Μια από τις μεγαλύτερες εκλογικές ανατροπές στην ιστορία της πόλης αλλά και της Αττικής πέτυχαν ο συνδυασμός “ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ” και ο επικεφαλής της Γιώργος Θωμάκος, που εξελέγη με ποσοστό 51,56% νέος δήμαρχος Κηφισιάς για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Μετά το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής και την διαφορά των 21 ποσοστιαίων μονάδων (46,4% Χιωτάκης – 25,68% Θωμάκος) και τις 6782 ψήφους, όλα έδειχναν ότι εύκολα ή δύσκολα ο νυν Δήμαρχος θα ανανέωνε τη θητεία του για τέταρτη φορά.
Οι ψηφοφόροι όμως είχαν διαφορετική άποψη. Στο ερώτημα που έθεσε ως κυρίαρχο η παράταξη Θωμάκου “την Κυριακή ψηφίζουμε για Δήμαρχο” απάντησαν “Θωμάκος για Δήμαρχος” και μάλιστα σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία ο νυν Δήμαρχος πήρε λιγότερες ψήφους από τον πρώτο γύρο.
Το αποτέλεσμα αποτελεί προσωπική ήττα του Νίκου Χιωτάκη και αντίστοιχα θρίαμβο της πολιτικής και εκλογικής τακτικής του Γιώργου Θωμάκου. Ο νέος Δήμαρος από την πρώτη στιγμή, επικέντρωσε την προσοχή του στην προσέλκυση των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς, χωρίς να αποκλείει συμμαχίες με το χώρο της αριστεράς και κεντροαριστεράς, θεωρώντας ως βασικό του ατού το ότι προέρχεται από τα σπλάχνα της κεντροδεξιάς παράταξης αλλά και στην φθορά Χιωτάκη απο την πολυετή παραμονή του στην εξουσία.
Ο απερχόμενος δήμαρχος, φαίνεται ότι υποτίμησε τις εκλογές, καλλιέργησε από την αρχή ένα άχρωμο, “ανεξάρτητο” κομματικό και πολιτικό προφίλ, προσανατολίστηκε στην άνευ αρχών μεταγραφή τοπικών παραγόντων, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης (ακόμα και πολιτικών του αντιπάλων) με βασικό κριτήριο την προσωπική εκλογική απήχηση. Αυτό φαίνεται ότι απέδωσε μόνο στον α’ γύρο, αλλά στον δεύτερο αποδείχτηκε μπούμερανγκ.
Στο δεύτερο γύρο, εκ του αποτελέσματος κρίνεται, ότι κυριάρχησε το αίτημα αλλαγής δημάρχου και απαλλαγής από το “κατεστημένο” Χιωτάκη, το οποίο επηρέασε τους ψηφοφόρους σχεδόν όλων των επιλαχόντων συνδυασμών και κυρίως την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, η οποία αν και δεν πήρε ανοιχτά θέση υπέρ Θωμάκου, στην ανακοίνωση της υπενθύμισε το κοινό προγραμματικό πλαίσιο που είχαν συμφωνήσει οι δύο παρατάξεις, αλλά και την ανάγκη αλλαγής στην διοίκηση του Δήμου.
Η δήλωση Νίκου Χιωτάκη για το αποτέλεσμα των εκλογών
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Ν.Χιωτάκης μετά το θρίλερ της Κυριακής και περίπου στις 11.30 εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
” Οι δημότες της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης επέλεξαν για επόμενο Δήμαρχο τον κ. Γιώργο Θωμάκο και τους συνεργάτες του.Σεβόμαστε την ετυμηγορία τους και ευχόμαστε στον κ. Γιώργο Θωμάκο καλή επιτυχία. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους υποψήφιους Δημοτικούς και Τοπικούς συμβούλους του συνδυασμού «Σίγουρα Βήματα», τους συνεργάτες μου, τους εθελοντές και όλους όσοι μας ακολούθησαν στον προεκλογικό αγώνα. Ο Νίκος Χιωτάκης επικοινώνησε πριν από λίγη ώρα τηλεφωνικά με τον κ. Γιώργο Θωμάκο και τον συνεχάρη για το εκλογικό αποτέλεσμα”.
ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στα εκλογικά κέντρα της «Δύναμης Ελπίδας» βρέθηκε ο Γιώργος Θωμάκος αμέσως μετά την εκλογή του στο δημαρχιακό αξίωμα προκειμένου να ευχαριστήσει τους πολίτες.
