Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, παρουσία του Δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Γ. Χιωτάκη, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Συμβούλων των Τοπικών Κοινοτήτων, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε στην Κηφισιά ο εορτασμός για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Χορευτικά Συγκροτήματα των σχολείων του Δήμου Κηφισιάς, αλλά και το επίλεκτο τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Νομικού Προσώπου «Δημήτριος Βικέλας» χόρεψαν ελληνικούς χορούς σε διδασκαλία Δέσποινας Σκέρλου, μπροστά από τον χώρο όπου είχε στηθεί η εξέδρα των επισήμων.

Την παρέλαση στην Πλατεία Πλατάνου άνοιξε το τμήμα της Κηφισιάς του Λυκείου Ελληνίδων με τις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες και ακολούθησαν οι πρόσκοποι, οι οδηγοί, τα νήπια, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια, και τα Λύκεια από τις Δημοτικές Ενότητες, Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, τα αθλητικά σωματεία και η ομάδα εθελοντών, δασοπυροσβεστών – διασωστών με τα οχήματα τους.

Την παρέλαση έκλεισε η φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς υπό το μαέστρο και συνθέτη, Φίλιππο Χίου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Κηφισιάς ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η 28η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα ιστορικής μνήμης, μία ημέρα εορτασμού και εθνικής υπερηφάνειας,  για την πατρίδα και το λαό μας. Τα σημαντικότερα μηνύματα του ΟΧΙ που πρέπει με κάθε τρόπο να κρατάμε φυλαχτό στην καθημερινότητα μας, αλλά και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές είναι η εθνική ενότητα και  η ομοψυχία,  που ήταν, και παραμένουν μέχρι σήμερα τα βασικά συστατικά του πατριωτισμού μας».

 Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Γ. Χιωτάκη.

 Πολίτες του Δήμου Κηφισιάς,

 Σαν σήμερα πριν από 72 χρόνια, την 28η Οκτωβρίου του  1940 η Ελλάδα μπαίνει στο 2ο  παγκόσμιο πόλεμο, από τον οποίο θα βγει ηρωικά νικήτρια, ηθικά αλλά και με νέα εδάφη. Τέτοιες μέρες, πριν από 100 ακριβώς χρόνια ο Ελληνικός στρατός απελευθέρωσε  τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη Μακεδονία μας.

Σήμερα εδώ στη Κηφισιά τιμούμε με την μαθητική παρέλαση αυτά τα πραγματικά γεγονότα, που και στα δύο, στη πόλη μας διαδραματίστηκε η πρώτη πράξη, ή αλλιώς από εδώ από την Κηφισιά ξεκίνησαν οι πρωταγωνιστές των νικηφόρων αγώνων και του 1912 στη Μακεδονία και του ένδοξου ΟΧΙ στη φασιστική επιδρομή του  Μουσολίνι.

 

Ας επαναφέρουμε στη μνήμη μας τα γεγονότα:

 

Ο Παύλος Μελάς,  κάτοικος Κηφισιάς από το 1874, γίνεται αξιωματικός του στρατού για να:

« να υπηρετήσω  την πατρίδα μου και δι’ αυτήν να αποθάνω».

Όνειρο και σκοπός της ζωής του Παύλου Μελά ήταν η λύτρωση της Μακεδονίας από το βραχνά των κομιτατζήδων.

Καταστρώνει στη Κηφισιά μαζί με τον Ίωνα Δραγούμη τα σχέδια μιας πορείας προς τη Μακεδονία με αντάρτικα σώματα  και το 1904 με συνεχείς νικηφόρες μάχες, «είχε επιβληθεί στη Μακεδονία σαν ο αμείλικτος τιμωρός όλων εκείνων που βασάνιζαν και δολοφονούσαν αθώες ελληνικές υπάρξεις». Στα Σιάτιστα όμως μετά από προδοσία σκοτώθηκε από Τούρκους.

 

Στη ιστορία ο Παύλος Μελάς έχει λαμπρή θέση, σαν υψηλό παράδειγμα αρετής και αγνού πατριωτικού πάθους. Και η Κηφισιά θα νοιώθει πάντα υπερήφανη για το δεσμό της με τ’ όνομα του αξέχαστου εθνομάρτυρα!

 

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, συμπληρώνονται 72 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940, όπου τα χαράματα στην οδό Δαγκλή 10 στην Κηφισιά, στη πόλη μας, γράφτηκε η αρχή του νικηφόρου αγώνα του ΄40, για την διατήρηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, με το περήφανο, παλλαϊκό ΟΧΙ στο φασισμό.

Τότε που ο πρέσβης της φασιστικής Ιταλίας επέδωσε στον Έλληνα κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά το τελεσίγραφο της Ιταλίας με το οποίο ζητούσε τα ελληνικά εδάφη, για να ακούσει από τον Ιωάννη Μεταξά το υπερήφανο: «έχουμε πόλεμο λοιπόν».

