Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από τότε που ελληνικός λαός συντάχθηκε με την προσπάθεια για την ένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Η επιτυχία αυτού του αγώνα βασίστηκε στις τεράστιες θυσίες που υποβληθήκαμε  προκειμένου  τα δημοσιονομικά μας μεγέθη να γίνουν συμβατά με τα κριτήρια της ένταξης στο ευρώ. Χαρακτηρίστηκε δε από τους περισσότερους ως μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις στη σύγχρονη ιστορία μας.
Ποιός θα φανταζόταν σήμερα ότι το όνειρο θα γινόταν παγίδα που θα μας έφερνε στη δεινή θέση να υποστούμε ακόμα πιο δυσβάσταχτες θυσίες ώστε να διατηρήσουμε τις ελπίδες μας να συνεχίσουμε να είμαστε συνεπιβάτες στο τρένο του ευρωπαϊκού ονείρου με τους εταίρους μας; Τί έφταιξε;
Η επίπλαστη ευημερία που βιώναμε ήταν βασισμένη  όπως αποδεικνύεται σε χαλκευμένα στοιχεία, υποστηρίχθηκε από λάθος αντιλήψεις και νοοτροπίες, αξιοποιήθηκε όχι με τρόπο ώστε να κατακτηθεί η πραγματική ευημερία αλλά έτσι που μετέτρεψε το ευρωπαϊκό όνειρο σε εφιάλτη.
Τα λάθη μας, εμπνευσμένα από τις πολιτικές μας ηγεσίες, ξεκίνησαν από τα ωραιοποιημένα στοιχεία κατά την είσοδό μας στην ΟΝΕ, συνεχίστηκαν με τις κουτοπονηριές του τύπου «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά».
Οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες αποτέλεσαν το κυρίαρχο πρότυπο οικονομικής δραστηριότητας, κατασπαταλήθηκαν επιδοτήσεις, απαραίτητες για προσαρμογές, σε καταναλωτικά αγαθά  μετατρέποντας επαρχιακές πόλεις σε παγκόσμιους πρωταθλητές των δεικτών PORCHE – CAYENNE ανά κάτοικο και σε παραδείσους εμπορικών κέντρων.
Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι ότι σήμερα έχουμε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση η οποία κάτω από την πίεση των περιστάσεων και των αστοχιών της, έχει απολέσει ένα μεγάλο μέρος των δομικών στοιχείων της ιδεολογίας της και που έχει καταφέρει να μετατρέψει την χρεωκοπία του καπιταλιστικού συστήματος και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των αγορών σε κρίση της χώρας και του έθνους.
Από την άλλη η αντιπολίτευση έχοντας ως στόχο όχι την έξοδο από την κρίση αλλά την μικροκομματική εκμετάλλευση της όλης κατάστασης, διατυπώνοντας ανεύθυνες και ανέφικτες προτάσεις, που ενισχύουν την απαξίωση του πολιτικού  συστήματος και αφαιρούν την ελπίδα από τον κόσμο. Η προσπάθεια κεφαλαιοποίησης, χωρίς διάκριση, της κάθε μορφής διαμαρτυρίας προερχόμενη από τους χούλιγκανς των ομάδων μέχρι τις ακρότητες αντεξουσιαστών ή φασιστοειδών που επιτίθενται σε μπλοκ συνδικαλιστών που διαδηλώνουν ειρηνικά,που αμαυρώνουν εθνικές επετείους και απαξιώνουν πρόσωπα θεσμούς ,συνθέτουν ένα επικίνδυνο μωσαϊκό για τη δημοκρατία και για τη χώρα.
Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν , αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους , να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι προς όφελος της χώρας και να συμφωνήσουν σε δέσμη πρωτοβουλιών για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής.
Δεν είναι δυνατόν στο βωμό της διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της επίσημης τοκογλυφίας των σκληρών και ανάλγητων μονεταριστών του διεθνούς κεφαλαίου , να ζητούνται και άλλες ανθρωποθυσίες για να ευδοκιμήσουν τα οικονομικά στοιχεία.
Δεν μπορούν να σιωπούν απέναντι στο έλλειμμα του «περί δικαίου αισθήματος» που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.
Δεν μπορούν να συγκαλύπτουν όλους εκείνους που διαχρονικά παρασιτοοικονομούν και τους ευνοούμενους του συστήματος που καταχρηστικά απολαμβάνουν προνόμια σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου ενώ παράλληλα απαξιώνονται η εργασία, οι μισθοί και οι συντάξεις των εργαζομένων.
Δεν μπορούν κάνοντας ανέξοδη επαναστατική γυμναστική, να αντιπολιτεύονται κάθε προσπάθεια διάσωσης της χώρας, κάνοντας μικροπολιτικούς υπολογισμούς.
Όλα μπορούν να έχουν τη δικαιολογία τους οι αστοχίες, οι λάθος εκτιμήσεις, οι ολιγωρίες. Εκείνο όμως που είναι ασυγχώρητο για το πολιτικό σύστημα είναι η ΑΤΙΜΩΡΙΣΙΑ!
Χρειάζεται αδιαμφισβήτητα μέσα από την κρίση να αναγεννηθούμε πολιτισμικά και να επαναπροσδιορίσουμε το αξιακό σύστημα στη χώρα μας.
Μέσα από τη συμφωνία της 26 Οκτωβρίου οι ευρωπαίοι εταίροι μας, αναλογιζόμενοι πρωταρχικά το δικό τους όφελος, δίνουν άλλη μια ευκαιρία να αποφύγουμε την άμεση κατάρρευση και να μπορέσει η χώρα να «στρίψει» στο μέλλον. Εξαρτάται από εμάς να διαχειριστούμε τη νέα κατάσταση προς όφελος της πατρίδας και της νέας γενιάς και όχι προς εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.

* Μαθηματικός και δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.