Ανατέθηκε σε κτηματομεσιτική εταιρεία η αποτίμηση της αξίας του ιστορικού κτιρίου, ενώ ο δήμαρχος Κηφισιάς κάνει λόγο για «μεθόδευση» του υπουργείου Περιβάλλοντος και απαιτεί να παραχωρηθεί η κυριότητά της στον δήμο

Στην κτηματομεσιτική εταιρεία Savills Hellas, έναντι του ποσού των 10.000 ευρώ, ανέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος την άμεση αποτίμηση της αξίας της Βίλας Καζούλη. Για «ακατανόητη μεθόδευση» που ακολουθεί το ΥΠΕΚΑ κάνει λόγο ο δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης.
Πρόκειται για ένα από τα πρώτα ακίνητα του υπουργείου που ανακοινώθηκε από τον προηγούμενο Ιούλιο πως βγαίνουν στο «σφυρί». Το σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του εξαμηνιαίου προγραμματισμού του υπουργείου του, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση ακινήτων του ΥΠΕΚΑ (θα πωληθούν ή θα ενοικιαστούν), αλλά και τη σύμπραξη με ιδιώτες σε ευαίσθητους και νευραλγικούς τομείς του ΥΠΕΚΑ. Όπως, μάλιστα, ανακοίνωσε ο ίδιος, για τα ακίνητα του Δημοσίου θα δίνονται οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης ανά ακίνητο, ενώ απλοποιούνται και οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταµείου υπέγραψε στις 29 Σεπτεμβρίου απόφαση για απευθείας ανάθεση της µελέτης αποτίμησης της Βίλας Καζούλη στη συγκεκριµένη εταιρεία, με χρόνο ολοκλήρωσης 35 ημερών, ενώ αναμένει και τις προτάσεις για την «αξιοποίησή» της.
Από το 2001, στην ανακαινισμένη πλέον Βίλα Καζούλη, στεγάζεται το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Το κτίριο που αποτελεί το στολίδι της Κηφισιάς στην είσοδο της πόλης, έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1976 και το 1995, με ενέργειες του τότε αρμόδιου υπουργού Κώστα Λαλιώτη, το ΥΠΕΧΩΔΕ το αγόρασε από το ΙΚΑ για να το ανακαινίσει. Το ιστορικό κτίριο μπορεί να διασώθηκε, σήμερα, όμως, ένας άλλος «πράσινος» υπουργός -και κάτοικος Κηφισιάς, σημειωτέον- επιχειρεί την πώλησή του.
Εμπρός σε αυτές τις αιφνιδιαστικές εξελίξεις, που απηχούν, ωστόσο, το μείγμα πολιτικής του υπουργού Περιβάλλοντος, κατά τις επιταγές της τρόικας, έχει σημάνει συναγερμός στον Δήμο Κηφισιάς, που απαιτεί από το ΥΠΕΚΑ να του παραχωρήσει την κυριότητα της Βίλας Καζούλη, ώστε να ελαφρυνθεί από το βάρος της συντήρησης και να την αποδώσει στην κοινωνία της πόλης. Σχετική ομόφωνη απόφαση έχει λάβει ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς. Ωστόσο, με βάση και τα όσα δρομολογούνται τελευταία από πλευράς υπουργείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσει με τον δήμο τις προοπτικές απόδοσης της Βίλας Καζούλη στην τοπική κοινωνία ως χώρο πολιτισμού.

«Η μεθόδευση του υπουργείου»

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης τονίζει τα εξής: «Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο την πρόθεση της κυβέρνησης να πωλήσει την ιστορική Έπαυλη Καζούλη, ένα διατηρητέο κτίριο που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη μας. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει τη βίλα διατηρητέα και το οικόπεδο που την περιβάλει ‘‘χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους’’. Η μεθόδευση που ακολουθεί όμως το υπουργείο Περιβάλλοντος αντιβαίνει σε όλα τα παραπάνω. Ουδείς μπορεί να κατανοήσει γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέθεσε στην κτηματομεσιτική εταιρεία Savills Hellas να προχωρήσει στην άμεση αποτίμηση της αξίας της Βίλας Καζούλη, έναντι του ποσού των 10.000 ευρώ, όταν αυτή θα μπορούσε να αποτιμηθεί από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών.
Ούτε φυσικά κατανοούμε το γεγονός της εμπλοκής του ‘‘Πράσινου Ταμείου’’, του οποίου η αρμοδιότητα δεν είναι να πληρώνει μελέτες εκποίησης δημοσίων ακινήτων  αλλά να προχωράει σε αναπλάσεις χώρων. Ο Δήμος Κηφισιάς για μια ακόμη φορά ζητάει να παραχωρηθεί η κυριότητα της Βίλας Καζούλη στο δήμο, ώστε να ελαφρυνθεί το κράτος από το κόστος συντήρησης και να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας της πόλης αυτό το ιστορικό κτίριο».

