Έκταση 495.000 τ.μ. της Κοινότητας Αφιδνών (Κιούρκα), κοντά στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, εξαιρείται από καθεστώς προστασίας της Πάρνηθας και μετατρέπεται σε Βιομηχανική Επιχειρηματική Περιοχή (ΒΕΠΕ)
Έκταση 495.000 τ.μ. της Κοινότητας Αφιδνών (Κιούρκα), κοντά στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, εξαιρείται από καθεστώς προστασίας της Πάρνηθας και μετατρέπεται σε Βιομηχανική Επιχειρηματική Περιοχή (ΒΕΠΕ)

Δυο χρόνια μετά την μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα, θα περίμενε κανείς έστω και εκ των υστέρων, όλες οι παρεμβάσεις από τη μεριά της Πολιτείας να στοχεύουν στην απόλυτη προστασία και της τελευταίας σπιθαμής των ορεινών όγκων του λεκανοπεδίου. Θα περίμενε κανείς ότι το νομικό πλαίσιο προστασίας τους θα τροποποιούνταν σε πολύ πιο αυστηρή κατεύθυνση. Δυστυχώς όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο κ. Σουφλιάς, είναι αποφασισμένος να  «τσακίσει» κάθε φυσικό εμπόδιο στην διαρκή επέκταση του Αθηναϊκού πολεοδομικού ιστού, είτε πρόκειται για τον Υμηττό (που αναμένεται ζωστεί από παντού με νέους αυτοκινητόδρομους) είτε για δάσος στην Πάρνηθα.
Σε αυτό το πλαίσιο, τον Δεκέμβριο του 2008 εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 40707/2008. Σύμφωνα με το εν λόγω ΠΔ μια έκταση 495.000 τ.μ. της Κοινότητας Αφιδνών (Κιούρκα), κοντά στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, εξαιρείται από καθεστώς προστασίας της Πάρνηθας και μετατρέπεται σε Βιομηχανική Επιχειρηματική Περιοχή (ΒΕΠΕ). Παράλληλα εγκρίθηκε η οικοδόμηση τμήματος της έκτασης 216 στρεμμάτων για τη δημιουργία ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ. Οι ενέργειες αυτές συμπληρώνουν την αλυσίδα παλιών και νέων, «νόμιμων» και παράνομων επιβαρυντικών παρεμβάσεων για το περιβάλλον της Πάρνηθας. Κρίκοι της αλυσίδας είναι π.χ. : η θεσμοθέτηση της ζώνης Ε2, ως ζώνης τουρισμού με νόμο του 2003 (η οποία όμως αμφισβητήθηκε το Νοέμβριο του 2008 με εισήγηση του Σ.τ.Ε. μετά από αίτηση μελών του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών και αναμένουμε την απόφαση της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε. ). Η εξαίρεση με απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Αττικής από την αναδάσωση 62,5 καμένων στρεμμάτων για να δοθούν για την επέκταση του Καζίνο, για την οποία επίσης εκκρεμεί αίτηση ακύρωσης μελών του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών, κ.ο.κ. .

Ποια είναι η ιστορία της «ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ» ;
Το έτος 2000 πάνω από 100 εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών ίδρυσαν την ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Α.Ε. («Πάρκο»). «Όραμά» τους  όπως λένε «η δημιουργία της ελληνικής Silicon Valley», του «σημαντικότερου κόμβου δικτύωσης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια». «Ένα ιδανικό σημείο για κέντρο διανομής, οργάνωσης συνεδρίων, συνάντησης στελεχών και προορισμός υψηλού τουρισμού του τύπου Business & Pleasure».
Το έτος 2002 στόχος των μετόχων της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ είναι η εγκατάσταση του Τεχνολογικού Πάρκου στα Σπάτα. Στη συνέχεια η Πολιτεία με διάταγμα του Φεβρουαρίου του 2003 για την περιοχή των Μεσογείων, χωροθετεί  τεχνολογικό πάρκο στα Σπάτα. Όμως η ιδέα αυτή εγκαταλείπεται πολύ γρήγορα διότι οι επενδυτές ψάχνουν «τζάμπα» γη.
