Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα για τις συνενώσεις που προωθεί ο «Καλλικράτης». Κατεβασμένα ρολά σε δήμους, πορείες και απεργία πείνας είναι μόνο μερικές από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του νέου σχεδίου. Το «κύμα» των τοπικών αντιδράσεων από δημοτικές αρχές και φορείς -ακόμη και από μητροπολίτες που μπαίνουν κι αυτοί στο «χορό»- οφείλεται τόσο σε  τοπικιστικές διαφορές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, όσο και σε αρκετές περιπτώσεις στην αγωνία των τοπικών κοινωνιών για τη λειτουργικότητα των νέων δήμων. Αντιδράσεις που αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα και μέχρι να λήξει η περίοδος διαβούλευσης, ώστε το ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου να ψηφιστεί από τη Βουλή.

ΑΤΤΙΚΗ
Την απεργία πείνας που έχει ξεκινήσει απ? όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο «Καλλικράτης» συνεχίζει ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης, αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση που ενώνει τον δήμο του με την Αργυρούπολη.
Μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής πρότασης για συνένωση του Δήμου Δραπετσώνας με το Δήμο Κερατσινίου, το δημοτικό συμβούλιο Δραπετσώνας, αφού εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την κατάργηση του δήμου, αποφάσισε τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος στις 15 και 16 Μαΐου. Κάλπες θα στηθούν σε όλες τις γειτονιές της πόλης (στο δημαρχείο, στα τρία ΚΑΠΗ και στους τέσσερις παιδικούς σταθμούς).
Αντιδράσεις υπάρχουν επίσης από τους Δήμους Υμηττού (συνενώνεται με τη Δάφνη), Θρακομακεδόνων για τη συνένωση με τον υπερχρεωμένο δήμο Αχαρνών, καθώς και Μαραθώνα, Κηφισιάς και Εκάλης. Στους παραπάνω δήμους προστέθηκε και ο Δήμος Νέας Ερυθραίας, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου με κατά πλειοψηφία απόφασή του προτείνει τη συνένωση με την Εκάλη και τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος για το χωροταξικό που προτείνει ο «Καλλικράτης» με τον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς.

Βόρεια Ελλάδα
Ισχυρές εστίες αντίστασης στον «Καλλικράτη» έχουν διαμορφωθεί στη βόρεια Ελλάδα.
Θεσσαλονίκη: Ενστάσεις έχουν διατυπωθεί από δημάρχους της Α? και Β? Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, όπως τον δήμαρχο των Αμπελοκήπων που αντιδρά στη συνένωση με τη Μενεμένη, την ώρα που η μικρότερη Νεάπολη μένει ανέπαφη. Μάλιστα με επιστολή τους στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών οι δήμαρχοι Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου Κορδελιού και Μενεμένης, ζητούν οι Δήμοι Ελευθερίου Κορδελιού και Μενεμένης να συνενωθούν, ενώ οι Δήμοι Ευόσμου και Αμπελοκήπων να παραμείνουν ως έχουν. Στη συνένωσή του αντιδρά επίσης ο Δήμος Αγίου Αθανασίου και οι Δήμοι Λαχανά και Σοχού. Στη Θεσσαλονίκη αποκλείστηκε εκ νέου ο ΧΥΤΑ της πόλης, αυτή τη φορά από τον δήμαρχο Πυλαίας και κατοίκους που ζητούν η περιοχή τους να παραμείνει ανεξάρτητη και να μην ενωθεί με Πανόραμα και Χορτιάτη. Στον Δήμο Σοχού Θεσσαλονίκης το δημοτικό συμβούλιο κατέθεσε την παραίτησή του και αποφάσισε κινητοποιήσεις με αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη κατάργησή του και τη συνένωσή του με τον Δήμο Λαγκαδά.
Ημαθία: Με συγκέντρωση  διαμαρτυρίας και συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Βέροιας-Σκύδρας κλιμακώθηκαν οι κινητοποιήσεις του Δήμου Νάουσας για το σχέδιο «Καλλικράτης». Ο δήμος, οι φορείς και οι πολίτες της Νάουσας ζητούν τη συνένωση με τους όμορους δήμους Ανθεμίων και Ειρηνούπολης σε έναν ενιαίο και ισχυρό δήμο, αντιδρώντας στο χωροταξικό σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που δημιουργεί ξεχωριστό δήμο στην επαρχία Νάουσας. Και όλα αυτά την ώρα που η Βέροια, πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας, συνενώνεται με άλλους τέσσερις ΟΤΑ σε ενιαίο δήμο, ενώ μετονομάζεται σε Δήμο Βεργίνας. Τα δημοτικά συμβούλια Βεργίνας, Μακεδονίδος και Μελίκης, που συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση, ζητούν να συγκροτηθεί ο Δήμος Αιγών, με έδρα την Βεργίνα, αποτελούμενος από τους συγκεκριμένους δήμους.
