Ο «Καλλικράτης» στην «εντατική» και τα δημοτικά τέλη στα ύψη για την επιβίωση της αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του νέου μνημονίου 2012-2015, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση


Μετά την Ανάσταση έρχεται ο νέος «Γολγοθάς» για τους δήμους και τους δημότες, στο πλαίσιο του νέου μνημονίου 2012-2015. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που εξήγγειλε η κυβέρνηση και περιλαμβάνει μέτρα για την εξοικονόμηση 26 δισ. ευρώ έως το 2015 -3 δισ. ευρώ για φέτος για κινδύνους και αποκλίσεις που ήδη υπάρχουν-, δεν αφήνει ανέπαφους τους δήμους, καθώς προβλέπει «αύξηση εσόδων των ΟΤΑ από ίδιους πόρους». Τουτέστιν, αυξήσεις σε τέλη, δικαιώματα και άλλα έσοδα των δήμων, «λόγω της ενοποίησης των Οργανισμών και την εκμετάλλευση οικονομικών κλίμακας στον εισπρακτικό μηχανισμό», όπως επακριβώς αναφέρεται. Ταυτόχρονα προβλέπεται και «αύξηση της συμμόρφωσης στις υποχρεώσεις προς ΟΤΑ, μέσω της υποχρέωσης έκδοσης δημοτικής ενημερότητας».
Με αυτόν τον «κομψό» τρόπο η κυβέρνηση πάει να «χρυσώσει το χάπι» στην αυτοδιοίκηση, εξαγγέλλοντας στην ουσία και νέες περικοπές σε πιστώσεις και χρηματοδοτήσεις από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»; Φυσικά οι δημότες και οι επαγγελματίες που θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και αν στο παρελθόν οι αυξήσεις σε δημοτικά τέλη χρειάζονταν και τυπική αιτιολόγηση (π.χ. δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τα όρια του πληθωρισμού), με τις παραπάνω ρυθμίσεις σπρώχνονται ουσιαστικά οι δήμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις με το ζόρι. Είναι σίγουρο πως αρκετοί δήμαρχοι θα αντιδράσουν, αναλογιζόμενοι και το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης, και, μάλιστα, σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά πλήττονται ιδιαίτερα λόγω οικονομικής κρίσης και διογκούμενης ανεργίας.
Την ίδια στιγμή αποτελεί κοινό μυστικό μεταξύ των αιρετών πως ο «Καλλικράτης» βρίσκεται στην «εντατική», με πολλαπλές καθυστερήσεις και υποτροπή λόγω μνημονίου, κενά λόγω υποχρηματοδότησης, δυσβάσταχτα χρέη, σύγχυση αρμοδιοτήτων, οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα, αγκυλώσεις λόγω γραφειοκρατίας και βηματισμό χελώνας.
Το χρέος-μαμούθ των δήμων πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ και πιέζει ασφυκτικά τη λειτουργία τους, με την ίδια την ΚΕΔΚΕ να έχει αποφασίσει μετά το Πάσχα 24ωρο κλείσιμο όλων των δήμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.