Το έτος 2003 το «όραμα μετακομίζει» στις Αφίδνες, σε χώρο που χρησιμοποιούνταν πριν 30 χρόνια σαν λατομείο αργίλου από την ΑΓΕΤ, αλλά σήμερα αποτελεί  μιαα περιοχή όπου το τοπίο έχει σχεδόν αποκατασταθεί. Η ΑΓΕΤ πουλά στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ  437,113 στρ. προς 7 εκατ. . Δηλαδή 16.000 /στρέμμα..!
Τον Ιανουάριο του 2004 οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ & Ανάπτυξης συμπληρώνουν ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ, προωθώντας σε νομοσχέδιο τροπολογία, που ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την οποία νομοθετούσαν την χωροθέτηση «Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας» (με το όνομα «Τεχνόπολις-Ακρόπολις») στον Ορεινό Όγκο της Πάρνηθας (Φ/Α/19.2./22514/1625 ΦΕΚ Β 1848/13.12.2004). Η κινητοποίηση κατοίκων και φορέων είχε σαν αποτέλεσμα την προσωρινή ματαίωση αυτών των σχεδίων.
Το 2006 το «Πάρκο», δηλαδή η «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕ», ίδρυσε τον Φορέα ΒΕΠΕ, ο οποίος είναι 99,999% θυγατρική του, και είναι κατά νόμο (2545/1997) αρμόδιος να μελετήσει, να χρηματοδοτήσει και να κατασκευάσει τα έργα υποδομής της ΒΕΠΕ. Στη συνέχεια το «Πάρκο» απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να επιλέξει ένα consortium από κατασκευαστικές εταιρίες, τράπεζες, εταιρίες real estate, εταιρίες επενδύσεων, και developers («Κατασκευαστής»), για να υλοποιήσει τόσο τα έργα υποδομής της ΒΕΠΕ, όσο και έργα ανωδομών, από τα οποία 70.000 τ.μ. προορίζονται για τους μετόχους του και τα υπόλοιπα 40.000 θα πουληθούν. Ο «Κατασκευαστής» προβλέπεται να εξαγοράσει τον Φορέα ΒΕΠΕ και να επιδοτηθεί από το κράτος με το 35% του κόστους των έργων υποδομής !
Παράλληλα ο κ. Σουφλιάς ετοίμασε νέο ΠΔ για την Πάρνηθα στο οποίο εξαιρούσε από το καθεστώς προστασίας έκταση 500 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή των Αφιδνών για την κατασκευή τεχνολογικού πάρκου. Ευτυχώς το Ε τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) επιστρέφει στον κ. Σουφλιά το υπό σύνταξη ΠΔ με σημαντικές παρατηρήσεις που αφορούσαν 4 ζητήματα . Το ένα από αυτά τα 4 ζητήματα ήταν η εξαίρεση των 500 στρεμμάτων και τα υπόλοιπα 3 αφορούσαν :
Την προσθήκη κτιρίων συνολικής επιφάνειας 4.000 τετραγωνικών στη Μονή Κλειστών που βρίσκεται σε ζώνη απολύτου προστασίας του εθνικού δρυμού, αλλά το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ είχε εξαιρέσει .
Την δημιουργία κατασκηνώσεων στα μη δασικά τμήματα έκτασης 110 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Μονής Πετράκη.
Τη συγκρότηση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου γιά τη διαχείριση του πρώην βασικού κτήματος Τατοΐου
Το έτος 2007, στο ΠΔ που εκδόθηκε για την Πάρνηθα, έγιναν σεβαστές και οι τέσσερις παρατηρήσεις του ΣτΕ. Ήταν βέβαια ακόμα έντονη ακόμα η μυρωδιά της στάχτης από την μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε 56.000 στρέμματα. Όμως το 2008, που η μνήμη και η ευαισθησία της κοινωνίας άρχισε ν αδυνατίζει, ο κ. Σουφλιάς «ξαναχτύπησε» με το ΠΔ 40707/2008.