Κοζάνη: Αντιδράσεις προκαλεί στο νομό Κοζάνης η περίπτωση του Δήμου Βελβεντού, ο οποίος αριθμεί λιγότερους από 4.000 κατοίκους και εξαιρέθηκε των συνενώσεων. Τη δημιουργία τεσσάρων δήμων στο νομό Κοζάνης (και όχι πέντε όπως προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης») ζητά η ΤΕΔΚ του νομού, με μια απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία. Παράλληλα η ΤΕΔΚ διαφωνεί με την ένταξη της Δυτικής Μακεδονίας στην αποκεντρωμένη διοικητική περιφέρεια της Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα. Την ίδια ώρα, στη Σιάτιστα η δημοτική Αρχή «κατέβασε ρολά» και μαζί με τους δημότες απέκλεισαν για δύο ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα την Εγνατία Οδό, διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν επελέγη ως έδρα του νέου Δήμου Βοΐου. Στον αντίποδα, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης με ομόφωνη απόφασή τους χαιρετίζουν την απόφαση για την δημιουργία δήμου Βοΐου με έδρα την Νεάπολη. Στην Αιανή Κοζάνης το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να παραιτηθεί σύσσωμο σε περίπτωση που ο ιστορικός δήμος ενωθεί με την Κοζάνη, όπως προβλέπει η κυβερνητική πρόταση.
Φλώρινα: Ανεξάρτητη επιθυμεί να παραμείνει και η Κοινότητα Νυμφαίου Φλώρινας για ιστορικούς λόγους, όπως αναφέρει ο πρόεδρός της, Γ. Μπουτάρης, σε επιστολή του προς τους βουλευτές. Το νομαρχιακό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος που συμφωνεί με τις αποφάσεις του Δήμου Πρεσπών και της Κοινότητας Νυμφαίου για τη μη ένταξή τους στους διευρυμένους Δήμους Φλώρινας και Αμυνταίου αντίστοιχα.
Καστοριά: Αναστάτωση επικρατεί και στην Καστοριά. Υπέρ της δημιουργίας δύο δήμων τάχθηκε η πλειοψηφία των εκπροσώπων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού. Η άλλη άποψη είναι η επικράτηση τεσσάρων ή και πέντε δήμων.
Σέρρες: Η Πρώτη Σερρών επιδιώκει αυτονομία και αντιδρά στη συνένωση με άλλους τρεις ΟΤΑ υπό το όνομα δήμος Αμφίπολης και έδρα το Ροδολίβος. Παράλληλα, με υπόμνημα που στάλθηκε στον υπουργό Εσωτερικών από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προτείνεται να δημιουργηθεί ένας δήμος σε κάθε μια από τις παλαιές τέσσερις επαρχίες Σιντικής, Βισαλτίας, Φυλλίδας, Σερρών με αδιαμφισβήτητες έδρες το Σιδηρόκαστρο, τη Νιγρίτα, τη Ζίχνη και την Ηράκλεια.
Χαλκιδική: Υπάρχουν ενστάσεις για την έδρα του δήμου Αριστοτέλη, ο οποίος προκύπτει από τη συνένωση των Δήμων Αρναίας, Παναγίας και Σταγείρων- Ακάνθου. Η έδρα ορίστηκε στην Ιερισσό. Σε συμβολικό χτίσιμο της εισόδου του δημαρχείου Αρναίας προχώρησαν κάτοικοι της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο «Καλλικράτης».
Ξάνθη: Οι παραλιακοί Δήμοι Βιστωνίδας και Αβδήρων ζητούσαν τη μεταξύ τους συνένωση σε ενιαίο δήμο μαζί με τον Δήμο Τοπείρου.
Συνενώνονται όμως η Βιστωνίδα, τα Άβδηρα και ο μειονοτικός δήμος Σελέρου στον ενιαίο δήμο Δημοκρίτου με έδρα τα Αβδηρα. Ο Δήμος Σταυρούπολης αντιδρά στη συνένωσή του με την Ξάνθη, καθώς επεδίωκε αυτονομία.