Η Βίλα έχει… τη δική της ιστορία

Η Βίλα Καζούλη είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα διατηρητέα κτίρια της Αττικής. Κτίστηκε γύρω στα 1902, σε σχέδια αγνώστου, αλλοδαπού, όπως εικάζεται, αρχιτέκτονα. Ανήκε στον Αιγυπτιώτη μεγαλέμπορο Νικόλαο Καζούλη, που καταγόταν από τη Ρόδο και χρησιμοποιήθηκε ως εξοχική του κατοικία. Η δομημένη επιφάνεια της έπαυλης ανέρχεται σε 2.500μ² και αναπτύσσεται σε τέσσερα  επίπεδα, δύο υπόγεια, ισόγειο και δώμα, σε ένα κτήμα αρχικής έκτασης 47.000 μ² στην είσοδο της Κηφισιάς. Σήμερα, μετά τη διχοτόμηση του οικοπέδου που έγινε το 1980 για τη διάνοιξη νέων δρόμων, η βίλα περιορίζεται σε οικόπεδο 7.850μ². Στο μεγαλύτερο κομμάτι του κτήματος στεγάζεται το σημερινό ΚΑΤ.
Το 1940 η βίλα επιτάσσεται από τους Γερμανούς και στεγάζει το φρουραρχείο τους. Αρκετοί αντιστασιακοί βασανίστηκαν και πέθαναν στα υπόγειά της. Το 1944  οι Γερμανοί αποχωρούν και την έπαυλη χρησιμοποιεί ο ΕΛΑΣ ως φρουραρχείο. Tο 1949 περνάει η κυριότητά της στο Δημόσιο. Εκεί στεγάζεται και το πρώτο ΚΑΤ μέχρι το 1952. Με το σεισμό των Ιονίων Νήσων χρησιμοποιείται ως χώρος περίθαλψης των σεισμοπαθών έως και το 1955. Το 1964 αγοράζεται από το ΙΚΑ αλλά δεν χρησιμοποιείται πουθενά. Το 1976 το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει την βίλα διατηρητέα και το 1979 χαρακτηρίζει το οικόπεδο που την περιβάλει «χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και γίνονται τα πρώτα σχέδια συντήρησης από τον αρχιτέκτονα Π. Πικιώνη.
Για σαράντα ένα χρόνια, μέχρι το 1996, που ξεκινάνε τα έργα συντήρησης της βίλας, εγκαταλείπεται στην τύχη της, παραμένει έρμαιο των καιρικών συνθηκών και των βανδάλων, γίνεται στέκι τοξικομανών και «σατανιστών». Τα λιοντάρια μεταφέρονται για να «προφυλαχθούν» σε άγνωστη τοποθεσία. Προσπάθειες της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρης για έναρξη των διαδικασιών αποκατάστασής της και μετατροπή του κτιρίου σε έδρα του ελληνικού κέντρου κινηματογράφου και εστία τεχνών μένουν στα χαρτιά.
Μετά το 1990, το ΙΚΑ, στο οποίο ανήκει η βίλα, κάνει γνωστό ότι επιθυμεί την κατεδάφισή της και τη δημιουργία εμπορικού κέντρου. Η κοινωνία διαμαρτύρεται, πολλά άρθρα δημοσιεύονται στον Τύπο και πολλά ρεπορτάζ γίνονται υπέρ της διατήρησής της. Το 1995 το ΥΠΕΧΩΔΕ με υπουργό τον Κ. Λαλιώτη αγοράζει τη βίλα από το ΙΚΑ έναντι δυόμιση δισεκατομμυρίων δραχμών με σκοπό την ανακαίνισή της. Το 1996 ξεκινάνε οι εργασίες συντήρησης και δύο χρόνια έπειτα  παραδίδεται αναστυλωμένη και συντηρημένη για να συνεχίσει την πορεία της στην ιστορία. Τα λιοντάρια, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ερευνών, εντοπίζονται σε αποθήκη του ΙΚΑ και επανατοποθετούνται στη θέση τους. Το 2001 στην ανακαινισμένη πλέον Βίλα Καζούλη στεγάζεται το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης και στα χρόνια που ακολουθούν, οι χώροι της ανοίγουν για να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, καθώς και διεθνή συνέδρια και ημερίδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.