Φαίνεται πως η κυβέρνηση επιδεικνύει αξιοθαύμαστες ικανότητες επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά την προστασία διαφόρων business plan, δε συμβαίνει όμως το ίδιο, όσον αφορά την προστασία των πολύπαθων δρυμών και οικοσυστημάτων του λεκανοπεδίου.

Η περιβαλλοντική σημασία της περιοχής όπου προβλέπεται να εγκατασταθεί η «ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ»
Η έκταση στην οποία πρόκειται να δημιουργηθεί η ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ αποτελεί τον μοναδικό αυχένα σύνδεσης μεταξύ των ορεινών όγκων της Πάρνηθας και της Πεντέλης. Έχοντας υψόμετρα μέχρι και 460 μέτρα, αποτελεί φυσικό διάδρομο που διευκολύνει τα ρεύματα ανανέωσης του αέρα του Λεκανοπεδίου Αθηνών. Από αυτόν τον διάδρομο εισέρχονται οι Βόρειοι άνεμοι, που αποτελούν το 65% του συνόλου των ανέμων και πνέουν από τον Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο με κατεύθυνση τον Σαρωνικό Κόλπο, καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα από τους ρύπους και το φωτοχημικό νέφος.
Είναι προφανές ότι αν μέσα στον αυχένα τοποθετηθούν κτίρια συνολικής δόμησης, 110.000 m2, όγκου 495.000 m3 και ύψους έως και 11,00 m θα μειωθεί σημαντικά η επιφάνεια της διατομής του φυσικού αυτού διαδρόμου, και επιπλέον θα ρυπανθεί ακόμα περισσότερο η ατμόσφαιρα, με την προσέλκυση περίπου 4.000 αυτοκινήτων την ημέρα .
Γι αυτόν ακριβώς το λόγο το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ΡΣΑ) (ν.1515/1985 που τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Ν.2730/1999)  χαρακτηρίζει προστατευόμενη περιοχή ολόκληρη την έκταση του ορεινού όγκου της Πάρνηθας (300.000 στρέμματα), μέχρι και τη σύνδεσή του με τον ορεινό όγκο της Πεντέλης, ο οποίος προστατεύεται από το Π.Δ. 26-8-1988 (Φ.Ε.Κ. 755Δ ). Σε αυτά τα 300.000 στρέμματα συμπεριλαμβάνεται η έκταση των 500 στρεμμάτων που παραδίδει ο κ. Σουφλιάς σε business & pleasure.

Μπορούμε να προλάβουμε το έγκλημα ;
Μπορούμε ! Ήδη από το 2004 αντιδρούν κάτοικοι των Αφιδνών μέσα κι από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο. Πρόσφατα 90 πολίτες  κάτοικοι της Ν. Ερυθραίας, Κηφισιάς, Δροσιάς, Αγίου Στεφάνου, Αφιδνών, Διονύσου, μέλη δημοτικών κινήσεων, ορειβατικών συλλόγων,  οικολογικών πολιτιστικών συλλογικοτήτων, πολεοδόμοι, καθηγητές του ΕΜΠ κλπ έχουν προσφύγει κατά του ΠΔ 40707/2008 και δημιούργησαν Ομάδα Πολιτών Κατά της Τεχνόπολης. Μεταξύ των προσφευγόντων είναι από το δήμο μας ο επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Πολιτών Γιάννης Τσαγκάρης και ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Ερυθραιωτών Χαλκιαδάκης Κωστής. Την έντονη αντίδρασή του έχει εκφράσει και ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής. Ήρθε η ώρα να πάρουν θέση οι φορείς, οι Δήμοι και Κοινότητες της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής, αλλά και όλου του λεκανοπεδίου.
