ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Μουστακλής, Οπρόπουλος, Τσαρούχας, Ελής, Παναγούλης Σ αυτό το προσκλητήριο είναι όλοι τους παρόντες!Σαράντα δύο χρόνια μετά δεν ξεχνάμε! Οφείλουμε να μην ξεχνάμε, μας το ζητούν οι νεκροί μας, όχι για εκδίκηση αλλά για γνώση. Αναπάντητο μένει στο μυαλό μας ένα γιατί. Γιατί έπρεπε να πέσει αυτή η κατάρα πάνω στην Ελλάδα! Τι, ποιος ή ποιοι είναι οι υπεύθυνοι;
«Γιατί ο πολιτικός κόσμος της χώρας δεν κατάφερε να προστατεύσει τη δημοκρατία και να αποτρέψει τη δικτατορία των συνταγματαρχών;»  Είχα θέσει το ερώτημα στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τελευταίο αρχηγό της ΕΡΕ και Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης που ανέτρεψε η χούντα. Μου απήντησε με ειλικρίνεια: Εγώ επέμενα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Σ αυτή τη θέση, όμως ήμουν τραγικά μόνος. Κανείς στο κόμμα δεν ήθελε τις εκλογές. Άλλωστε δεν ήλεγχα το κόμμα. Κορυφαία στελέχη πηγαινοέρχονταν στο Παρίσι και συζητούσαν με τον Κωνστ. Καραμανλή » Αυτά γράφει σε άρθρο του στην Ελευθεροτυπία ο δημοσιογράφος Βίκτωρας Νέτας.
Πιο κάτω γράφει: «Έγιναν προσπάθειες από ερευνητές και δημοσιογράφους για να αποκαλυφθεί με στοιχεία ο βαθμός συμμετοχής των αμερικανικών υπηρεσιών στην επιβολή της δικτατορίας, οι οποίες και απέδωσαν. Συστηματικό αγώνα έκανε ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 1967 διέφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Ουάσιγκτον.
Ανακάλυψε ο Δημητρακόπουλος ότι το Φεβρουάριο του 1967 ο Κωνστ. Καραμανλής συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον απόστρατο Πτέραρχο Λόρις Νόρσταντ. Με τον οποίο συζήτησε την ιδέα στρατιωτικής λύσης στην Ελλάδα .
Ο Καραμανλής  του πρότεινε να εισηγηθεί μια στρατιωτική λύση του ελληνικού προβλήματος, υπό την ηγεσία του ιδίου. Αυτή η πρόταση είχε πολλές συνέπειες, γιατί αφαίρεσε από το συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ τον τελευταίο ηθικό ενδοιασμό που μπορεί να έχει για Χούντα στην Ελλάδα, ο ίδιος ο Καραμανλής, ο αρχηγός της Ελληνικής Δεξιάς, τους έλεγε να κάνουν δικτατορία».
Και συνεχίζει διαπιστώνοντας ότι στις σελίδες του «Αρχείου» του Κωνσταντίνου Καραμανλή «δημοσιεύονται οι επιστολές που αντήλλαξαν ο Κωνστ. Τσάτσος με τον Κωνστ. Καραμανλή, όπου καθαρά γίνεται λόγος το 1966 και τις αρχές του 1977 για λύση δικτατορίας.
Σε μακρά επιστολή του προς τον Κωνστ. Τσάτσο, ο Κωνστ. Καραμανλής έγραψε στις 10 Μαίου το 1966: Χωρίς να σχολιάσω τα όσα απερίγραπτα συνέβησαν από τριετίας εις τον τόπον μας και τα οποία αποτελούν σαφή συμπτώματα εθνικής κρίσεως, θα συνεβούλευα εις γενικάς γραμμάς  να σχηματιστεί κυβέρνηση από ικανά και κατάλληλα δια την περίπτωσιν πρόσωπα, η οποία θα εξουσιοδοτηθεί από την Βουλή ή, της Βουλής αρνουμένης, από τον Βασιλέα, όπως ασκούσα εκτάκτους εξουσίας και εντός ευλόγου χρόνου : 1) προβεί εις τολμηράν αναθεώρησιν του Συντάγματος ». Απαντώντας στην επιστολή αυτή ο Κωνσταντίνος Τσάτσος έγραφε μεταξύ των άλλων : «Πρώτον, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, εισηγούμεθα  (λέω «γούμεθα», διότι ασπάζομαι μαζί με μυριάδες άλλους ανεπιφύλακτα τις σκέψεις σου). Εισηγούμεθα, λοιπόν, παρεκτροπήν από το πολίτευμα και μίαν προσωρινήν δικτατορίαν ίσως εντός έτους. Προς αυτήν την κατεύθυνσιν πρέπει να δουλευθεί από εκείνους που θα επωμιστούν την παρεκτροπήν και θα την κυρώσουν δι ενός δημοψηφίσματος. Δικτατορίες χωρίς ονοματισμένο δικτάτορα δεν κουβεντιάζονται».
Σε απάντησή του ο Κ. Καραμανλής γράφει : «Η πείρα μου με έπεισε ότι δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί δημοκρατικά ο τόπος μας, αν δεν γίνουν βαθιές αλλαγές στην εθνική μας ζωή. Αν γυρίσω χωρίς αυτές ή θα φύγω και πάλι ή θα καταλήξω σε δικτατορία».
