτών της Νέας Ερυθραίας, αλλά και με την ενεργό συμμετοχή των νέων. «Θα συνεργαστούμε με το Συμβούλιο Νεολαίας και με οδηγό τις σκέψεις και τις ιδέες των νέων γύρω από τον πολιτισμό, θα δημιουργήσουμε ένα χώρο δημιουργικής έκφρασης και πολιτισμού», τονίζει η ίδια.

– Ποιες είναι οι κυριότερες εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου που προγραμματίζονται για το καλοκαίρι και ποιος ο προϋπολογισμός τους;
«Το πρόγραμμα Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2008 περιλαμβάνει μουσική, χορό, θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικά και φωτογραφία. Οι περισσότερες εκδηλώσεις έχουν σκοπό να αναδείξουν τις δημιουργίες των τμημάτων του Πνευματικού Κέντρου, που παράγουν πολιτισμό με τη δημιουργική διάθεση των μαθητών και το μεράκι των δασκάλων. Η Ημέρα Περιβάλλοντος θα εορταστεί στις 5 Ιουνίου -σε συνεργασία με το Σύνδεσμο 21 Δήμων- με ειδικό αφιέρωμα και κεντρικό θέμα Ενέργεια και Περιβάλλον . Η εκδήλωση περιλαμβάνει και έκθεση φωτογραφίας Με θέα την Ηλεία πριν και μετά καθώς και έκθεση ζωγραφικής μαθητών των δήμων του Συνδέσμου με θέμα το περιβάλλον. Όσον αφορά τα εικαστικά, εκτός από τις εκθέσεις των τμημάτων του Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί ομαδική έκθεση κεραμικής – γλυπτικής από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής τέχνης. Στο φεστιβάλ χορωδιών, η χορωδία του Πνευματικού μας Κέντρου με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Παναγή Μπαρμάτη και με προσκεκλημένες χορωδίες από άλλους δήμους, θα μας χαρίσουν μια ξεχωριστή βραδιά. Ο εορτασμός της Ναυτικής Εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί με ομιλία του αντιδημάρχου κ. Καραφωτίου, που αναφέρεται στο αβύθιστο αντιτορπιλικό «Ανδριάς». Θα ακολουθήσει απόδοση τιμής στους δύο Ερυθραιώτες, μέλη του πληρώματος την εποχή εκείνη. Σημαντική είναι πάντα η συμμετοχή των σχολείων μας. Το Γυμνάσιο στην τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς, σε εκδήλωση με τίτλο Η τέχνη, ο πολιτισμός και η λαϊκή παράδοση θα παρουσιάσει και το θεατρικό δρώμενο Η μορφή της γυναίκας στην αρχαία τραγωδία που θα εμπλουτίσει τις εκδηλώσεις μας, δίνοντας δροσιά από τα μαθητικά νιάτα της πόλης μας. Το Λαϊκό Θέατρο, με τη σημαντική θεατρική παράσταση Η Φαύστα του Μποστ, θα δώσει 10 συνολικά παραστάσεις. Ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, καταφέρνει με τη σκηνοθετική του ικανότητα να αναδείξει ερασιτέχνες του τόπου μας και να παρουσιάζει σημαντικές παραστάσεις που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις παραστάσεις των επαγγελματικών θιάσων. Για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε μια εβδομάδα αφιερωμένη στον Ελληνικό Κινηματογράφο, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος . Θα προβληθούν ποιοτικές ελληνικές ταινίες αξιόλογων Ελλήνων σκηνοθετών, ενώ για κάποιες από αυτές, ενδέχεται να έχουμε την τιμή να τις απολαύσουμε με τον πρόλογο και το σχολιασμό των ίδιων των δημιουργών τους. Ο προϋπολογισμός για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2008 ανέρχεται στο ποσό των 8.000 ευρώ. Ελπίζουμε να τον ενισχύσουμε από πιθανές χορηγίες, στις οποίες πάντα ευελπιστούμε».

– Ποιους στόχους έχει θέσει το νέο Δ.Σ του Πνευματικού Κέντρου;
«Στην εποχή που η εμπορευματοποίηση της Τέχνης είναι γενικευμένη και δεν υπηρετείται η ανάγκη του ανθρώπου για καλλιτεχνική έκφραση και συμμετοχή στον πολιτισμό, το Πνευματικό Κέντρο φιλοδοξεί να πετύχει ακριβώς αυτό. Τη δημιουργία ενός χώρου πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας. Μια κοινότητα ανθρώπων -καλλιτεχνών, δημιουργών, θεατών, απλών καθημερινών πολιτών- που συμμετέχουν στην τέχνη, στην έκφραση, στη δημιουργία, στον πολιτισμό. Χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς κερδοσκοπία, με μόνη αμοιβή την πνευματική και καλλιτεχνική συνεύρεση, αλλά και την ίδια τη δημιουργία. Μέσα από τη φιλοσοφία αυτή, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε ο κάθε δημότης, ο κάθε καλλιτέχνης ή δημιουργός, ο καθένας από εμάς, με πνευματικές ανησυχίες ή με διάθεση συμμετοχής και προσφοράς σε αυτό που ονομάζουμε πολιτισμό , να έχει το δικό του χώρο. Ένα Πνευματικό Κέντρο όπου η ελεύθερη πρόσβαση και συμμετοχή θα είναι ο πρωταρχικός του σκοπός και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος. Για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου απαραίτητη είναι η ενεργός συμμετοχή των νέων μας. Θα συνεργαστούμε με το Συμβούλιο Νεολαίας και με οδηγό τις σκέψεις και τις ιδέες των νέων γύρω από τον πολιτισμό, θα δημιουργήσουμε έναν χώρο δημιουργικής έκφρασης και πολιτισμού».

