Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου και το Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου ΚΑΤ προσφέρει δωρεάν καρδιολογική εξέταση σε όποιον πολίτη του δήμου μας το επιθυμεί. Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο, αποσκοπώντας σε ένα πιο στοχευμένο μήνυμα για τη φροντίδα της καρδιάς μας, που συνδέεται με το νήμα της ζωής.

Ο διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου ΚΑΤ και Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Μπάμπαλης αποφάσισε μαζί με τους συνεργάτες του να προσφέρουν τη δωρεάν εξέταση και όπως τονίζουν «φρονούμε ότι σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την κοινωνία μας περίοδο πρέπει όλοι να προσπαθούμε με δραστηριότητες να αναδεικνύουμε την αξία της αλληλεγγύης. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενεργούμε και εμείς και παρέχουμε τις υπηρεσίες μας για δωρεάν καρδιολογική εξέταση την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στα εξωτερικά ιατρεία του Καρδιολογικού Τμήματος».

Η εξέταση θα πραγματοποιείται σε δυο εξεταστικούς χώρους από ώρα 09.00 – 13.00. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών θα τηρείται σειρά με ραντεβού στο τηλέφωνο 2132086300. Ο κ. Μπάμπαλης μιλάει παρακάτω για την αξία της προληπτικής καρδιολογικής εξέτασης.

– Ποια είναι η αξία της καρδιολογικής εξέτασης και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;       

«Εάν αφορά σε καρδιοπαθή, πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα που του υποδεικνύει ο γιατρός του να εξετάζεται. Για όσους δεν έχουν προβλήματα κάνουμε έναν έλεγχο και επανεξετάζονται μια φορά το χρόνο ή τα δυο χρόνια, ανάλογα με την ηλικία και με τους παράγοντες κινδύνου. Η πρώτη καρδιολογική εξέταση είναι ενδεικτική. Αν κάτι από εκεί διαγνωστεί ή υπάρξει κάποια υποψία, προχωράμε σε πιο βαθύ έλεγχο. Η αξία της είναι προληπτική ώστε να μπορέσει ο γιατρός να ανιχνεύσει κάποια ψήγματα νόσου».

– Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου;

«Παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η χοληστερίνη, το άγχος. Μετά τα 50 χρόνια απαραιτήτως μια φορά το χρόνο πρέπει να εξετάζεται κάποιος».

– Κατά πόσο ανταποκρίνεται ο ελληνικός πληθυσμός στην προληπτική καρδιολογική εξέταση;

«Σιγά-σιγά το κάνει και εκεί παίζει ρόλο και η δική σας δουλειά ως προς την ενημέρωση και το πέρασμα των μηνυμάτων. Νομίζω ότι ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί κάποια πράγματα. Εμείς έχουμε θεσπίσει από το Σεπτέμβριο ιατρείο εμφραγμάτων. Στόχος είναι οι πάσχοντες από έμφραγμα να παρακολουθούνται συστηματικά».

– Ποιον παράγοντα κινδύνου αξιολογείτε ως τον πιο επικίνδυνο;

«Το κάπνισμα έρχεται σε πρώτη μοίρα. Μαζί με την καθιστική ζωή και το άγχος δημιουργεί ένα εκρηκτικό πλαίσιο για εμφράγματα και καρδιοπάθειες».

– Πώς αποφασίσατε να προσφέρετε τη δωρεάν καρδιολογική εξέταση;

«Είναι οι εποχές δύσκολες και αυτό το βλέπουμε καθημερινά. Προσπαθώ να εμφυσήσω στους συνεργάτες μου ότι σε δύσκολες εποχές πρέπει να δείχνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Να μη μείνουμε μόνο στο επικοινωνιακό σκέλος ότι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, αλλά εφόσον μπορούμε, να προσφέρουμε και κάτι. Αυτό το αποδέχτηκαν κι έτσι προβλέψαμε δυο εξεταστικούς χώρους, με ραντεβού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς να πληρώσουν στο νοσοκομείο τίποτα».

– Πόσα χρόνια λειτουργεί το Καρδιολογικό Τμήμα στο ΚΑΤ;

«Είμαι τέσσερα χρόνια εδώ διευθυντής και σε αυτά τα χρόνια έχουμε ανακαινίσει πλήρως της Καρδιολογική Κλινική. Έχουμε μια μονάδα εμφραγμάτων με πέντε κρεβάτια, έχουμε αιμοδυναμικό εργαστήριο για καθετηριασμούς και στεφανιογραφίες, και επειγόντως και προγραμματισμένα, έχουμε τμήμα τοποθέτησης και ελέγχου βηματοδοτών, μια πλήρη, δηλαδή, κάλυψη και πολύς κόσμος έχει σωθεί. Το γεγονός ότι ο κόσμος μάς ευχαριστεί, είναι μια ικανοποίηση και για εμάς. Η Καρδιολογική Κλινική λειτουργούσε από παλιά, αλλά η σύγχρονη ανάπτυξή της συνέβη τα τέσσερα τελευταία χρόνια».

 

Προηγούμενο άρθροΤα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα
Επόμενο άρθροΠΟΔΗΛΑΤΕΣ: Με πάρτυ, πικ νικ, μουσική και χορό διεκδικούν την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.