251-basteas.jpgΠέρα για πέρα ορθή η αντίδραση των κατοίκων των δήμων της Βόρειας και Βορειοανατολικής Αττικής κατά της επιβολής διοδίων στις εισόδους των κόμβων που συνδέουν τις πόλεις τους με το εθνικό δίκτυο.  Είναι απαράδεκτο να χρειάζεται να πληρώνεις καθημερινά προκειμένου να μπαινοβγαίνεις στην πόλη σου, για ένα έργο το οποίο δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων, αλλά αντίθετα θα τα επιδεινώσει αφού η επιβολή διοδίων στους κόμβους με την Εθνική οδό θα αυξήσει την εσωτερική κυκλοφορία των ΙΧ και θα επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο εσωτερικό δίκτυο των δήμων.
Είναι απαράδεκτο να επιβάλλεται πρόσθετη έμμεση φορολογία, η οποία επιβαρύνει όλους, ανεξάρτητα εισοδήματος, για δημόσια έργα τα οποία πρέπει να χρηματοδοτούνται από τις δημόσιες επενδύσεις.
Είναι, τέλος, απαράδεκτο να επιβάλλονται διόδια σε τοπικούς κόμβους όχι γιατί το επιβάλλουν οι τοπικές ανάγκες και συνθήκες (τοπικό όφελος) αλλά οι ανάγκες χρηματοδότησης της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας. Είναι σκανδαλώδες να προβλέπεται η επιβολή των διοδίων όχι από την σχετική νομοθετική ρύθμιση, αλλά από τη σύμβαση ανάθεσης του έργου στον ιδιώτη κατασκευαστή. Δηλαδή γα τα διόδια αποφασίζει ο ιδιώτης κατασκευαστής και όχι η Βουλή.
Η αντίδραση των κατοίκων είναι σωστή και επιβεβλημένη, αλλά δεν αρκεί.
Οι διεκδικήσεις δήμων και δημοτών πρέπει να συγκεντρωθούν στην υλοποίηση έργων βελτίωσης των υποδομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σταθερής τροχιάς (μετρό, προαστιακός) και λεωφορειακών γραμμών, που θα συνδέουν τους δήμους τόσο μεταξύ τους όσο και με τους σταθμούς του μετρό και του προαστιακού.
Αν στην περιοχή βόρεια της Αθήνας (από Κηφισιά μέχρι Αγ. Στέφανο) υπήρξε επαρκής υποδομή σε μέσα μαζικής μεταφοράς, έτσι ώστε η χρήση του Ι.Χ. να καθίσταται περιττή, τότε η χρήση των Ι.Χ. θα μπορούσε να αποθαρρυνθεί με την επιβολή διοδίων, των οποίων όμως τα έσοδα δεν θα πήγαιναν για τη βελτίωση των αυτοκινητοδρόμων αλλά για την παραπέρα ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Το Ι.Χ. ρυπαίνει πολλαπλά και πληγώνει το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον.
Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα με την αλόγιστη και χωρίς σχέδιο ανάπτυξη αυτοκινητοδρόμων στο λεκανοπέδιο, οδηγεί στην αύξηση της κυκλοφορίας των Ι.Χ., τα οποία στη συνέχεια ζητούν περισσότερους αυτοκινητόδρομους, οι οποίοι και πάλι φέρνουν περισσότερα Ι.Χ. σε ένα φαύλο κύκλο ενάντια σε κάθε επιστημονική λογική, με κερδισμένους τους μεγαλοεργολάβους και την αυτοκινητοβιομηχανία και χαμένο το περιβάλλον.
Η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και η αγορά Ι.Χ αποτέλεσε κυρίαρχο χαρακτηριστικό του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθήθηκε μεταπολεμικά στο κόσμο και στη χώρα μας, ειδικότερα μετά την δεκαετία του 80.
Τα αδιέξοδα αυτού του μοντέλου τα ζούμε έντονα τελευταία τόσο με την οικονομική κρίση όσο και με την καταστροφή του περιβάλλοντος με την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οι δήμοι και οι δημότες πρέπει να ξαναδούμε το μοντέλο ανάπτυξης των πόλεών μας.
Ο δημόσιος χώρος και το φυσικό περιβάλλον δεν αντέχει άλλη λαμαρίνα και άλλο καυσαέριο
Ελπίζουμε την επόμενη φορά μια συγκέντρωση ανάλογη με αυτή του Αγ. Στεφάνου να ζητήσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ σταθμό του προαστιακού στο ύψος της Εθνικής στο Κρυονέρι, πύκνωση των δρομολογίων του προαστιακού, επίσπευση της επέκτασης του ηλεκτρικού μέχρι των Άγιο Στέφανο, τοπική συγκοινωνία.
Ελπίζουμε σε αυτή τη συγκέντρωση να κληθούν και οι κάτοικοι της Νέας Ερυθραίας, τους οποίους η δημοτική τους αρχή ξέχασε να ειδοποιήσει για την συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής.
Η αφηρημένη…

Προηγούμενο άρθροΣε «πακέτο» τα όνειρα των παιδιών
Επόμενο άρθροΈνα καλό βιβλίο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.