Τελειώνοντας ο Β. Νέτας γράφει: «Η αποστασία του 1965 που ανέτρεψε την Κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, άφησε απροστάτευτη τη Δημοκρατία. Το παλάτι, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο κύριος κορμός της Δεξιάς με εξαίρεση τον Παναγ. Κανελλόπουλο η Ουάσιγκτον, το  παρακράτος, δεν ήθελαν προσφυγή σε εκλογές αλλά λύση δικτατορίας. Τον βασιλιά με τους στρατηγούς τον πρόλαβαν οι συνταγματάρχες. Αυτή είναι η αλήθεια και είναι γνωστή».
Σ αυτό το σημείο δεν αντέχω να μην αναφερθώ σε ένα έγγραφο της CIA,εκείνης της εποχής, που ανακάλυψε ο ιστορικός κ. Δράϊνας στη βιβλιοθήκη του Λίντον Τζόνσον που θα περιλαμβάνεται στο βιβλίο του για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.
Το έγγραφο ανατρέπει την επιχειρηματολογία του Κ. Μητσοτάκη για την «αποστασία» και τις ευθύνες του και του αποδεικνύει ακριβώς τα αντίθετα από όσα ο ίδιος υποστηρίζει.
Επιτρέψτε μου να παραθέσω μερικά αποσπάσματα από αυτό το έγγραφο της CIA που ως θέμα έχει : «Σχέδια του Βασιλέως Κωνσταντίνου να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον Πρωθυπουργό Παπανδρέου».
Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος σχεδιάζει να ασκήσει πίεση, χωρίς όμως να απαιτήσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου να παραιτηθεί στο εγγύς μέλλον, πιθανόν περί τα τέλη Φεβρουαρίου 1965 ..
Ο βασιλεύς πιστεύει ότι η κίνηση της κυβερνήσεως προς τα Αριστερά και η εμφανής άνοδος των αριστερών δραστηριοτήτων είναι επικίνδυνες εξελίξεις και ότι μια προληπτική ενέργεια πρέπει να ξεκινήσει τώρα.
Ως διάδοχο του Παπανδρέου, ο βασιλεύς φαίνεται να έχει αποφασίσει υπέρ του νυν Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως Στέφανου Στεφανόπουλου, από τον οποίον εζήτησε να βολιδοσκοπήσει κύρια στελέχη της Ενώσεως Κέντρου και της ΕΡΕ
Τα σχέδια του βασιλέως να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον Παπανδρέου περιλαμβάνουν μια σειρά επιθέσεων εναντίον του Πρωθυπουργού και του υιού του Ανδρέα, μέσω του Πάνου Κόκκα, ο οποίος εδήλωσε, ότι συμφωνεί να λάβει θέση εναντίον του Παπανδρέου εφόσον ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναλάβει ως υπουργός Συντονισμού, ή ως αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως επί οικονομικών θεμάτων σε μια νέα κυβέρνηση. Τις λεπτομέρειες επεξεργάζονται ήδη μεταξύ τους ο βασιλεύς και ο Κόκκας .
Ο βασιλεύς ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να μη γίνουν ενέργειες εις τα Ηνωμένα Έθνη ή αλλού, επιδιώκοντας τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, αφού μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να αυξήσει τη λαϊκή υποστήριξη για τον Παπανδρέου».
Το έγγραφο έχει ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 1965, έξι μήνες μετά έγινε η αποστασία όπως είχαν προγραμματίσει CIA , Αμερικανοί, ο Θρόνος, η Δεξιά και βέβαια ο Μητσοτάκης. Η συνωμοσία αυτή οδήγησε νομοτελειακά στη Χούντα των συνταγματαρχών και στην εθνική τραγωδία της Κύπρου. Επειδή, ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Αντρέας δεν «συνεμμορφώθησαν  προς τα υποδείξεις» του θρόνου και των Αμερικανών.
Επτά χρόνια και τρείς μήνες έμεινε η Ελλάδα στο γύψο.
Επτά χρόνια και τρείς μήνες  οι Έλληνες στις φυλακές και στις εξορίες.
Επτά χρόνια και τρείς μήνες «η Δημοκρατία στο απόσπασμα».
Επτά χρόνια και τρείς μήνες, ένας λαός κυβερνήθηκε από γελοία ανδρείκελα, όργανα των «προστατών» της χώρας, με τη  συνενοχή του θρόνου και αργυρώνητων προδοτών.
Ήρθε η ώρα, αυτοί που είναι πραγματικά υπεύθυνοι για αυτή την τραγωδία και που προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το πέπλο της λήθης και της συγκάλυψης, να δώσουν  μια απάντηση στη μάνα που φώναζε και που ακόμη φωνάζει :
«Ορέστη από το Βόλο
Μαρία από τη Σπάρτη,
γυρεύω τον γυιό μου!
Τα παιδιά που κοιμήθηκαν
κάτω από τα ματωμένα
νύχια των περιστεριών» 1
Οι νέοι που γεννήθηκαν μετά το 1980, διαβάζουν, τις περισσότερες φορές, ακούν και συγκινούνται με τα βασανιστήρια και τις εξορίες που υπέστη μεγάλο μέρος του λαού εκείνη την εποχή, που όλα «τάσκιαζε η φοβέρα», αλλά δεν δακρύζουν. Αντίθετα  εμείς που βιώσαμε το καθεστώς και τις επιπτώσεις του, μας πονάει και δεν συγκινούμεθα απλά, αλλά κλαίμε αληθινά στη θύμηση εκείνης της περιόδου.
Χρέος μας είναι να μην ξεχάσουμε, να μη συγχωρήσουμε!

Σημείωση :
1. Τραγούδι από το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο».

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ μετά την ορκομωσία της Χούντας των Συνταγματαρχών. Πίσω από τον Κωνσταντίνο οι Μακαρέζος και Παττακός. Πρώτος από αριστερά, στη πρώτη σειρά, ο Παπαδόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.