ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΑΝΤΙΞΗ

Τώρα που έφτασε το φθινόπωρο και σε λίγο τα σχολεία ανοίγουν, ακούμε αρκετούς συνανθρώπους μας, γονείς κατά βάση, που εκφράζουν παράπονα για την παιδεία. Αλλαγές επί αλλαγών στην ύλη των μαθημάτων, στον τρόπο διδασκαλίας, στη διεξαγωγή των εξετάσεων κ.λπ. και οι πειραματισμοί συνεχίζονται.
Πιστεύω όμως ότι το παράπονο όλων μας, εστιάζεται στο ότι εμείς οι γονείς θέλουμε η εκπαίδευση των παιδιών μας να μην είναι απορρόφηση κάποιων γνώσεων και μάλιστα με τρόπο «παπαγαλιστί» αλλά ένας συνδυασμός της γνώσης και της καλλιέργειας της ψυχής των παιδιών μας.
Γιατί για μας σχολείο σημαίνει δυο πράγματα.
Μόρφωση, δηλαδή, απόκτηση γνώσεων αλλά και παιδεία, δηλαδή, καλλιέργεια όσον αφορά στη συμπεριφορά τους.
Κακή αίσθηση μας προκαλεί να συναντάμε ανθρώπους (γιατρούς, δικηγόρους, δασκάλους, καθηγητές) που θεωρούνται ότι είναι μορφωμένοι και η συμπεριφορά τους πρέπει να στηρίζεται σε μια σειρά αρχών και όμως μας απογοητεύουν, γιατί ουσιαστικά τους λείπει η παιδεία. Δυστυχώς, πολλοί είναι αυτοί που παρά την μόρφωσή τους δεν απέκτησαν ποτέ παιδεία.
Σε λίγες μέρες θα αρχίσει νέα σχολική χρονιά. Ποιο είναι το ζητούμενο για μας τους γονείς; Να αποστηθίσουν τα παιδιά κάποιες γνώσεις; Ή παράλληλα να καλλιεργήσουν το χαρακτήρα τους, την αξιοπρέπεια, την επικοινωνία και την αυτοπροστασία τους από τους κινδύνους που υπάρχουν παντού;
Αγαπητοί μου φίλοι, πιστεύω ότι η ευθύνη των δασκάλων σε όλα τα επίπεδα είναι τεράστια. Είναι οι άνθρωποι που μπορούν να πλάσουν χαρακτήρες και αυτά τα παιδιά θα διαμορφώσουν τη δομή της κοινωνίας τις επόμενες γενιές.
Η γνώση της τεχνολογίας για την κάλυψη των επαγγελματικών απαιτήσεων στην εποχή μας είναι απαραίτητες αλλά χωρίς παιδεία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.
Ας ευχηθούμε λοιπόν, η Πολιτεία να στοχεύσει μαζί με τη μόρφωση των παιδιών και σε άλλες ανθρώπινες αξίες που τις θεωρώ απαραίτητες για κάθε άνθρωπο.
ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΉ ΧΡΟΝΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.