Παρακολούθησα προσεκτικά το ετήσιο τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. θα αναφέρω, χωρίς λεπτομέρειες, ορισμένα σημεία.Πρώτη θετική διαπίστωση. Έγινε κατανοητή, αν και τα ερωτηματικά είναι πολλά, η επιτακτική ανάγκη για την επιτυχία του «Προγράμματος Καλλικράτης»,της Διοικητικής και Αυτοδιοικητικής Μεταρρύθμισης. Το 2010 πρέπει να αποτελέσει χρόνο σταθμό για τους Ο.Τ.Α. Επιχειρείται επαναθεμελίωση της αυτοδιοίκησης , με δημιουργία αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης, συνενώσεις δήμων κτλ. Προβλέπεται η απόκτηση αναβαθμισμένου, πρωταγωνιστικού ρόλου από αυτούς, με εκχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στους τομείς της Κοινωνικής πολιτικής, του Περιβάλλοντος, της Οικονομίας, της Διοίκησης. Έχει ξεκινήσει ο διάλογος η Δημόσια Διαβούλευση και ελπίζω να ακουστούν, να αξιολογηθούν σωστά, να ληφθούν υπόψη, οι προτάσεις των ενεργών πολιτών, των αρμοδίων φορέων, ώστε να συμβάλλουν θετικά με υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε αυτό το εγχείρημα, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες (πολύ ενημερωτική η συζήτηση της Δευτέρας, στη Ν. Ερυθραία).
Τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτή τη δομική αλλαγή είναι ποικίλα, πρωτόγνωρα (πληθυσμιακά, οικονομικά, κοινωνικά, γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτιστικά, χωροταξικά περιβαλλοντικά, λειτουργικά, γραφειοκρατικά κ.α). Το «πρόγραμμα Καλλικράτης» από τις σημαντικές παρεμβάσεις της μεταπολίτευσης, όπως παρουσιάζεται δεν έχει προς το παρόν, ολοκληρωμένη μορφή, απορίες διάφορες , ζητούν πειστικές απαντήσεις, αποσαφηνίσεις των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης η θεωρία πάντα πόρρω απέχει από τη πράξη. Αυτό το πρόγραμμα θα έχει κάποια τύχη, αν υλοποιηθεί, αν αξιοποιηθεί από κατάλληλο, άφθαρτο, ελεγχόμενο, πολιτικό προσωπικό! Στόχος είναι να διασφαλιστούν, η ποιότητα, η «χαμένη τιμή της αυτοδιοίκησης», η διαφάνεια στις δημοτικές δράσεις, η εύρυθμη λειτουργία της διευρυμένης αυτοδοικητικής μηχανής με περιορισμένο ?πραγματικά- αριθμό ικανών αιρετών, εκπαιδευμένων στελεχών και με την ενεργή κατά το δυνατόν, συμμετοχή του πολίτη. Ουτοπία…;
Αδιαμφισβήτητο είναι, ότι πρέπει να αλλάξει, εκ βάθρων, η υφιστάμενη απαράδεκτη κατάσταση, στη Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση της πατρίδας μας. Είναι μονόδρομος…!
Δεύτερη αρνητική διαπίστωση.
Ομιλητές διάφοροι, ανέβαιναν στο βήμα διαμαρτύρονταν για τα…άδεια ταμεία των Δήμων τους.. .δεν παρατηρούσαν όμως, ότι «αγόρευαν» σε μία σχεδόν άδεια αίθουσα, σε κενές καρέκλες. Κανένας δεν παρακολουθούσε, δεν πρόσεχε, φασαρία και ενοχλητικός θόρυβος παντού. Γιατι;  Διότι εκατοντάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, βρίσκονταν μόλις ένα-δύο μέτρα-σε απόσταση αναπνοής- έξω από την αίθουσα και μιλούσαν, σχολίαζαν, γελούσαν στα διάφορα «πηγαδάκια», αδιαφορώντας κυριολεκτικά για τους συναδέλφους τους ομιλητές οι οποίοι κάτι προσπαθούσαν να ανακοινώσουν… και η αποθέωση! Κατά τις 2μμ έσπευσαν να γευματίσουν! Αφήνοντας κάποιους ελάχιστους πιστούς, να μιλούν συγκροτημένα-εν τη ερήμω- για μαρτυρικές πόλεις (Δίστομο, Καλάβρυτα), για τις γερμανικές κατοχικές αποζημιώσεις (ποτέ δεν δόθηκαν), για τις ιδιαιτερότητες των κοινοτήτων ορεινών περιοχών, τα ακριτικά νησιά με τις άγονες γραμμές Φευ! Θα… «γυρίσει κάποτε ο ήλιος» σε αυτή την όμορφη χώρα, την Ελλάδα μας; Αξίζει.!
Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα το «πρόγραμμα  Καλλικράτης» σύντομα θα ψηφιστεί, η νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα δοκιμαστεί στη πράξη το 2011, τότε θα φανούν ανάγλυφα, τα θετικά αλλά και τα αδύναμα, τα ανεφάρμοστα σημεία..
Εμείς όμως οι πολίτες, ας αναλάβουμε τώρα τις ευθύνες που μας αναλογούν. Να μην ανεχθούμε πλέον, κάποιοι άλλοι να αποφασίζουν πάντα…για το καλό μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.