Τρίτη μεσημέρι. Στέκομαι μπροστά στην είσοδο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί του κόσμου», στην οδό Σαπφούς στο κέντρο της Αθήνας. Μια ισχυρή εσωτερική ανάγκη με έστειλε ως εκεί. Ο χαλασμός των εκλογών, του αντιμνημονιακού μένους και του ψεύτικου πολιτικού λόγου, με οδήγησαν σε ένα άλλο «χαλασμό», θυμίζοντάς μου την ανθρώπινη πλευρά του ανθρώπου.
Κάποτε είχε νόημα να περπατάς σε αυτούς τους δρόμους. Σήμερα, αυτό το σημείο της Αθήνας αποτελεί όνειδος για την φύση και την υπόσταση του ανθρώπου.
Παράνομοι μετανάστες, ερειπωμένα κτίρια, πεζοδρόμια ακάθαρτα, ναρκομανείς- σκιές κάποιου μακρινού εαυτού που λοξοδρόμησε. Εδώ πλέον, μέσα στην ακαθαρσία του τοπίου, έχουμε μια πεντακάθαρη εικόνα της αποτυχημένης κυβερνητικής και δημοτικής πολιτικής. Όταν δεν μπορείς να ανακουφίσεις ένα εξαρτημένο νέο και τον «φυλακίζεις» στο πεζοδρόμιο, και όταν ανέχεσαι την εγκληματικότητα ή το παράνομο εμπόριο των αλλοδαπών στοιχείων, έχεις αποτύχει κύριε Δήμαρχε και κύριε Υπουργέ. Ο όποιος λόγος σου, έχει γίνει πιο φαιδρός και από την ίδια σου την παρουσία, κι ας επιμένεις να ζητάς ψήφο. Αναζήτησε λοιπόν στην βιβλιοθήκη σου κάποιο ερμηνευτικό λεξικό, και όταν βρείς τη λέξη «ντροπή», μάθε το νόημα της καλά. Θα σου χρειαστεί.
Περνώ την είσοδο της οργάνωσης, και ανεβαίνω στον 5ο όροφο. Αυτή η ανάγκη που με έφερε ως εκεί, γύρευε λύτρωση. Επιτακτικά.
Με υποδέχεται η διευθύντρια, η κ. ΕΥΓΕΝΙΑ ΘΑΝΟΥ. Ευγενική φυσιογνωμία που σε κερδίζει. Ολιγόλεπτη η συζήτησή μας, σεβόμενος το χρόνο και την κούρασή της.
Ο ξενώνας της οργάνωσης λειτουργεί στη συγκεκριμένη διεύθυνση από το 2008, όπως μου λέει. Φιλοξενεί 70 άτομα, αλλοδαπούς, παρέχοντας τους στέγη, σίτιση και ρουχισμό, πάντα στο μέτρο του εφικτού. Φροντίζει για τις άδειες εργασίας και παραμονής τους, ενώ για τα μικρά παιδιά λειτουργεί σχολείο, πολύτιμος βοηθός στα πρώτα τους βήματα σε μια πόλη εχθρική, ακόμα και για ένα μικρό παιδί.
Από τα μάτια αυτής της γυναίκας, κυλάει μια ήρεμη δύναμη που μ? εντυπωσιάζει. Μια δύναμη δημιουργικής πνοής. Ένα φώς καλοσύνης, μια αξιοπρέπεια ψυχής που απλώνεται γύρω σου αθόρυβα. Εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο.
Οι κρατικές οφειλές προς την οργάνωση είναι 800.000 ευρώ. Αυτό δυσκολεύει το έργο της, δεδομένου ότι οι οικονομικοί της πόροι βασίζονται σε δωρεές και προσφορές. Η κρατική δυσπιστία, δεν έχει τελειωμό.
Ο εθελοντισμός είναι ένα κομβικό σημείο. Η οργάνωση διαθέτει άξιους και αξιέπαινους εθελοντές, που επιτελούν έργο σημαντικό. Για να νοιώθουν όμως πάντα χρήσιμοι, πρέπει «να διοικήσεις και να δώσεις δουλειές σωστά». Συγκρατώ αυτή τη φράση της Κας ΘΑΝΟΥ με μεγάλη προσοχή. Είναι ίσως ο θεμέλιος λίθος του εθελοντισμού, προκειμένου αυτό το κίνημα να έχει λόγο ύπαρξης στην Ελλάδα. Οι εθελοντές της Ολυμπιακής Αθήνας και ο τρόπος που τους χρησιμοποίησε (και μετά τους παράτησε) το κράτος, είναι ενδεικτικός.
Το πολυ- ιατρείο της οργάνωσης απαρτίζεται από αξιόλογους παιδίατρους, ορθοπεδικούς και δερματολόγους. Ταγμένοι στον όρκο του Ιπποκράτη, βοηθούν κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, κοιτώντας τον στα μάτια και όχι στην τσέπη ή στο διαφορετικό χρώμα του δέρματος. (Εδώ έχω και προσωπική πείρα, διότι πρό ετών εκεί με εξέτασε ένας ορθοπεδικός, ανακουφίζοντας τη μέση μου από πόνους που την ταλαιπωρούσαν. Ας είναι καλά ο άνθρωπος).
