Ο υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ για τον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς μιλάει στη «Ν.Ε.» για τις συνέπειες της κρίσης σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Η δημαρχιακή υποψηφιότητα του Νίκου Σφαντού για τον Δήμο Κηφισιάς ανακοινώθηκε σε πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Ιουλίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Οι ΚΟΒ Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας συζήτησαν για τις «πολιτικές εξελίξεις, τη λαϊκή αντεπίθεση και τη μάχη των τοπικών εκλογών».
Στο πάνελ της συζήτησης βρέθηκαν ο βουλευτής Β? Αθήνας, Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο υποψήφιος Νίκος Σφαντός και ο γραμματέας της ΚΟΒ Κηφισιάς Νίκος Κατράς.
Ο Νίκος Σφαντός είναι 35 ετών, προέρχεται από τη Νέα Ερυθραία και είναι γιος του Ηλία Σφαντού, πρώην δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής του «Ουράνιου Τόξου».

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, απαντάει στις ερωτήσεις της «Ν.Ε.» για την υποψηφιότητά του, τη δράση του σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

– Για ποιους λόγους εκδηλώνετε την υποψηφιότητά σας με την κομματική στήριξη του ΚΚΕ για τον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς και τι θα πρέπει να αναμένουν οι δημότες από ένα νέο άνθρωπο σαν κι εσάς;
«Η Κ.Ε. του ΚΚΕ, πριν από περίπου δυο μήνες, έδωσε στη δημοσιότητα την διακήρυξη για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Οι κομματικές οργανώσεις της Κηφισιάς και της  Νέας Ερυθραίας συζήτησαν το πολιτικό πλαίσιο αυτής της εκλογικής μάχης και πρότειναν τον υποψήφιο για το δήμο. Η  ηλικία του υποψηφίου δεν παίζει τόσο ρόλο όσο η πολιτική του θέση πάνω στα προβλήματα που συνεχώς οξύνονται. Οι δημότες δεν μπορούν να αναμένουν λύσεις στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής που εφαρμόζεται στους δήμους σήμερα και πολύ περισσότερο της πολιτικής που θα εφαρμοστεί με τη νέα διοικητική δομή της χώρας. Λύση στα προβλήματα ο λαός μπορεί να βρει μόνο όταν ο ίδιος βγει στο προσκήνιο και διεκδικήσει ό,τι του ανήκει».

– Ποια είναι τα θέματα «πρώτης γραμμής» που θα αναδείξετε την επόμενη περίοδο μέχρι τις δημοτικές εκλογές για την περιοχή μας;
«Οι τοπικές εκλογές του Νοέμβρη θα διεξαχθούν σε μια περίοδο που η καπιταλιστική κρίση θα βαθύνει ακόμα πιο πολύ. Οξύνεται και θα οξυνθεί ακόμα πιο πολύ η επίθεση της κυβέρνησης στα λαϊκά δικαιώματα. Τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Καραμανλής στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υλοποιούνται σήμερα από την κυβέρνηση Παπανδρέου, με τη στήριξη  της ΝΔ του ΛΑΟΣ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι κρίσιμο το πώς απαντούν οι συνδυασμοί και των τοπικών εκλογών στο ζήτημα της κρίσης. Κεντρικό σύνθημα του ΚΚΕ είναι ??Πλήρωσες τα κέρδη τους, τώρα θέλουν να πληρώσεις και την κρίση τους??. Κατά συνέπεια, τα θέματα ??πρώτης γραμμής?? έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση του εισοδήματος, του ύψους των μισθών και των συντάξεων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια, στην προστασία του περιβάλλοντος.

– Ειδικά για τη Νέα Ερυθραία, έχετε να επισημάνετε κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με την υποψηφιότητά σας;
«Η πλειοψηφία των κατοίκων και στη Νέα Ερυθραία  ανήκει στα λαϊκά στρώματα, είναι δηλαδή εργάτες, μικροί επαγγελματίες και έμποροι, τους οποίους τους απασχολούν κατά κύριο λόγο τα προβλήματα που προαναφέραμε».

– Ποια είναι η κριτική σας για το σχέδιο «Καλλικράτης» και για τις προοπτικές που διαμορφώνονται με βάση αυτά σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
«Το να αναλύσει κανείς τη νέα διοικητική δομή, χρειάζεται αρκετό χρόνο και χώρο. Σχηματικά μπορούμε να πούμε ότι σχέδιο ??Καλλικράτης?? αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και του κράτους για να ??ξεζουμίζουν?? κυριολεκτικά τα λαϊκά στρώματα. Σε περίοδο κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, θα αποτελέσει εργαλείο του κράτους να επωμιστεί ο λαός ένα μεγάλο μέρος των συνεπειών της κρίσης. Αυτό θα γίνει μέσα από τρεις κυρίως άξονες:
Α. Τη μεταφορά στους νέους δήμους και στις περιφέρειες αρμοδιοτήτων του κράτους, όπως αυτές της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας. Αυτό θα σημάνει κατακερματισμό και υποβάθμιση των κοινωνικών παροχών, μετακύλιση του κόστους λειτουργίας στο λαό. Μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος και ιδιωτικοποίηση των υποδομών.
Β. Τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων στο μεγάλο κεφάλαιο να κάνει επενδύσεις με αυξημένη κερδοφορία, να παρέμβει πιο αποτελεσματικά και χωρίς εμπόδια στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, να αξιοποιήσει τις χρήσεις γης για τη δημιουργία νέων εμπορικών πολυκαταστημάτων με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες για τις μικρές επιχειρήσεις.
Γ. Τη διαμόρφωση νέων, πιο αποτελεσματικών κατασταλτικών μηχανισμών για τη χειραγώγηση και την ενσωμάτωση του λαού στην κυρίαρχη πολιτική, τη χρησιμοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως κυματοθραύστη της λαϊκής αγανάκτησης».

– Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους νέους ανθρώπους που θα κληθούν να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στον νέο δήμο; Υπάρχει περιθώριο ν? ακουστεί η φωνή τους μέσα από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και ποιο θα θέτετε εσείς ως πρωταρχικό στόχο σε μια τέτοια προσπάθεια;
«Οι νέοι είναι αυτοί που θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος των αλλαγών που έχουμε σε όλα τα επίπεδα. Τα ποσοστά ανεργίας στους νέους 18-24 ξεπερνούν το 30%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η λεγόμενη γενιά των 700 ευρώ έχει ήδη πεθάνει. Σήμερα μιλάμε για συμβάσεις των 400 και 500 ευρώ. Σήμερα μιλάμε, ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις προτεινόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, για παιδική εργασία νέων 15 και 17 χρονών, υπό το καθεστώς της λεγόμενης ??μαθητείας?? και με μειωμένο κατά 70% μισθό σε σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος είτε σε περίοδο ανάπτυξης είτε σε περίοδο κρίσης, η νεολαία θα πληρώνει βαρύ τίμημα. Τα προβλήματά της θα λυθούν όταν το κίνημά της συναντηθεί με το κίνημα των υπολοίπων εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων. Στη χώρα μας υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αρκεί να αλλάξει η τάξη που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην εξουσία. Αρκεί και η νεολαία να  υιοθετήσει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Όπου το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας θα συγκεντρωθούν κάτω από ένα πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, που στόχο θα έχει την ικανοποίηση των ολοένα και διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών και όχι μιας μικρής ομάδας μονοπωλιακών ομίλων».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΣΦΑΝΤΟΣ

Γεννήθηκε το 1975 στο Μαρούσι Αττικής.
Εκλέχθηκε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ στο 8ο και 9ο Συνέδριο της οργάνωσης.
Ήταν υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία το 2002 και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 2006 με τη ΔΑΣ.
Σήμερα διατηρεί καθαριστήριο στην Δροσιά Αττικής, είναι πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων «Η Αναγέννηση» και στέλεχος του ΚΚΕ στο χώρο των επαγγελματιών-βιοτεχνών.
Είναι παντρεμένος με την ψυχολόγο Έλλη Θολούλη.

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Έχω ένα παράπονο.
  Δεν έχω δει ούτε έχω ακούσει κάποιον υποψήφιο του ΚΚΕ σε τοπικές εκλογές να μιλάει στην περιοχή της Νέας Κηφισιάς και ειδικά στην περιοχή των Αδαμών.
  Έχω προσωπική γνωριμία με τον Βάρσο και τον Κανακάκη, αλλά δεν είμαι ψηφοφόρος τους. Κάποια φορά σε παλαιότερες δημοτικές εκλογές ψήφισα τον Βάρσο μόνο και μόνο γιατί μέχρι την ημέρα των εκλογών δεν είχε εμφανιστεί κανένας από το ΚΚΕ να μας πλησιάσει ούτε καν με διαφημιστικό στο γραμματοκιβώτιο γιά να ξέρουμε τους συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο.
  Τώρα μπήκα στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ και είδα ποιόν υποψήφιο υποστηρίζει στην περιοχή μου. Και πάλι όμως το ψηδέλτιο δεν το γνωρίζουμε.
  Μη μας αγνοείτε.

 2. Βλέπω ότι υπαρχει ένα παλιό μου σχόλιο από το 2010.
  Από τότε κανείς δεν με πλησίασε να με ρωτήσει γιατί έχω παράπονο από την τακτική του ΚΚΕ. ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ. Περιμένουν τις ψήφους να βρέξουν και αν δούνε ότι είναι παραπάνω από τις προσδοκώμενες να πάρουν και ομπρέλλα.
  Από το ΚΚΕ δεν θέλουν ψήφους γιατί δεν πλησιάζουν κανέναν. Φαίνεται ότι έχουν πολλές ψήφους και δεν θέλουν άλλες γιατί δεν ξέρουν τι να τις κάνουν ή είναι τελείως ανοργάνωτοι και δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα. Τους παρακαλάμε και δεν έρχονται. Αυτό το ξέρει το ΚΚΕ ;
  Ποιό προγραμμά τους μας ανέπτυξαν. Ποιά συγκέντρωση έκαναν. ΑΦΑΝΤΟΙ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΨΗΦΟ ;
  5% και πολύ τους είναι με τέτοια τακτική.
  Οι αγώνες δίνονται πόρτα -πόρτα. Δίνονται αξιοποιώντας κάθε δυνατή βοήθεια από στελέχη ή μη του κόμματος, με φίλους και συμπαθούντες.
  Εσείς δεν αξιοποιήτε τους συμπαθούντες αλλά, κάνετε και τους ψηφοφόρους αντιπαθούντες.
  Ξ Υ Π Ν Α Τ Ε ΡΕΕΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.