Στην εκδήλωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Κηφισιάς, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 στο δημαρχείο Κηφισιάς, μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με θέμα «Διεθνείς εξελίξεις και η ελληνική προοπτική».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας, «ο υπουργός προσέγγισε τις σημερινές εξελίξεις με μια αναδρομή, η οποία είχε ως  σημείο “εκκίνησης” τα χρόνια της επιτάχυνσης της Παγκοσμιοποίησης με όρους νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας, όπως αποτυπώθηκε την περίοδο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και μέχρι το 2008, χρονιά ορόσημο της κατάρρευσης της Leaman Brothers».

Ο ομιλητής σημείωσε ότι τότε «συνειδητοποιήθηκε η κρίση του συγκεκριμένου μοντέλου οικονομικής μεγέθυνσης που, όμως, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια διαδικασία διαχείρισης αυτής της κρίσης, με την υιοθέτηση ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Μια διαδικασία που συνοδεύτηκε και από την απόπειρα “Συνταγματοποίησης” του νεοφιλελευθερισμού μέσω Συνθηκών και Συμφωνιών που έκριναν, κάθε φορά, τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Κάπως έτσι», επεσήμανε ο Πάνος Σκουρλέτης «η Ε.Ε. προχωρούσε διευρύνοντας το δημοκρατικό έλλειμμα και συρρικνώνοντας το κοινωνικό κράτος», για να συμπληρώσει ότι «παρόλα αυτά, τα ευρωπαϊκά κράτη παραμένουν, χάρις και στους αγώνες των εργαζομένων, τα πιο ισχυρά στον κόσμο, ως προς την κοινωνική προστασία και πρόνοια».

Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, σημείωσε ότι «μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, το 2010 η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Χαρακτηριστικά που σχετίζονταν  με το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο  υποστήριξε ο εγχώριος δικομματισμός από την Μεταπολίτευση και μετά. Ένα μοντέλο το οποίο βασίστηκε στην υπερκατανάλωση, στην υποθήκευση των δυνατοτήτων των μελλοντικών γενεών να καλύπτουν τις ανάγκες τους και σε μια κρατικοδίαιτη τάξη επιχειρηματιών, εξασφαλίζοντας ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις στη βάση ενός πελατειακού, κομματικού κράτους».

Μιλώντας για την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια περίοδο, ο υπουργός τόνισε ότι «στη συγκεκριμένη πολιτική και οικονομική συγκυρία, ο ΣΥΡΙΖΑ κατανόησε τα χαρακτηριστικά της κρίσης, ανέλυσε τις αιτίες της και συμπαραστάθηκε στον κόσμο, φτάνοντας στο σημείο, για πρώτη φορά από το 1974, να διατυπώσει το αίτημα για ανάληψη της διακυβέρνησης από την Αριστερά, το οποίο και ικανοποιεί ο λαός με την επιλογή του τον Ιανουάριο του 2015 και εξακολουθητικά στις κρίσιμες στιγμές του ίδιου χρόνου, το Δημοψήφισμα και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου».

Σχετικά με τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο Πάνος Σκουρλέτης επισήμανε: «το ΔΝΤ κλήθηκε στην Ευρώπη με αιτιολογία την έλλειψη μηχανισμού διαχείρισης της δημοσιονομικής κρίσης, ωστόσο είναι φανερό ότι υφίσταται ένας βαθύτερος σχεδιασμός που υποκρύπτει την επιθυμία της παρουσίας του ΔΝΤ στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ως  θεματοφύλακα  των αρχών του νεοφιλελευθερισμού, μια θέση που εκφράζεται από την Γερμανία και τον Σόιμπλε. Κι εδώ πρέπει να πούμε ότι, παρά τη φαινομενική διαφωνία ΔΝΤ – Σόιμπλε, ουσιαστικά εκδηλώνεται μια πολιτική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, η οποία κινείται στον δρόμο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού». Υπογράμμισε δε ότι «προκύπτει η ευκαιρία να απομακρυνθεί το ΔΝΤ από την Ευρώπη, διαφορετικά  υπονομεύεται το μέλλον και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε ο ομιλητής και τις «λύσεις» που επιστρατεύτηκαν απέναντι στην κρίση. «Το μνημόνιο» – είπε ο Πάνος Σκουρλέτης – «δεν είναι μόνο ένα σκληρό δημοσιονομικό πρόγραμμα. Είναι, ταυτόχρονα  φορέας μιας συγκεκριμένης ιδεολογικοπολιτικής αντίληψης για την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, μιας αγοραίας προσέγγισης των πάντων, με σκοπό την εγκαθίδρυση ενός νέου καθεστώτος. Η μεγάλη διαφορά από το ΄12 και από το ’15, είναι ότι ενώ τότε το σύνολο των δανειστών μας ήταν συνασπισμένο  απέναντί μας, σήμερα υπάρχουν φωνές διαφοροποίησης απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό».

Στη συνέχεια, ο Πάνος Σκουρλέτης, ανέλυσε τις σημερινές εξελίξεις στην Ευρώπη, μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων, από την προσφυγική κρίση, το Brexit, την ενίσχυση της ακροδεξιάς σε ορισμένες περιοχές, την κατάρρευση ιταλικών τραπεζών, την ταυτόχρονη επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, ενώ περιέγραψε την επίδραση των νέων δεδομένων στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, «ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του ομιλητή σε μια σειρά από μέτρα, αλλά και εμβληματικές μάχες που αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη της προσπάθειας της κυβέρνησης να “αψηφήσει” το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον και παρά τους περιορισμούς, να ενισχύσει ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας με έμφαση τους πιο αδύναμους, αλλά και με έγνοια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ αυτών,  οι ρυθμίσεις  για την Ιθαγένεια και το Σύμφωνο Συμβίωσης. Η διαχείριση του προσφυγικού σε όλες τις διαστάσεις του, οι 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή για τις οφειλές στη ΔΕΗ. Η πετυχημένη προσπάθεια διατήρησης του 51% των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στον έλεγχο του Δημοσίου (ΑΔΜΗΕ). Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων και ανασφάλιστων. Το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας».

Εκτιμώντας τα επόμενα βήματα, ο Πάνος Σκουρλέτης, αναφέρθηκε στην πρόβλεψη ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι θετική το 2017, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι, βεβαίως, να παραμείνει στην ίδια κατεύθυνση μετατρέποντας την θετική πορεία των δεικτών, σε ένα διαρκές θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. «Σε αυτή τη νέα περίοδο, αρνούμαστε  κατηγορηματικά τη λήψη νέων μέτρων, την μετατροπή της χώρας σε ένα παράρτημα των ΔΝΤ – Σόιμπλε, θέση που ουσιαστικά υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία με τη στάση της», τόνισε ο ομιλητής και κατέληξε: «σήμερα, είναι απαραίτητη η σθεναρή στάση υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας, εμπνεόμενης από τα ιδανικά της Αριστεράς, την ισότητα, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη,  με στρατηγική ενόραση τον κοινωνικό μετασχηματισμό, ενώ ταυτόχρονα θα υλοποιούνται πολιτικές που θα λειτουργούν  θετικά για την ζωή των ανθρώπων. Σε αυτό το πεδίο  θα κριθεί η κυβέρνηση».

 
Προηγούμενο άρθροΣυνεδρίαση Κοινοτικού Συμβουλίου Ν. Ερυθραίας (19/12)
Επόμενο άρθρο«Ανταρσία» δημάρχων: Δεν στέλνουν οικονομικά στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.