– Πιστεύετε ότι έχετε τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις να παρουσιάσετε ένα διαφορετικό έργο σε επίπεδο πολιτισμού;
«Είναι αλήθεια ότι η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και οικονομικής άνεσης μας εμποδίζουν να στοχεύσουμε σε ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα και σχεδιασμό. Ωστόσο με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτύχουμε τον παραπάνω στόχο: ο πολιτισμός στην καθημερινότητα, στην υπηρεσία του ανθρώπου. Εννοώντας ότι ο κάθε πολίτης να μπορεί να ικανοποιεί τα πολιτιστικά του ενδιαφέροντα μέσα στα Πνευματικά Κέντρα, που η Πολιτεία έπρεπε να στηρίζει περισσότερο».

– Είναι απαραίτητη για εσάς η συνεργασία σας με άλλους πολιτιστικούς φορείς της πόλης και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε αν υπάρχει ένας τέτοιος στόχος;
«Όχι μόνο είναι απαραίτητη, αλλά και επιβάλλεται. Σε συνεργασία με τους συλλόγους επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και συμμετοχή από την ενεργοποίηση των μελών τους. Γι αυτό πρόθεσή μας πάντοτε, αποτελεί η συνεργασία με τους φορείς, στο σχεδιασμό των προγραμμάτων των εκδηλώσεων αλλά και η παρουσία μας και η παροχή βοήθειας σε κάθε αίτημά τους».

– Είστε ικανοποιημένη φέτος από τη χρηματοδότηση του δήμου για τις εκδηλώσεις και τη λειτουργία των τμημάτων;
«Η χρηματοδότηση του δήμου για το 2008, έχει προϋπολογιστεί στα 300.000 ευρώ, ποσό αυξημένο σε σχέση με προηγούμενες επιχορηγήσεις. Από το ποσό αυτό καλύπτονται όλα τα λειτουργικά έξοδα του Πνευματικού Κέντρου και, σύμφωνα με αυτά, προγραμματίζουμε τις δαπάνες μας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι αλλά αυτές είναι οι δυνατότητες του δήμου μας την παρούσα περίοδο».

– Σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα τα οικονομικά του Πνευματικού Κέντρου, καθώς τα τελευταία έτη οι απολογισμοί «κλείνουν» με διογκούμενες παρελθούσες οικονομικές οφειλές;
«Το 2006 έκλεισε με οφειλές ΠΟΕ 140.000 ευρώ. Το 2007 με 125.000 ευρώ. Από αυτά έχουν ενταλθεί 44.000 και μένει ένα υπόλοιπο 80.000 ευρώ. Προσπαθούμε να μειώσουμε το χρέος αυτό, με περιορισμό του οικονομικού κόστους των εκδηλώσεών μας, χωρίς αυτό να έχει επίπτωση στην ποιότητά τους».

– Ασχολείστε χρόνια με τα κοινά και οπωσδήποτε έχετε αποκομίσει μεγάλη εμπειρία. Πού κατά τη γνώμη σας σκοντάφτει μέχρι σήμερα η υλοποίηση μιας σύγχρονης αίθουσας πολιτισμού στην πόλη, κάτι που αποτελεί όνειρο δεκαετιών για όλες τις διοικήσεις;
«Η ενασχόληση με τα κοινά αποτελεί για μένα τρόπο ζωής. Νομίζω ότι καθένας μας έχει υποχρέωση να διαθέτει μέρος του χρόνου και της καθημερινότητάς του στο σύνολο. Τιμώ όλους όσους ασχολούνται με τα κοινά, χωρίς να κρίνω τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους, γιατί η πρόθεσή τους είναι πάντα θετική. Η αρνητική κριτική δεν ενθαρρύνει τους πολίτες ώστε να συμμετέχουν ενεργά και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση ενός τόπου. Ένα μέρος ευθύνης νομίζω έχουν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που προβάλλουν μόνο τα αρνητικά σημεία της κοινωνίας μας. Αν ο κάθε πολίτης συμμετείχε, θα γνώριζε τις διαδικασίες και τη δυσκολία της επίτευξης ενός στόχου. Έτσι θα έδειχνε κατανόηση και ανάλογη συμπεριφορά ως προς τη διατήρηση της καθαριότητας και την προστασία του περιβάλλοντος. Ως προς το άλλο σκέλος της ερώτησής σας έχω τη γνώμη ότι η ανέγερση ενός σύγχρονου Δημαρχείου, που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του δήμου, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τις εκδηλώσεις και τη λειτουργία των τμημάτων του Πνευματικού Κέντρου και θα καλύψει τις δραστηριότητες των συλλόγων της πόλης μας, είναι επιτακτική ανάγκη και πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα στις διεκδικήσεις της διοίκησης του δήμου. Δεν μπορεί ένας δήμος που αναπτύσσεται τόσο έντονα οικιστικά και αυξάνεται ο πληθυσμός του να μην έχει τις αντίστοιχες υποδομές. Απ ότι γνωρίζω, η κατασκευή μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί δεν υπάρχει θεσμοθετημένος οικοδομήσιμος χώρος αλλά και λόγω έλλειψης των χρημάτων που απαιτεί η πραγματοποίηση ενός τέτοιου έργου. Αυτό αποτελεί επιθυμία όλων των διοικήσεων του δήμου μας, αλλά δυστυχώς δεν έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση, όπως προκύπτει από τα έγγραφα της Περιφέρειας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.