Θετική κατάληξη είχε τελικά το θέμα της νομιμοποίησης των δύο αθλητικών χώρων της Νέας Ερυθραίας, του δημοτικού Σταδίου «Φώτης Βαρδαξής» και του κλειστού Γυμναστηρίου «Στέλιος Καλαϊτζής», τα οποία στερούντο οικοδομικής άδειας από την εποχή της κατασκευής τους.
Η Γ.Γ.Α. υλοποιώντας το μνημόνιο συναντίληψης που είχε υπογραφεί μεταξύ του δήμου Νέας Ερυθραίας και του «Αθήνα 2004» για την χρήση των δύο αυτών εγκαταστάσεων ως προπονητηρίων για τους Ολυμπιακούς αγώνες, απέστειλε στις 20/6/2008 στο δήμο τον φάκελο με τη νομιμοποίηση του γηπέδου «Φώτης Βαρδαξής» ενώ προχωράει κι η διαδικασία νομιμοποίησης του «Στέλιου Καλαϊτζής» αφού απαιτούνται μόνο κάποιες πρόσθετες διαδικαστικές αποφάσεις.
Συγκεκριμένα η ΓΓΑ με έγγραφό της ζητάει, προκειμένου να προχωρήσει στη νομιμοποίηση ζητάει την τροποποίηση όρων δόμησης στο Ο.Τ. 253 όπου και βρίσκεται το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο.
Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 4/8 η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου στην εισήγησή της αναφέρει:
«Το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Ερυθραίας (Στέλιος Καλαϊτζής) βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ολυμπιονικών και Γ. Ρίτσου και περιλαμβάνεται στο Ο.Τ. 253 του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής Μορτερό – Κατσαφαρεϊκα που εγκρίθηκε με το από 30-5-1985 Π.Δ. ( Φ.Ε.Κ. 257 / Δ /31-5-1985). Οι όροι δόμησης για τους χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων καθορίστηκαν με το ίδιο Π.Δ., ως ακολούθως :
1. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης 30 % της επιφανείας του οικοπέδου
2. Συντελεστής δόμησης 0,60 για το τμήμα μέχρι 300 τ.μ. και 0,40 για το υπόλοιπο.
3. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 8,50 μ.
Σημειώνεται ότι η περιοχή επιτρέπει για την αμιγή κατοικία μέγιστο ύψος 7,5 μ. προσαυξανόμενο κατά 1,5 μ. σε περίπτωση κατασκευής στέγης.
Προκειμένου η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (έγγραφο με αρ. πρωτ. ΤΥ – Δα /Φ030 / οικ.35095 / 25-7-2008) να νομιμοποιήσει το Κλειστό Γυμναστήριο όπως αυτό περιλαμβάνεται στην απόφαση αρ. τ.τ. ΕΥΔΕ Φ 250 /95 /7771 (ΦΕΚ 1686 /ΤΒ /14-11-2003) απαιτείται να δοθεί κατά παρέκκλιση μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τουλάχιστον ίσο με το κατασκευασθέν δηλαδή 7,5 μ + 3 μ για στέγη = 10,5 μ .
Επειδή αυτό επιβάλλεται κυρίως για λειτουργικούς λόγους διότι για προπονήσεις απαιτείται ελάχιστο καθαρό ύψος 7,5 μ, για αγώνες ύψος 9 μ και για διεθνής αγώνες 12,5 μ. (το τελευταίο δεν καλύπτεται από το κλειστό Γυμναστήριο)».
Και κατόπιν των ανωτέρω προτείνει:
«Να δοθεί κατά παρέκκλιση μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, 7,5 μ + 3 μ για στέγη = 10,5 μ , ώστε ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση του από την Γ.Γ.Α. σύμφωνα και με το το υπ. αριθμ.πρωτ. ΤΎ-Δα/Φ030/οικ.35095/25-7-2008 έγγραφο της Γ.Γ.Α.»
Το σώμα έχοντας υπόψη την ανάγκη να «κλείσει» μια ιστορία ετών και ν΄ αξιοποιηθεί η παρούσα ευκαιρία αποφάσισε ομόφωνα να κάνει αποδεκτή την εισήγηση της υπηρεσίας και να προχωρήσει στην τροποποίηση των όρων δόμησης στο Ο.Τ. 253