H χρηματοδότηση και η λειτουργία των κοινοτικά επιδοτούμενων βρεφονηπιακών σταθμών, απασχόλησε τη διευρυμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ).
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δήμαρχοι και πρόεδροι Νομικών Προσώπων των δήμων που έχουν την αρμοδιότητα της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, επισήμαναν τα προβλήματα που δημιουργούνται βάση της πρόσφατης υπουργικής απόφασης με κυρίαρχο πρόβλημα το οικονομικό, καθώς πολλοί δήμοι θα αναγκαστούν να κλείσουν τους συγκεκριμένους παιδικούς σταθμούς, επειδή, όπως τονίστηκε, η επιδότηση καλύπτει μέχρι το 50% του κόστους λειτουργίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων υπογράμμισαν ότι το νέο καθεστώς δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες, αλλά και πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς των δήμων. Σε ό,τι αφορά δε τις εγγραφές των παιδιών ζητήθηκε από το υπουργείο Απασχόλησης να δοθεί παράταση στην υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων γονέων, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους, καθώς, όπως είπαν, οι περισσότεροι γονείς δεν είναι ενημερωμένοι.
Όπως αναφέρεται στην ομόφωνη απόφαση του διευρυμένου διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚΝΑ:
* Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι προνοιακές δομές. Οι σταθμοί αυτοί καλύπτουν υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες και είναι επιτακτική η ανάγκη της διατήρησης και επέκτασής τους ώστε να καλύπτουν χωρίς εξαιρέσεις όλους τους γονείς.
* Επιβάλλεται η πλήρης κάλυψη του κόστους λειτουργίας όλων των δομών διότι η τιμολόγηση των υπηρεσιών με βάση την σχετική ΚΥΑ δεν καλύπτει ούτε το 50% του κόστoυς λειτουργίας τους. Μοιραία θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο των δομών ή σε χρεοκοπία των δήμων ή σε υπέρμετρη επιβάρυνση των εργαζόμενων γονέων, δηλαδή σε πλήρη ιδιωτικοποίηση. Το γεγονός αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα φτωχά νοικοκυριά, στις φτωχές περιοχές αλλά και στην ποιότητα των υπηρεσιών. Και όλα αυτά όταν είναι γνωστό ότι αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους η προστασία τη οικογένειας.
* Σε κάθε περίπτωση τα κουπόνια να είναι ισάριθμα των θέσεων και ισόποσα του κόστoυς.
* Επιβάλλεται η διατήρηση των θέσεων όλου του προσωπικού των δομών που βρίσκονται σε διαρκή ανασφάλεια με ενιαία προκήρυξη όπως στα ΚΕΠ, δηλαδή με μοριοδότηση και ανάληψη της χρηματοδότησης από το κράτος ή με πλήρη κάλυψη του κόστους λειτουργίας των σταθμών κάτι που πρέπει να αφορά και τα Κέντρα Πρόληψης.
* Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε ανάλογη αντιμετώπιση προς τις άλλες προνοιακές δομές (Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνική Μέριμνα, Ιατροκοινωνικά Κέντρα, κ.λπ.)
* Ζητάμε από την ΚΕΔΚΕ να αρνηθεί επίσημα και με απόλυτο τρόπο την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων και να οργανώσει πανελλαδική δυναμική αντίδραση με συμμετοχή και των εργαζομένων σε όλες τις δομές και των χρηστών των υπηρεσιών σε καθορισμένο χρόνο.

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» για τη μείωση ενεργειακής κατανάλωσης στα δημοτικά κτίρια
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση της Ρ.Ε.Κ.Ε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.