Έβρος: Ο Δήμος Φερών αντιδρά στη συνένωση με την Αλεξανδρούπολη.
Ο Δήμος Διδυμοτείχου αντιδρά στη συνένωσή του Δήμου Ορφέως με το Σουφλί, αντί με το Διδυμότειχο.
Οι Δήμοι Κυπρίνου, Ν. Βύσσας και Τριγώνου αντιδρούν στη συνένωσή τους με την Ορεστιάδα και ζητούν να αποτελέσουν μεταξύ τους ενιαίο δήμο με την ονομασία Δήμος Άρδα. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον «Καλλικράτη», η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Έβρου κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία προτείνει επτά δήμους αντί πέντε που προβλέπει το σχέδιο.
Ροδόπη: Ο Δήμος Μαρώνειας αντιδρά στη συνένωση με τον Δήμο Σαπών, επιθυμεί συνένωση με την Κομοτηνή. Ο Δήμος Ιάσμου ζητά να περιληφθεί στα όριά του και ο Δήμος Αιγείρου, που όμως συνενώνεται με την Κομοτηνή.
Και αλλού: Εκρηκτικό είναι επίσης το κλίμα στη Λέσβο, όπου τοπικοί παράγοντες αντιδρούν στη δημιουργία ενός δήμου «μαμούθ» σε όλο το νησί, ενώ αντιδράσεις καταγράφονται και στους νομούς Ιωαννίνων και Γρεβενών.

Κεντρική Ελλάδα
Λαμία: Μόνο σε έναν δήμο από τους 7 ή 8 που έχουν προκριθεί από το σχέδιο «Καλλικράτης», συμφωνούν οι δήμαρχοι στη Φθιώτιδα και η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων. Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είτε στις έδρες που ορίζονται, είτε στα ονόματα των νέων δήμων, είτε ακόμη και στη χωροθέτησή τους. Σύμφωνα με την απόφαση της ΤΕΔΚ Φθιώτιδας, μόνο στον δήμο Δομοκού συμφωνούν να παραμείνει ως έχει.
Βόλος: Ο Δήμος Νέας Αγχίαλου αντιδρά στη συνένωσή του με το δήμο Βόλου. Για το λόγο αυτό προγραμμάτισε συλλαλητήριο την Κυριακή 2 Μαΐου στην πλατεία της πόλης. Στο χορό των αντιδράσεων έχει μπει και η Πορταριά.
Λάρισα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, πραγματοποίησαν  φορείς και κάτοικοι του Συκουρίου Λάρισας, οι οποίοι αντιτίθενται με την πρόταση ορισμού του Μακρυχωρίου ως έδρας του υπό σύσταση νέου Δήμου Τεμπών. Ο δήμος αυτός θα προέλθει από την κατάργηση-συνένωση των Δήμων Νέσσωνος (σημερινή έδρα το Συκούριο), Κάτω Ολύμπου, Γόννων και Μακρυχωρίου, καθώς και την κοινότητα Αμπελακίων. Για την έδρα υπάρχουν πολλές διαφωνίες, αφού πέραν του Συκουρίου, τη διεκδικούν και οι Γόννοι, ενώ στη συνένωση αντιτίθεται ο Δήμος Κάτω Ολύμπου, ο οποίος εξ αρχής τάχθηκε υπέρ ενός παραλιακού δήμου, συνενούμενος με τον Δήμο Ευρυμενών και όχι με τους προαναφερόμενους.

Εύβοια
Ναι στην συνένωση με τους Δήμους Νηλέως και Ελυμνίων λέει ο Δήμος Κηρέως, ωστόσο, ζητά αφενός αλλαγή του ονόματος του νέου Δήμου Λίμνης και αφετέρου να υπάρξει η δέσμευση ότι εκτός των υπηρεσιών που ήδη υπάρχουν σε κάθε δήμο, οι νέες υπηρεσίες που θα προκύψουν με τον «Καλλικράτη» θα εγκατασταθούν αναλογικά στις έδρες των παλαιών δήμων και σε όποια δημοτικά διαμερίσματα υπάρχει κατάλληλη κτιριακή υποδομή. Παράλληλα, στον Δήμο Κύμης ζητούν την δημιουργία δυο δήμων στην περιοχή. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία του Δήμου Κύμης, βουλευτές όλων των κομμάτων, το δημοτικό συμβούλιο Κύμης, κάτοικοι και φορείς από την ευρύτερη περιοχή συγκεντρώθηκαν και ζήτησαν τη δημιουργία δυο ξεχωριστων δήμων και όχι «ένα δήμο γίγαντα» χωρίς αναπτυξιακή συνοχή και λειτουργία.

