ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Η διοίκηση επέλεξε να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο την 17η του Νοέμβρη, ημέρα τιμής και μνήμης του πολυτεχνείου, απαξιώνοντας τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και ελευθερία. Ενέργεια, που ηθελημένα ή άθελα, ενισχύει την προωθούμενη μορφή του έρποντος νεοφασισμού περιτυλιγμένη σε δημοκρατικό μανδύα, που πλατειάζει όλο και ποιο πολύ σε βάρος των κοινωνικών κατακτήσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργεί εκτεταμένες αντιδράσεις, που οδηγούν και σε ακρότητες. Πρώτα οι διοικούντες οφείλουν να προστατεύουν τους αγώνες του λαού και τους θεσμούς της δημοκρατίας, αποδεικνύοντας οι ίδιοι δημοκρατική ευαισθησία, αντί να τους απαξιώνουν, με συμπεριφορές λήθης και αλαζονείας. 
Αν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της διοίκησης, δεν ανήκουν ιδεολογικά στον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, οι εκπρόσωποι των πολιτικών αυτών φορέων στη Νέα Ερυθραία σε κοινό κείμενο καταγγελία με τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, (πλην Ν.Δ., ΚΚΕ και Δ.Α.Σ που δεν προσήλθαν) και ΛΑΟΣ (ελλείψει στοιχείων δεν εκλήθη), συμφώνησαν να καταγγείλουν τη διοίκηση και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, καλώντας τους συμβούλους της διοίκησης να μη συμβάλουν με την παρουσία τους στη συνεδρίαση στην προσπάθεια λήθης και ακόμα να αναρτήσουν πανό διαμαρτυρίας στην είσοδο της αίθουσας συνεδρίασης, τότε ιδεολογικά και αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους, ανήκουν ή στη Ν.Δ. ή στο ΚΚΕ ή όπου αλλού.
Φαίνεται, δεν ανήκουν στη δημοκρατική κοινωνία της ευαισθησίας και της αλληλεγγύης, που δεν ξεχνά τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη που οφείλει σε όσους αγωνίστηκαν και ή έχασαν τη ζωή τους, ή νίκησαν τις δυνάμεις που την καταδυνάστευαν, αφού εκείνοι προτίμησαν την 17η του Νοέμβρη να συνεδριάσουν για σημαντικά θέματα, αποκλείοντας όσους ήθελαν να τιμήσουν και το Πολυτεχνείο, αλλά και το συμβούλιο της πόλη τους με την παρουσία και ίσως την παρέμβασή τους στα συζητούμενα θέματα. Υποτίμησαν έτσι και τους κατοίκους, τα συμφέροντά των οποίων κρίνονταν στο δημοτικό τραπέζι.
Να μην «αδικήσουμε» την παράταξη που εξελέγη με τη σημαία της Ν.Δ, που ενώ υπέγραψε την καταγγελία, συμμετείχε στη συνεδρίαση. Υπήρχαν στην αίθουσα «ψηφάκια» για τη δημοτική εκπρόσωπο της κυβέρνησης που έπραξε ότι διδάσκεται ο νεοέλληνας από τη συλλογική ηγεσία της εφαρμοσμένης εξουσίας του στη μεταπολίτευση, «καλυμμένη βεβαίως» με δημοκρατικό μανδύα.
Ανάγκη για «ψηφάκια» είχαν και οι δημοτικές παρατάξεις που αρνήθηκαν να συμβάλουν στην προσπάθεια λήθης. Όμως πολιτικά σκεπτόμενες, κυριάρχησε η δημοκρατική συνείδηση και το αίσθημα ευθύνης τους για την ουσία της δημοκρατίας και όχι για την καρικατούρα της, όπως κατ ευφημισμόν δημοκράτες, αρκετά συχνά την εμπλουτίζουν».
Τη δημοκρατικότητα επικαλέστηκε η διοίκηση, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το ατόπημα της. Δεν έδειξε όμως καμιά ευαισθησία για τις αξίες του θεσμού της αυτοδιοίκησης, που οφείλει και ασφαλώς είναι συνυφασμένος με τους αγώνες για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Τι θα άλλαζε αν γινόταν το δημοτικό συμβούλιο τρεις μέρες πριν ή μια μέρα μετά ή αν έστω την ύστατη ώρα γινόταν η αναβολή της συνεδρίασης, όπως το ζήτησαν όλες οι πλευρές; Ίσως η «μεθόδευση», γιατί η εμμονή για διεξαγωγή της συνεδρίασης τη συγκεκριμένη αυτή μέρα και το χειροκρότημα όσων εκ των παρόντων, όταν η δήμαρχος εισηγήθηκε να μην αναβληθεί το δημοτικό συμβούλιο, μάλλον τέτοιο συλλογισμό επιβεβαιώνουν, αν όχι άκρατη αλαζονεία.
Αρνούμαι να σκεφτώ ότι οι λιγοστοί χειροκροτητές ένιωσαν νικητές, βλέποντας τη «νομιμότητα» να νικά και τη «γραφικότητα!!!» (χαρακτηρισμός που ακούστηκε) να ηττάται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.