Η “Δύναμη Ελπίδας” έγινε “Δύναμη Νίκης” για τον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς. Ο συνδυασμό μας, συγκέντρωσε ποσοστό 51,57% και ο Γιώργος Θωμάκος, εξελέγηνέος Δήμαρχος Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο κ.Θωμάκος αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, την Κυριακή το βράδυ, βρέθηκε στο εκλογικό κέντρο της Κηφισιάς προκειμένου να ευχαριστήσει από κοντά τους πολίτες .“Μοιάζει με παραμύθι, ειδικά για όσους και όσες από εσάς δεν ξέρουν πώς ακριβώς ξεκινήσαμε. Ξεκινήσαμε κυριολεκτικά από το μηδέν, χωρίς μέσα, με την ελπίδα και με την πίστη στις αρχές που έχει ανάγκη η πόλη, αλλά και με την πίστη στον Θεό. Και τα καταφέραμε. Θα δείτε τα επόμενα χρόνια, τι σημαίνει ανεξάρτητη διοίκηση. Είχε φτάσει η ώρα της ανανέωσης, δώσαμε την ελπίδα στον πρώτο γύρο και στη συνέχεια μας αγκαλιάσατε όλοι. Σήμερα η νίκη αφιερώνεται σε όλη την πόλη”.
Πλήθος κόσμου, δήλωσε με την παρουσία του την δίψα του για ποιοτική ανανέωση. Από τον πλευρά του ο νέος Δήμαρχος έδωσε το στίγμα της Νέας Ανεξάρτητης Διοίκησης: «Η νίκη μας, ήταν γνήσια νίκη της ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης. Πάνω απ’ όλα θα υπερασπίσουμε και θα αναδείξουμε τα άυλα. Άλλωστε, δεν είναι εποχή για πολλά υλικά. Επίσης, θα υποστηρίξουμε την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης. Θα αναδειχθεί η Κηφισιά του πολιτισμού, του νέου δημόσιου ήθους. Δεν θα επιτρέψουμε από τον Σεπτέμβριο να υπάρχει καμία σκιά στην εικόνα του Δήμου, θα αστράψει ο τόπος».
O κ. Θωμάκος κλείνοντας την σύντομη ομιλία του τόνισε «Ένα μεγάλο ευχαριστώ πρώτα απ’ όλα στους ελάχιστους, στους μετρημένους στο ένα χέρι, που πίστεψαν πριν ένα χρόνο. Εκείνοι ξέρουν καλά. Στη συνέχεια στους 88 ηρωικούς υποψηφίους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους που πολλοί από αυτούς ρίσκαραν και σήμερα νιώθω διπλή χαρά για τη δικαίωσή τους. Σε όλες και όλους τους εθελοντές και τους εκλογικούς μας αντιπροσώπους. Βεβαίως, στην οικογένειά μου και στη σύζυγό μου, αλλά και στον διευθυντή του συνδυασμού μας, τον ακούραστο Θεόδωρο Τριανταφύλλου. Θα είμαι ο Γιώργος, δεν θέλω τίτλους και πρωτόκολλα. Θα έχουμε άμεση επαφή και η σχέση μας θα βασίζεται στην ευθύτητα, την εντιμότητα και την ειλικρίνεια. Σας ευχαριστώ όλους».
Το βράδυ της μεγάλης νίκης του συνδυασμού “Δύναμης Ελπίδας” ο Γιώργος Θωμάκος βρέθηκε και στο εκλογικό κέντρο της Νέας Ερυθραίας τονίζοντας στους συγκεντρωμένους πολίτες πως ποτέ ξανά δεν θα νοιώσουν ξεκομμένοι από το ενιαίο Δήμο μας.
“Θέλω να ευχαριστήσω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, εκ μέρους του Συνδυασμού «Δύναμη Ελπίδας- Συμμαχία Πολιτών Κηφισιάς Νέας Ερυθραίας Εκάλης» όλους εσάς για το μεγάλο αγώνα που δώσατε μαζί μας, για την τιμή που μας κάνατε και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε, η οποία εκφράστηκε με την μεγάλη εκλογική νίκη μας στις δημοτικές εκλογές. Θα αφοσιωθούμε και στην Νέα Ερυθραία. Ήρθε η ώρα της ανανέωσης, με μια πλατιά κοινωνική συμμαχία”.
Να σημειώσουμε πως ο κόσμος δεν ήθελε με τίποτα να αποχωρήσει. Ήθελε να μείνει δίπλα στο νέο Δήμαρχο, να του σφίξει το χέρι και να μιλήσει μαζί του.