Από τον ίδιο εκείνο άνθρωπο που είχε από το ‘36  περιορίσει τις συνταγματικές ελευθερίες στη χώρα μας.

Από τον ίδιο εκείνο άνθρωπο, τον κυβερνήτη της Ελλάδος, που είχε προετοιμάσει συστηματικά την στρατιωτική άμυνα της χώρας.

 

Αμέσως το ΟΧΙ της Ελλάδας παγκοσμιοποιείται.

Η σταθερή αδάμαστη στάση του λαού μας έγινε το παράδειγμα αντίστασης σε ολόκληρο το κόσμο και επηρέασε αποφασιστικά το αποτέλεσμα του 2ου παγκόσμιου πολέμου,  με την άρνηση σε κάθε μορφή υποδούλωσης στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Δεν είναι τυχαίο γεγονός η ιστορική φράση του Winston Churchill «Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

 

Φίλες και φίλοι,

Οι ομοιότητες ιστορικά είναι πολλές και στους δύο νικηφόρους αγώνες που τιμούμε σήμερα. Δεκαπέντε χρόνια πριν την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912 η Ελλάδα είχε υποστεί μια ταπεινωτική ήττα στον πόλεμο του 1897  και πριν τους νικηφόρους αγώνες του 1940 στην Αλβανία είχε προηγηθεί η Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Οι ήττες όμως δεν λύγισαν τους Έλληνες.

Με πίστη στην Ελευθερία και στη δικαιοσύνη, στάθηκαν όρθιοι χάρη στις ανυπέρβλητες δυνάμεις τους και η Ελλάδα διπλασίασε τα εδάφη της μετά τους βαλκανικούς πολέμους και ενσωμάτωσε τα Δωδεκάνησα μετά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Τα  έπη του 1940 και του 1912, γράφτηκαν στην ιστορία γιατί οι Έλληνες προβάλαμε τις αρετές μας. Την πίστη στις δυνάμεις μας, την εθνική μας ενότητα και τον πατριωτισμό μας. Αντίθετα, όποτε στο λαό μας επικρατούσε η διχόνοια, ερχόταν η καταστροφή.

 

Κυρίες και κύριοι,

Ζούμε σήμερα όλοι μας, και ως χώρα αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά, την χειρότερη οικονομική κρίση από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Δίνουμε καθημερινά  έναν αγώνα επιβίωσης. Να ξεφύγουμε από την υπερχρέωση και την εθνική ταπείνωση. Από την  ανεργία, τη δυστυχία, την απόγνωση και  τη φτώχια που  έχουν  μπει σε κάθε σπίτι.

Όλοι είμαστε χρεωμένοι και δεν υπάρχει δυνατότητα να πληρώσουμε τους φόρους μας, αρκετοί μάλιστα, δεν μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα και καταφεύγουν στο κοινωνικό  παντοπωλείο του Δήμου.

Στην κατάσταση αυτή έχουμε οδηγηθεί κυρίως από την μείωση των εισοδημάτων μας που οφείλεται στην αναβλητικότητα και την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος αλλά και από την υπερχρέωση των νοικοκυριών μας.

Έτσι, οι κατακτήσεις του λαού στην εργασία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση  καταρρέουν,  διαχέεται η αβεβαιότητα και φτάνουν κάποιοι συνάνθρωποί μας, στην  εξαθλίωση. Η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα έχουν μειώσει δραματικά την ασφάλεια των πολιτών.

 

Κυρίες και κύριοι,

Πρέπει να γνωρίζετε ότι την μεγαλύτερη μείωση στα έσοδά τους, από όλους τους δημόσιους οργανισμούς, τους  έχουν υποστεί οι Δήμοι, σε ποσοστό πάνω από 60% σε τρία χρόνια, αν και έχουν συνεισφέρει οικονομία στο κράτος περισσότερη από τα υπουργεία και τους φορείς του. Οι Δήμοι έχουν μειωθεί σε 325 από 1150 κι αντίστοιχα οι δαπάνες τους, ενώ επιπλέον έχουν επιφορτιστεί και με νέες αρμοδιότητες χωρίς όμως πόρους για να τις ασκήσουν.

Στο Δήμο μας,  τον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς, οι εργαζόμενοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι κι εγώ αγωνιζόμαστε σκληρά κυριολεκτικά,  ώστε να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο των κοινωνικών παροχών σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κοινωνική μέριμνα, αλλά και των άλλων   υπηρεσιών προς τους δημότες και να μην έχουμε οικονομική ζημιά.

Πιστεύω στις δυνάμεις μας, στην αξιοσύνη του Δημοτικού Συμβουλίου και του προσωπικού. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Κυρίες και κύριοι,

Εθνική επέτειος του ΟΧΙ σήμερα 72 χρόνια μετά.