Και εδώ τα προβλήματα είναι αρκετά. Τα φάρμακα που οι γιατροί έχουν στη διάθεση τους είναι λίγα. Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες θα μπορούσαν να διαθέσουν 50 εμβόλια ετησίως. Δεν το κάνουν. Στενότητα οικονομική; Αδιαφορία; Κανείς δεν ξέρει. Όταν όμως το μικρό παιδί αρρωστήσει, πώς θα βρείς τη δύναμη να το κοιτάξεις στα μάτια και να μην το βοηθήσεις; Η Κα ΘΑΝΟΥ, συχνά αγοράζει φάρμακα από το γειτονικό φαρμακείο,  πληρώνοντας τα η ίδια. Υποψιάζομαι πως δεν θα είναι η μόνη.
Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, κινητό συνεργείο στην Ομόνοια, παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε τοξικομανείς, καθώς και ένα φάκελο που περιέχει καινούργια σύριγγα, ορό και σκόνη για να διαλυθεί η δόση. Η προσφορά αυτή, στοχεύει στην ασφαλή χρήση. Η ηλικία των τοξικομανών που ανταποκρίνονται είναι από 15 έως 30 ετών. Απελπίζομαι όταν το ακούω, αλλά είναι αληθινό.
Γιατί φτάνουν ως εκεί τα πράγματα για ένα νέο; Εχουμε ξεχάσει να αγαπάμε, και βγάζουμε τις αρνήσεις μας σε αυτά τα παιδιά. Και όταν σκοτώνεις τα όνειρα ενός νέου, σκοτώνεις και την ψυχή του. Αυτά τα παιδιά το ξέρουν καλά αυτό. Μόνο εμείς, οι «πάνσοφοι εκσυγχρονιστές» δεν το βλέπουμε, και τα αφήνουμε στην τύχη και την πίκρα τους.
Η συζήτηση μας εδώ τελειώνει. Οι υποχρεώσεις τρέχουν. Η Κα ΘΑΝΟΥ με αποχαιρετά και με ευχαριστεί. Ανθρωπος πραγματικός. Στο ύψος της και στο μεγαλείο της.
Ο ξενώνας της οργάνωσης βρίσκεται στον 3ο όροφο. Εκεί με υποδέχεται η δεσποινίδα ΡΕΤΙΝΙΩΤΗ ΝΑΝΣΥ, κοινωνική λειτουργός. Την αγνή της ματιά και το χαμόγελό της, δύσκολα τα ξεχνάς. Νεότατη σε ηλικία, προσφέρει το χρόνο της δημιουργικά και με γνώμονα τον άνθρωπο, με μια καλή κουβέντα, με μια παρότρυνση για κουράγιο, με μια κίνηση αγάπης και ειλικρινούς προσφοράς. Μέσα από την επιστήμη της, διδάσκει πώς να είσαι χρήσιμος μπροστά στην ανθρώπινη ανάγκη. Πώς να ξεπερνάς την «εξώφυλλη» εικόνα, και να εστιάζεις στο αληθινό και όχι στο αισθητικό. Αδύνατον να μην σεβαστείς τη σεμνή παρουσία της.
Παρακολουθώ τα πρόσωπα των φιλοξενούμενων στον ξενώνα. Φοβισμένες ψυχές, διστακτικές. Εχουν όμως μάθει να υπομένουν, κι εκεί που βρίσκονται νοιώθουν μια ασφάλεια. Ένα μικρό κοριτσάκι με πλησιάζει. Στη θέα ενός ρούχου που της άρεσε, απλώνει το χέρι με προσμονή και αγωνία. Η δεσποινίδα ΡΕΤΙΝΙΩΤΗ της το προσφέρει κι εκείνο χαίρεται. Σκέφτομαι, ένα ρούχο που κάποτε λίμναζε σ? ένα συρτάρι, αχρησιμοποίητο,  τι χαρά έδωσε σε μια ψυχή.
Πόσα πράγματα έχω να μάθω, τελικά, από ένα μικρό παιδί που τρώει σ? ένα πλαστικό πιάτο, μακριά από το σπίτι και την πατρίδα του?
Η λύτρωση που ζητούσα είχε έρθει. Η αλήθεια αυτών των ανθρώπων είναι εκεί, δίπλα μας, τόσο μα τόσο κοντά μας. Η δική μας αλήθεια, όταν απογυμνωθεί από την ευτέλεια του εύκολου πλουτισμού ή της πρόσκαιρης ηδονής, ας προσφέρει, όχι κάτι από το υστέρημά της, αλλά κάτι από το «είναι» της σε αυτούς τους ανθρώπους.
Γιατροί του κόσμου. Σαπφούς 12, Αθήνα.
Κυρία ΘΑΝΟΥ. Δεσποινίς ΡΕΤΙΝΙΩΤΗ. Υποκλίνομαι μπροστά σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.