Ο Καλλικράτης είναι ένα μικρό ορεινό χωριό χτισμένο στο ομώνυμο οροπέδιο των Λευκών Ορέων στην επαρχία Σφακίων της Κρήτης με μέσο υψόμετρο 540 μέτρα. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Σφακίων του νομού Χανίων. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Καλλικράτης πήρε το όνομά του από τον Δρουγγάριο Μανούσο Καλλικράτη, ο οποίος το 1453 με 1500 άντρες και 5 πλοία ηγήθηκε μιας εκστρατείας για την υπεράσπιση της Πόλης από τους Οθωμανούς.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο Καλλικράτης είναι σχεδόν ακατοίκητος μια και οι βοσκοί κάτοικοι του κατεβαίνουν με τα κοπάδια τους στα χειμαδιά κοντά στο Λυβικό.
Ο Καλλικράτης έχει μακρά παράδοση συμμετοχής σε απελευθερωτικούς αγώνες. Κατά τη μεγάλη κρητική επανάσταση του 1867, τουρκικές δυνάμεις υπό την αρχηγία του Ομέρ πασά προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εισβάλουν στα Σφακιά από τον Καλλικράτη. Στις αρχές του 20ου αιώνα, Καλλικρατιανοί εθελοντές πήραν μέρος στον Μακεδονικό αγώνα (1904-1908). Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, αντιστασιακές δυνάμεις είχαν εγκαταστήσει έναν ασύρματο στο σπήλαιο Ανεμόσπηλιος κοντά στον Καλλικράτη. Ο αντιστασιακός Γεώργιος Ψυχουντάκης στο βιβλίο του Ο κρητικός δρομέας αναφέρει ότι είχε διαμείνει κρυμμένος στο σπήλαιο αυτό την άνοιξη του 1942, βοηθούμενος από τους ντόπιους. Το 1943, η παραστρατιωτική ομάδα του Φρίτς Σούμπερτ (παρακλάδι της Γερμανικής Βέρμαχτ) λεηλάτησε και έκαψε το χωριό και εκτέλεσε πάνω από 30 κατοίκους ως αντίποινα για την συμμετοχή των ντόπιων στην Αντίσταση κατά των Ναζί.
Ο Δήμος Σφακίων με έδρα την Χώρα Σφακίων, με πληθυσμό 2446 κατοίκους και έκταση 467.589 στρέμματα, από τους πιο αραιοκατοικημένους δήμους στην Ελλάδα, με το νομοσχέδιο για το σχέδιο «Καλλικράτης» παραμένει αυτόνομος.
Θα μου πείτε και τι με αυτό…
Τα πιο πάνω στοιχεία τα βρήκα ψάχνοντας για τα Σφακιά στο ίντερνετ, όταν διάβασα ρεπορτάζ εφημερίδας, που ανέφερε ότι οι Σφακινοί, είχαν «προειδοποιήσει» ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούν ενοποίηση του δήμου τους με άλλο δήμο πόσο μάλλον την κατάργησή του.
Δέχεται το επίσημο κράτος απειλές;
Προφανώς και… όχι. Δικαιολογίες για την εξαίρεση του ιστορικού δήμου, θα βρεθούν πολλές, μα όλοι ξέρουν ότι οι εξελίξεις στην πολιτική είναι καθαρά θέμα συσχετισμού δυνάμεων.
Οι Σφακιανοί έχουν δύναμη, ισχυρότερη από αυτή του κράτους;
Έτσι φαίνεται και άριστα πράττουν. Η ιστορική και πολιτιστική τους παράδοση είναι τόσο δεμένη με την καθημερινή τους ζωή, που καθιστούν το όνομά της πόλης τους «αξία», που δεν μπορεί να αφήνεται  έρμαιη στα σχέδια οποιουδήποτε αδιαφορεί γι αυτήν.
Τα Σφακιά είναι δήμος με την πραγματική αρχαιοελληνική έννοια του όρου.
Αδιαίρετο σύνολο πολιτών και όχι άθροισμα «ιδιωτών».
Ο άλλος ο «Καλλικράτης», ο Αθηναίος,  ο κάτοικος Καστριού, που μας προέκυψε μετά την ανακοίνωση του τελικού νομοσχεδίου για την «νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης», θεωρεί την παράδοση «φοκλόρ».
Ξέρει ότι «Δήμοι» πια στην Αττική δεν υφίστανται, παρά ως μηχανισμοί νομής της τοπικής εξουσίας. Οπότε τους κόβει και τους ράβει στα μέτρα του Συμφώνου Σταθερότητας.
Τους στολίζει με παραχώρηση αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, απολύσεις προσωπικού, ένταση του δημαρχοκεντρισμού, απομάκρυνση των πολιτών από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ακόμη πιο λειψή δημοκρατία.
Και το σημαντικότερο. Ξέρει, ο εκ Καστρίου Καλλικράτης, ότι οι αντιστάσεις στις γειτονιές της Αττικής είναι περιορισμένες.  Και φροντίζει με τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου ώστε να εξαφανιστούν οριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.