ΜΑΡΙΑ ΣΑΝΤΙΞΗ
ΜΑΡΙΑ ΣΑΝΤΙΞΗ

Πραγματικά ίσως κάτι να αλλάζει, όταν διάφορα όμορφα πολιτιστικά συμβαίνουν στη πόλη μας. Πολιτισμός, μια έννοια πολυμορφική και η βασική συνιστώσα για την ανάπτυξη της πόλης.
Μουσική, θέατρο, βιβλίο, κινηματογράφος. Μια διαφορετική και ποιοτική ψυχαγωγία που δίνει τροφή στο πνεύμα και στη ψυχή μας.
Ας αφήσουμε την επιβλαβή τηλεόραση και ας αξιοποιήσουμε σωστά τον ελεύθερο χρόνο μας. Ας σταματήσουμε επιτέλους να αναθέτουμε σε αυτήν τη μόρφωση, τη ψυχαγωγία και την ενημέρωσή μας. Έτσι θα αποφύγουμε την πλήξη, θα εκτονωθούμε και θα απαλλαχθούμε από τις έγνοιες, όχι μόνο της εργασίας, αλλά και της ζωής.
Γνωρίστε τους συγγραφείς και τους ποιητές μας. Σεμινάρια Κινηματογράφου. Σεμινάρια της Ιστορίας Τέχνης. Μάθετε ζωγραφική, βυζαντινή αγιογραφία, ψηφιδωτό, φωτογραφία. Τραγουδήστε στη χορωδία, χορέψτε μοντέρνους και παραδοσιακούς χορούς στα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου.
Παρακολουθήστε μαθήματα υποκριτικής, μαθήματα φωνητικής και δραματοποιημένου τραγουδιού από το Λαϊκό Θέατρο.
Γίνετε δημιουργοί ψυχαγωγίας. Εξουσιάστε σωστά το χρόνο σας και ξεφύγετε από τη παθητική ψυχαγωγία της τηλεόρασης. Υιοθετήστε πρότυπα ζωής.
Ψυχαγωγηθείτε και χαρίστε στον εαυτό σας πνευματική καλλιέργεια. Αναπτύξτε τις ευαισθησίες σας. Καλλιεργείστε τις ανθρώπινες σχέσεις σας.
Ενσωματωθείτε σε μια ομάδα δημιουργίας και αποκτήστε θάρρος και φαντασία
Ξεφύγετε από το βόλεμα και την ξάπλα. Γνωριστείτε με τα τμήματα πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Πνευματικού Κέντρου.
Το τμήμα του Χορευτικού Ομίλου με τις πολλαπλές δραστηριότητες του έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή στον πολιτισμό της πόλης μας. Έχει διασώσει και διατηρήσει χορούς, τραγούδια και έθιμα της Ερυθραίας, καθώς και άλλων περιοχών του ελληνισμού.
Η ηχογράφηση 3 δίσκων με ερυθραιώτικα τραγούδια, η δημιουργία αυθεντικών φορεσιών και τόσα άλλα που ο δάσκαλός του Θοδωρής Κοντάρας έχει προσφέρει με απέραντη αγάπη, μεράκι, γνώση και μαζί με τις γυναίκες, αποτελεί το βασικό πυρήνα του Χορευτικού Ομίλου.
Οι κάτοικοι της πόλης μας, καταγόμενοι κατά το πλείστον από τη Μικρά Ασία, έχουν έντονες πολιτισμικές καταβολές και πλούσια παράδοση. Αυτό το στοιχείο πρέπει να διατηρηθεί για πάντα με προσεγγίσεις ιστορικές, λαογραφικές, μουσικές και λογοτεχνικές.
Γνωριστείτε με το Λαϊκό Θέατρο της πόλης μας. Πολιτιστικό Οργανισμό με έντονη θεατρική δραστηριότητα που χάρη σε ένα φωτισμένο άνθρωπο, τον Δημήτρη Αθανασόπουλο, μπόρεσε και προχώρησε. Κάποιες από τις δραστηριότητές του μπορεί να σας αφορούν. Το Λαϊκό Θέατρο έγινε η αφορμή για κάποια παιδιά να φοιτήσουν σε δραματική σχολή και να είναι σήμερα ηθοποιοί. Οι παραστάσεις του ισάξιες με επαγγελματικές. Όλα αυτά προϋποθέτουν αγάπη, μεράκι και κόπο, εξάλλου βήμα, βήμα στήνεται μια παράσταση.
Ο καθημερινός βίος αλλάζει και το μόνο κατάλληλο αντίδοτο είναι η τέχνη. Ο δήμος οφείλει να ωθεί την τοπική κοινωνία ώστε να συμμετέχει ενεργά στις λειτουργίες της. Να παροτρύνει τους δημότες να καταθέτουν προτάσεις, ιδέες, ώστε όλοι να συμβάλλουν εποικοδομητικά στον πολιτισμό της. Πολιτισμός σε μια πόλη είναι βέβαια οι ποιητικές βραδιές, οι λογοτεχνικές συζητήσεις, οι εκθέσεις, είναι όμως και άλλα πράγματα. Η παιδεία μας, ο τρόπος που περνάμε τον χρόνο μας, η αισθητική των δημοσίων χώρων μας, η προστασία των πεζοδρομίων μας, η μέριμνα για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, η αγάπη και φροντίδα για τα αδέσποτα και χίλια δυο άλλα.
Ο πολιτισμός αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό και ο δήμος ανταποκρινόμενος στον κοινωνικό του ρόλο πρέπει να τον παρέχει συνεχώς για να αλλάξει η καθημερινότητά μας. Ο πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει, όχι μόνο σε επίσημους χώρους, αλλά και σε άλλους χώρους, όπου οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι συζητούν, κάθονται, διασκεδάζουν. Εξάλλου, η μοναδική αίθουσα που διατίθεται για πολιτιστικούς σκοπούς είναι ανεπαρκής και χωρίς υποδομή και δυστυχώς είμαστε από τους ελάχιστους δήμους χωρίς πολιτιστικό κέντρο, που αδυνατεί να εξυπηρετήσει ακόμα και τις πολιτιστικές του δραστηριότητες. Όλα αυτά απαιτούν ολοκληρωμένες αίθουσες θεατρικών, κινηματογραφικών εκδηλώσεων, χώρο στέγασης των  παραδοσιακών φορεσιών κ.λπ. Έτσι για να πάρει μια ανάσα η ψυχή μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.