Οι Αλλοτινές Πατρίδες γίνονται κάθε χρόνο για να κρατηθούν ζωντανές οι μνήμες από τις χαμένες πατρίδες της Μικρασιάτικης γης. Οι ήχοι και οι χοροί από την άλλη πλευρά του Αιγαίου κεντρίζουν μνήμες που ποτέ δεν χάθηκαν και κάνουν τα μάτια να δακρύζουν από νοσταλγία ή συγκίνηση.
Άλλη μια φορά, παρακολούθησα την εμφάνιση του Χορευτικού Ομίλου και ενθουσιάστηκα. Οι παραστάσεις είναι στιγμές γλεντιού για τους ανθρώπους του Χορευτικού Ομίλου.
Το Χορευτικό του Πνευματικού Κέντρου της πόλης μας, αποτελείται από άτομα κάθε ηλικίας και επαγγέλματος. Όλοι του ς δεμένοι μεταξύ τους, και υπάρχει αγάπη και σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου.
Κάθε Κυριακή που γίνονται τα μαθήματα ένα ετερόκλητο πλήθος από ανθρώπους κάθε φύλου και κάθε ηλικίας μετατρέπεται σε μια ενθουσιώδη ομάδα που γλεντάει και παράλληλα μαθαίνει υπό την καθοδήγηση του Θοδωρή Κοντάρα δημιουργός και ψυχή του Χορευτικού Ομίλου.
Μαθαίνουν όλοι μαζί να ακούνε ήχους, έθιμα, να γελούν, να τραγουδούν, να γίνονται φίλοι.
Ο Θοδωρής έχει οδηγήσει τον Χορευτικό Όμιλο σε υψηλό επίπεδο. Έχει δώσει παραστάσεις σε διάφορες πόλεις, με κορυφαίες στιγμές τις παραστάσεις του Ηρωδείου και του Μεγάρου Μουσικής. Είναι μια σπουδαία αναγνώριση της δουλειάς που έγινε στο Χορευτικό Όμιλο. Κοντά στο χορευτικό της Ν. Ερυθραίας, ο νεοσύστατος σύλλογος Ποντίων Δροσιάς, που παρουσίασαν χορούς του τόπου τους. Η αγάπη, το μεράκι, και η συγκίνηση τους και η ικανοποίηση τους ήταν φανερή!!!
Η παράδοση υπάρχει ζωντανή και λειτουργεί μέσα στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα

ΜΑΡΙΑ ΣΑΝΤΙΞΗ

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με δοξολογία στην Αγία Ματρώνα και παραδοσιακό κέρασμα από τον Εξωραϊστικό και Μορφωτικό σύλλογο «Αγ. Ματρώνη» οι ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης στον Μικρασιατικό Πολιτισμό «Αλλοτινές Πατρίδες»
Είχαν προηγηθεί: την Πέμπτη το απόγευμα τα παιδιά με την καθοδήγηση του ηθοποιού Πέτρου Μιχάλα αναβίωσαν παραδοσιακά παιχνίδια (φωτ. 1) όπως το Ξυλίκι, η μακριά- γαϊδούρα, η αμπάριζα,  ο κάικος, η τσουβαλοδρομία, τα πεντόβολα κ.α. ενώ ακολούθησαν χοροί το παιδικό χορευτικό του Πνευματικού Κέντρου και παράσταση κουκλοθέατρου  από σύλλογο της Λαμίας.
Την Παρασκευή στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου τις εκδηλώσεις ξεκίνησαν ο χορευτικός Όμιλος του Πνευματικού Κέντρου (βλέπε σελ. 2) και το Χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Δροσιάς (φωτ.2). Ακολούθησε μουσικό ταξίδι από τη Μικρά Ασία με τη φωνή της Κατερίνας Τσιρίδου και εξαμελή ορχήστρα ( φωτ.3).
Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου επίσης στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου προβλήθηκε ντοκιμαντέρ από αρχειακό υλικό με θέμα: «Κωνσταντινούπολη Σμύρνη – Πειραιάς, λιμάνια κοιτίδες του ελληνικού πολιτισμού» και ακολούθησε γλέντι με μουσική, χορούς και τραγούδια από το συγκρότημα  «Μωμόγεροι» ( φωτ. 4)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.