Γράφει η  Εμμανουέλλα Καρακιόζογλου, μαθήτρια στο Λύκειο Ν. Ερυθραίας

Από τους αρχαίους χρόνους το όνειρο ήταν πρόκληση για τον άνθρωπο δι? αυτό και τους απέδιδε θεϊκή σημασία ή απόκρυφη δύναμη.
Οι άνθρωποι έχουν καταγράψει την ύπαρξη των ονείρων από το 4000π.χ, ενώ ο πρώτος ονειροκρίτης γράφτηκε στην αρχαία Αίγυπτο το 1350 π.χ. αναφέροντας πως τα όνειρα τα στέλνει μια θεϊκή δύναμη εν ονόματι Bes.
Στην αρχαία Ελλάδα τα όνειρα τα έστελνε ο Δίας μέσω του Μορφέα. Ο Μορφέας ήταν ένας από τους χίλιους(!) γιούς του θεού Ύπνου και της θεάς Νυξ, όπως αναφέρει ο Ησίοδος στην θεογονία. Ο Μορφέας εμφανιζόταν  σε όλα τα όνειρα των ανθρώπων απλά με διαφορετική μορφή. Τον 4ο αιώνα π.χ. ο Αντίφωνως γράφει το πρώτο βιβλίο που αναφέρει τα όνειρα ως κάτι φυσικό και όχι «μαγικό» ή θεϊκό, αργότερα πολλοί ασχολήθηκαν με την προέλευση των ονείρων όπως ο Πλάτωνας, ο Δημόκριτος. Ο  Ιπποκράτης όμως έκανε την πιο ενδιαφέρουσα προσέγγιση? Ανέφερε πως τα όνειρα δεν είναι ποτέ λογικά γιατί αντιπροσωπεύουν μια διαφορετική πραγματικότητα στην οποία μας δείχνουν κάποια οργανική ασθένεια που υπάρχει στο σώμα μας. Από εκεί και μετά κάθε μέρα είχε επισκέψεις από ανθρώπους που ήθελαν να του πουν τα όνειρα τους ώστε να γίνουν καλά! Και έτσι ξεκίνησε ένα κομμάτι της εναλλακτικής θεραπευτικής που υπάρχει ως σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.