Οι πάνω από 120 επιχειρήσεις, σημερινοί μέτοχοι της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ενώθηκαν σε ένα φορέα για να είναι αποτελεσματικές στο κοινό business plan τους. Μήπως πρέπει και οι πολίτες του λεκανοπεδίου να συσπειρωθούμε σε ένα ευρύτερο μέτωπο για να είμαστε αποτελεσματικοί στο δικό μας «action plan» που θα έχει στόχο  να κρατηθεί ζωντανή η ανάσα που μας δίνει το βοριαδάκι που περνάει από τα Κιούρκα.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παραμύθια…Η Αθήνα, η Ελλάδα εξελίσσεται αναπτύσσεται. Πάμε μπροστά.
    Αντίστοιχες ιστορίες μα ς έλεγαν και οι κουμουνιστές όταν υποστήριζαν να μην πάρει η Αθήνα τους ολυμπιακούς αγώνες..Στην ουσία όμως χάρη σε τέτοιες πρωτοβουλίες γινόμαστε σιγά σιγά άνθρωποι..Όσοι το παίζουν φυσιολάτρες ας πάνε στην εξοχή να πάρουν αέρα.Αυτό το έργο δεν έχει καμία σχέση με καταστροφή φύσης αλλά με ανάπτυξη , εξέλιξη και πρόοδο.

  2. H Aθήνα και η Ελλάδα αναπτύσσεται, αλλά το πράσινο εξαφανίζεται. Και σε λίγο και το οξυγόνο. Μετά τους Ολυμπιακούς έγινε αυτό που είχε προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ (μόνος αντίθετος στην ανάληψη των Ολυμπιακών, το ΚΚΕ είχε ψηφίσει στη Βουλή υπέρ). Περισσότερο τσιμέντο στην Αττική, λιγότερο πράσινο και ελεύθεροι χώροι, περισσότερα κέρδη για τους λίγους. “Ανάπτυξη, εξέλιξη και πρόοδος” δεν είναι το τσιμέντωμα των πάντων αλλά η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος (χώμα, νερό, πράσινο, καθαρός αέρας) ως όρος για μια ανάπτυξη προς όφελος των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων. Η απάντηση στο κάψιμο της Πάρνηθας δεν είναι το φύτεμα Τεχνοπόλεων αλλά η αναδάσωση και η προπστασία της.

  3. Ο κ. Καραγκούνης που υπογράφει το εν λόγω σχόλιο έχει συνειδητοποιήσει σε ποιό αιώνα ζεί; Έχει ακούσει τίποτα για κάποιο φαινόμενο θερμοκηπίου, για τις παγκόσμιες διασκέψεις για το κλίμα; Έχει δεί τα κουφάρια του Εθνικού δρυμού στην Πάρνηθα; Έχει δει τα μπετονένια τέρατα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στην Αττική- για τα οποία καμαρώνει κι ακόμα τα πληρώνει; Τα Ολυμπιακά έργα άφησαν πίσω τους μίζες και κέρδη για τους λίγους, μπετά ,άσφαλτο και ανεργία για τους πολλούς. Εκτός κι αν ο κ. Καραγκούνης ανήκει στους λίγους, οπότε ίσως έχει λίγο δίκιο από τη μεριά του. Όμως μόνο “λίγο” και για “πολύ λίγο”. Διότι στον ίδιο πλανήτη θα ζήσει κι αυτός (ν’ αγοράσει άλλον αποκλείεται) και δεν νομίζω πως ονειρεύεται να περνά όλο του το καλοκαίρι μέσα σ’ ένα ντουβάρι με air condition στο φουλ.
    Τέλος κ. Καραγκούνη, η σημερινή γενιά ενηλίκων είναι ελεύθερη να κάνει ότι νομίζει όσον αφορά τα μια σειρά δικαιώματά της, μπορεί να ψηφίζει εσαει τα κόμματα της οικονομικής κρίσης, της ακρίβειας, της εργασιακής και υγειονομικής ανασφάλειας. Όμως το περιβάλλον δεν ανήκει σε μας και σας, αλλά στα παιδιά, στα εγγόνια, στα δισέγγονά μας και σε όλες τις επόμενες γενιές, εαν επιτρέψει βέβαια την ύπαρξή τους το “αναπτυξιακό σας όραμα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.