Κρήτη
«Πρώτη» στον χορό των κινητοποιήσεων έχει μπει η Κρήτη, όπου στις εκδηλώσεις κατά του «Καλλικράτη» συμμετέχουν τοπικοί φορείς αλλά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, να πάρει πίσω το νομοσχέδιο «ως αναποτελεσματικό και ρουσφετολογικό». Διεκδικούν την περαιτέρω μείωση των δήμων στο νησί από 25 σε 18, προκειμένου να αποκτήσουν λειτουργικό και βιώσιμο χαρακτήρα τα νέα σχήματα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Ηράκλειο: Οι αντιδράσεις εκτείνονται σε όλη την Κρήτη, αλλά επικεντρώνονται στο νομό Ηρακλείου. Στην Αλικαρνασσό οι κάτοικοι υποδέχτηκαν τον «Καλλικράτη» με κινητοποιήσεις, αποκλεισμούς δρόμων και φλεγόμενα λάστιχα, αντιδρώντας στη συνένωσή τους με τον Δήμο Ηρακλείου. Οι κάτοικοι της Αλικαρνασσού ζητούν την αυτονομία ή τη συνένωσή τους με τους Δήμους Γουβών και Επισκοπής. Ανοιχτά μέτωπα υπάρχουν ήδη στους Δήμους Αρκαλοχωρίου, Θραψάνου, Ζαρού και Τυμπακίου. Με απόφασή του το νομαρχιακό συμβούλιο Ηρακλείου ζητά 5 ή 6 δήμους αντί για 9 που προβλέπει ο Καλλικράτης
Χανιά: Η Ασή Γωνιά επιμένει να παραμείνει κοινότητα, ενώ αντιδράσεις καταγράφονται και για τον χωρισμό των δύο τουριστικών Δήμων Νέας Κυδωνίας και Πλατανιά. Εμμένουν στην πρότασή τους για συνένωση των τριών όμορων Δήμων που Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου και Κεραμιών.

Στην υπόλοιπη χώρα
Φωκίδα: Όχι στην συνένωση  τους με την Άμφισσα λένε οι Δήμοι Ιτέας, Δελφών, Γαλαξειδίου και Δεσφίνας.
Κορινθία: Ο Δήμος Κορινθίων αντιδρά στη μη συνένωση με το Λουτράκι. Ήδη έχει παραιτηθεί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ενώ με απόφασή του το Δ.Σ.  καλούνται οι βουλευτές του νομού σε νέα συνεδρίαση στην οποία θα αποφασισθούν κινητοποιήσεις.
Αργολίδα: Υπογραφές συγκεντρώνουν οι κάτοικοι των Μυκηνών προκειμένου να δείξουν την αντίθεσή τους στη συνένωση του δήμου τους με το Άργος, αποστέλλοντας και σχετική επιστολή στον υπουργός Εσωτερικών.
Ηλεία: Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα έκαναν δημότες της Βάρδας Ηλείας, που ζητούν η έδρα του νέου ΟΤΑ να γίνει στην περιοχή τους και να μην ενωθούν με τα Λεχαινά.
Μεσσηνία: Ο Δήμος Αίπειας αντιδρά στη συνένωση με τον Δήμο Μεσσήνης. Ο Δήμος Αρφαρών αντιδρά στη συνένωση με τον Δήμο Μελιγαλά και επιθυμεί συνένωση με την Καλαμάτα. Οι Δήμοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών αντιδρούν στη συνένωσή τους με τον Δήμο Κυπαρισσίας.
Αρκαδία: Ναι στο νέο Δήμο Μαινάλου λέει ο Δήμος Λεβιδίου, ωστόσο, ζητά τη μεταφορά της έδρας από την Βυτίνα στο Λεβίδι.
Σάμος: Την προηγούμενη Παρασκευή στο λιμάνι Καρλοβάσου της Σάμου, σκάφη αναψυχής και αλιευτικά έκλεισαν για περίπου μισή ώρα την είσοδο του λιμανιού, εμποδίζοντας τον απόπλου του πλοίου «Νήσος Μύκονος». Ήταν η πρώτη συμβολική διαμαρτυρία στο νησί για το νέο σχέδιο «Καλλικράτης», που προβλέπει ένα δήμο σε κάθε νησί, οπότε καταργεί τον Δήμο Καρλοβάσου. Κάτοικοι και φορείς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.