239-polites-klima.jpg

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής στις 8 Δεκέμβρη και την παναττική συγκέντρωση που διοργάνωσαν στο Σύνταγμα συνεργαζόμενοι φορείς και κινήματα πόλης, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συλλογικότητες, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και ενεργοί πολίτες, καταθέτουμε μια δέσμη μέτρων σε τοπικό επίπεδο που πιστεύουμε ότι συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.
1. Προστασία αστικού και περιαστικού πρασίνου εντός των ορίων του Δήμου.
α) Αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στο δάσος της Καστρίτσας και στο κομμάτι που εφάπτεται στην Εθνική Οδό. Εξάντληση όλων των νομικών δυνατοτήτων για την άρση των αποχαρακτηρισμών δασικών εκτάσεων και την αξιοποίηση του τεκμήριου κυριότητας του δημοσίου στις δασικές εκτάσεις.
β) Καμία επέκταση του σχεδίου πόλης
γ) Εξασφάλιση μέσα από το νέο ΓΠΣ ότι το κομμάτι που εφάπτεται στην Εθνική οδό δεν θα έχει εμπορικές υπερτοπικές χρήσεις και θα ενταχθεί σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου.
δ) Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με το ΤΑΠ ΟΤΕ με αφορμή το νέο Γ.Π.Σ. για την απόδοση στο Δήμο του μεγαλύτερου μέρους του δάσους Ζαφειρίου.
ε) Επιχειρησιακό σχέδιο πυροπροστασίας του δάσους της Καστρίτσας. Δημιουργία ομάδας εθελοντών.
στ) Προστασία και αύξηση του πράσινου της περιοχής του Κηφισσού
ζ) Προστασία του χαρακτήρα της ρεματιάς Κοντοχρήστου καθαρισμός του από τα μπάζα και τα σκουπίδια .
2. Καταγραφή των ελεύθερων και δημόσιων χώρων, παρεμπόδιση κάθε είδους δόμησής τους και εξέταση της δυνατότητας να πρασινίσουν ώστε να δημιουργηθεί αστικό δίκτυο ζωνών πρασίνου για την μείωση της θερμοκρασίας.
3. Μέτρα για τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
α) Δημοτική συγκοινωνία τα δρομολόγια της οποίας να οργανωθούν με βάση μελέτη για το πώς θα καλύπτει το μέγιστο ποσοστό μετακινήσεων εντός Ν. Ερυθραίας (π.χ. από και προς τους χώρους άθλησης)
β) Δίκτυο πεζοδρόμων από τα όρια του Δήμου έως την αγορά.
γ) Διαδημοτική συνεργασία για την ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς
4. Επανεξέταση των υλικών που υπάρχουν σε δρόμους, πεζοδρόμια πλατείες και σταδιακή αντικατάστασή τους με ψυχρά υλικά όπου χρειάζεται.
5. Εξέταση της δυνατότητας εφαρμογής σε τοπικό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ενεργειακή ποιότητα των κτηρίων σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (π.χ. με σύστημα κινήτρων σε πρώτη φάση).
6. Ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων σύμφωνα με τον ν. 2939/2001
Σε πρώτη φάση αυτό σημαίνει : Ορθολογική αναδιοργάνωση του συστήματος των μπλε κάδων, εφαρμογή του οικιακού κόμποστ πιλοτικά με την χορήγηση κατάλληλων κάδων σε όσους κατοίκους ενδιαφέρονται.

Προηγούμενο άρθροΧορός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από «άφαντες» επιχορηγήσεις
Επόμενο άρθροΔιακοπή εργασιών επικάλυψης του ρέματος Κοντοχρήστου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.