Στελέχη του κοινοβουλίου και του κυβερνόντος κόμματος διαφωνούν, λένε οι ψίθυροι του παρασκηνίου, για πολλές από τις μονεταριστικές επιλογές και αποφάσεις του «τσάρου» της εθνικής οικονομίας, «εκλεκτού του κ. πρωθυπουργού εξωκοινοβουλευτικού στελέχους της κυβέρνησής του», υπουργού κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με κορύφωση διαφωνιών και διαφοροποιήσεων, στη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Πολύς λόγος έγινε και γίνεται για την απαράδεκτη διάταξη που επιχείρησε να περάσει και τελικά αναγκάστηκε να την αποσύρει, με την οποία χάριζε στην ουσία σε οφειλέτες του δημοσίου 24 δισ. ευρώ. Τον κατηγορούν για αλαζονεία και άγνοια της πραγματικότητας και για διάλυση του κοινωνικού ιστού του ΠΑΣΟΚ. Αυτό τους μάρανε.
Μεγάλος αριθμός βουλευτών του κυβερνόντος κόμματος,  ετοιμαζόταν να καταψηφίσει την επίμαχη διάταξη, λένε οι ψίθυροι, αν δεν αποσυρόταν από το πολυνομοσχέδιο και προ του φόβου της κατάρρευσης των επιλογών κυβέρνησης και καθοδηγητών της, Δ.Ν.Τ. και Ε.Ε., ο κ. υπουργός την απέσυρε και για λίγο, έζησαν όλοι καλά, αφού τσίμπησαν έτσι το τυρί, αλλά δεν είδαν την στημένη φάκα, μέσα στην οποία βρέθηκαν και εκεί θα παραμείνουν.
Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση του κοινωνικού κράτους ερήμην της κοινωνίας και των εργαζομένων είναι η φάκα, για όλους που ψήφισαν αμέσως ή εμμέσως το πολυνομοσχέδιο. Τους δόθηκε ως τυρί η χαριστική διάταξη των 24ων δισ. ευρώ, προκειμένου να εξαντλήσουν εκεί όλο το συνειδησιακό τους καθήκον και όχι στο πολυνομοσχέδιο, που με βαριά καρδιά ψήφισαν, μια και εδώ, οι έννοιες κομματική και κοινοβουλευτική δημοκρατία, αποτελούν επί δεκαετίες, όχι απλά είδος ανεπαρκείας, αλλά απολεσθέν.
Πιστεύουν ίσως πως έτσι, διεσώθη στην εκτίμηση του απλού πολίτη και ψηφοφόρου τους, η συνείδησή τους, καθώς σε αυτόν είναι αναγκασμένοι, να λογοδοτούν τα σαββατοκύριακα και κατά τις επετείους, που τολμούν ακόμα και τους επισκέπτονται. Κανείς όμως από αυτούς δεν σκέφτηκε ή καλύτερα δεν τόλμησε να διαφωνήσει, όταν ο κ. πρωθυπουργός, έκανε μέλος της κυβέρνησης του, τον «εξωκοινοβουλευτικό» κ. Παπακωνσταντίνου. Τότε, πιθανά όλοι είπαν, ευτυχώς δεν θα είναι αναγκασμένος να λογοδοτεί στους ψηφοφόρους του. Τότε δεν ήταν σε θέση να διακρίνουν την αλαζονεία της πολιτικής τους, άριστος εκφραστής της οποίας ήταν ο κ. Παπακωνσταντίνου και ούτε να διαβλέψουν, πόσο «καλός» υπάλληλος της τρόικας θα γινόταν μεταγενέστερα, κάτι για το οποίο σήμερα τον κατηγορούν.
Τους εκφραστές του πολυνομοσχεδίου και τους, με όποιον τρόπο υποστηριχτές δεκανίκια τους, δεν τους σώζει στη συνείδηση της λαϊκής και κοινωνικής βάσης της χώρας, καμιά όψιμη διαφωνία, καμιά δήθεν μεταμέλεια. Ανέλαβαν ευθύνη κατάργησης του κοινωνικού ιστού της χώρας με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισαν, ως αδιάβαστοι οι ίδιοι, αποκλείοντας έτσι το δικαίωμα των εργαζομένων και της παραγωγικής βάσης της χώρας να έχει γνώμη, να εκφέρει άποψη, να συμπορευτεί και να συμμετάσχει στην αναγκαία μεν, ισόρροπη δε, οικονομική και διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και της κοινωνίας δικαίου στην πατρίδα μας.
Μεθοδεύουν οι κατεστημένες ηγεσίες, μορφές καταστολής της δράσης και της αντίδρασης των διαφωνούντων είτε του κοινοβουλίου, είτε των εργαζομένων, είτε του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, «εκβιάζοντας και απειλώντας» με νομοθετημένες μεν διατάξεις, που όμως δεν έτυχαν της καλώς εννοούμενης δημοκρατικής νομιμότητας, μέσα από τον ευρύ διάλογο και την αντικειμενική συνεννόηση. Μία εξ αυτών αποτελεί και η προτροπή κάποιων, προς τον κ. πρωθυπουργό, να προσφύγει πρόωρα σε ενικές εκλογές και πάντως πριν από την 5η του Απρίλη, ημερομηνία λήξης εφαρμογής της λίστας.
Ασφαλώς έχουν σπουδαίο ρόλο να επιτελέσουν και στο επόμενο διάστημα, όλοι οι βουλευτές του εθνικού κοινοβουλίου και προπαντός εκείνοι του κυβερνόντος κόμματος. Το ερώτημα είναι αν έχουν την τόλμη να αποχτήσουν και λόγο, για να μιλήσουν με τη γλώσσα του λαού και για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας του με όρους ψυχής και όχι με όρους αριθμών, που αν το λησμόνησαν ας το θυμηθούν, για αυτόν ακριβώς τον λόγο τον εκπροσωπούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.