Με την επικοινωνία και την πληροφόρηση άμεση παντού, με την τεχνολογία προσφερόμενη στα χέρια μας σε κάθε ηλικία και κάθε τόπο. Με την παγκοσμιοποίησή  μας,  καθημερινότητα,  μέσω  διαδικτύου. Με την εθνική  μας όμως,  αλλά και την ατομική μας  ταυτότητα καταχωρημένη στη google.

Τι απομένει λοιπόν σήμερα σε μας για να επαναφέρουμε στη ζωή  μας και την πατρίδα μας την αξιοπρέπεια και την οικονομική και εθνική ανεξαρτησία; Πως η σημερινή ύφεση στη ζωή μας θα γίνει ανάπτυξη και πάλι;

 

Να διδαχτούμε και να ενστερνιστούμε τα νοήματα του Έπους του 1912 και του 1940.

Πίστη, ομοψυχία, πατριωτισμός. Ο Πατριωτισμός είναι αρετή των Ελλήνων.  Πατριωτισμός είναι η έμπρακτη αγάπη για την πατρίδα, ο σεβασμός του ατόμου, είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη. Όταν το αίσθημα πατριωτισμού στο έθνος χαλαρώνει, σπάει ο κοινωνικός του ιστός. Δεν υπάρχει, χωρίς πατριωτισμό, κοινό σημείο αναφοράς για όλους τους πολίτες. Δεν υπάρχει εθνική ενότητα. Οργιάζουν οι «σημαίες ευκαιρίας» και περιορίζεται η δημοκρατία.

 

Φίλες και φίλοι,

σήμερα γιορτάζουμε το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού, στο φασισμό. «Το ΟΧΙ στο φασισμό δεν ήταν στιγμιαίο, είναι για πάντα»,  όπως είπε επίσημα ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Δεν μπορεί κανένας στο όνομα του πατριωτισμού να νοσταλγεί τους χειρότερους δυνάστες του Ελληνικού λαού, για να πουλήσει «Ελληνοφροσύνη».

Η σημερινή μέρα είναι μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα δυνατό και ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και στη Βουλή και στη Παγκόσμια κοινότητα : 

 

Οι  αγώνες  και οι θυσίες του Ελληνικού λαού πρέπει να έχουν αντίκρισμα.

 

Οι Έλληνες το μπορούμε, να μείνουμε ελεύθεροι,  αρκεί να το θελήσουμε.

 

Φίλες και φίλοι,

Τα παιδιά, οι νέες και οι νέοι μας, που θα παρελάσουν σε λίγο μπροστά μας έχουν την απαίτηση να ζήσουν καλύτερα. Εμείς έχουμε την ευθύνη  να είναι αύριο αυτοί  στη θέση τη δική μας, για να χειροκροτήσουν τις επόμενες γενιές,  ελεύθεροι  και εθνικά υπερήφανοι.

 

ΟΧΙ στην κοινωνική εξαθλίωση, στην φτώχεια και την ανεργία.

ΟΧΙ άλλες θυσίες σήμερα,  χωρίς προοπτική για το αύριο.

 

Ζήτω η Ελευθερία !

Ζήτω η Δημοκρατία !

Ζήτω ο Πατριωτισμός των Ελλήνων!

Ζήτω η Εθνική ενότητα και ομοψυχία! 

 

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. χαλια παρελαση.ολος ο κοσμος κατεβηκε για να δει τα παιδια του να παρελαυνουν.καμια ομοψυχια και τσακωμοι για το ποιος θα εχει καλυτερη θεα.ποια ομοψυχια και ποια τιμη στους ηρωες.ο νεοελληνας εχασε τη μπαλα.ολα υποκριτικα και ανουσια.κοψτε τις παρελασεις του καφε και της σαχλαμαρας.το μονο καλο η παρουσια του τοπικου συριζα που υπενθυμιζε τα μετρα που εξαθλιωνουν τη πατριδα μας

  2. Ενω η διαμαρτυρία του πεζοδρομιου με τον καφε στο χερι ηταν καλυτερη.
    Επρεπε να κανετε ενα παράρτημα να παρελασετε κι εσεις τοτε!
    Η ντουντουκα με την καραμελα “εμπρος λαε μη σκυβεις το κεφαλι” τουλαχιστον γραφικη, δειχνοντας ασεβεια προς τα παιδια που δε φταινε σε τιποτα, που πληρωνουν τα σπασμενα καποιων αλλων!
    Κι αν αυτοι οι νεοι εχουν χασει τη μπάλα (που δυστυχως το ιδιο το εκπαιδευτικο συστημα τους εχει καταντησει ετσι) τοτε τουλαχιστον ΑΣΕΒΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 40 !!!

    • φαντασου ημουν εργαζομενος το ειδα και εγω το καφε στο χερι που λες αλλα δεν μπορω να μην θιξω και την ματαιοδοξια μερικων ανθρωπων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.